Obez bireylerde endoplazmik retikulum stres belirteci GRP78 ile serbest tiyol düzeylerinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi
Determination of endoplasmic reticulum stress marker GRP78 and free thiol levels in obese individuals and investigation of the relationship between them
  1. Tez No: 993969
  2. Yazar: ESRA KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN BAYRAK, PROF. DR. YASEMİN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Endoplazmik retikulum stresi, GRP78, Malondialdehit, Endoplasmic reticulum stress, GRP78, Malondialdehyde
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obezite, birçok hastalığın patogenezinde rol oynamakta ve prevalansı belirgin şekilde artış göstermektedir. Obezite ve obeziteyle ilişkili hastalıkların gelişimini önlemek için obezite patogenezinin aydınlatılması önem taşımaktadır. Bu nedenle çalışmamızda obez ve normal kilolu bireylerde GRP78, MDA ve serbest tiyol düzeylerini belirlemeyi; oksidatif stres ve ER stresinin obezite gelişimindeki olası rolünü araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 20-50 yaş aralığında 45 normal kilolu ve 45 obez birey dahil edilmiştir. Serum MDA ve serbest tiyol düzeyleri fotometrik yöntem ile serum GRP78 düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda obez grubunun normal kilolu gruba göre total kolesterol (TK), trigliserit (TG), çok düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (VLDL-K) ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-K) düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek; yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-K) düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük saptandı (p<0.001). Obez grubun normal kilolu gruba serbest tiyol düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu (p<0.001). Obez grubun normal kilolu gruba göre MDA ve GRP78 düzeyleri daha yüksek saptansa da bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. BKİ ile serbest tiyol düzeyleri arasında negatif korelasyon (r=-0.375; p< 0.001), BKİ ile MDA düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptandı (r=0.244; p=0.021). TK ve LDL-K düzeyleri ile serbest tiyol düzeyleri arasında negatif korelasyon (sırasıyla r=-0.234; p=0.031; r=-0.226; p=0.036 ); TK ve LDL-K düzeyleri ile MDA düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptandı (sırasıyla r=0.284; p=0.008; r=0.260; p=0.016). Serbest tiyol düzeyleri ile MDA arasında negatif korelasyon bulundu (r=-0.262; p=0.013). Sonuçlar: Obezite, oksidatif stres ve ER stresinin artmasına yol açmaktadır. Obezitede artan oksidatif stres ve ER stresi, obezite ve obeziteyle ilişkili hastalıkların patogenezinde önemli rol oynayabilir. Obezitede ER stresinin rolünün aydınlatılması, obeziteye bağlı hastalıkların gelişiminde ER stresini hedef alan potansiyel tedavi stratejilerinin geliştirilmesine olanak sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity plays a role in the pathogenesis of many diseases, and its prevalence is significantly increasing. Elucidating the pathogenesis of obesity is crucial to prevent the development of obesity and obesity-related diseases. Therefore, in our study, we aimed to determine GRP78, MDA, and free thiol levels in obese and normal-weight individuals and to investigate the potential role of oxidative stress and ER stress in the development of obesity. Material and Method: Our study included 45 normal-weight and 45 obese individuals aged 20-50 years, forming two groups. Serum MDA and free thiol levels were determined using a photometric method, while serum GRP78 levels were determined using an ELISA method. Results: In our study, the obese group showed statistically significantly higher levels of total cholesterol (TC), triglycerides (TG), very low-density lipoprotein cholesterol (VLDL-C), and low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), while high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) levels were statistically significantly lower compared to the normal-weight group (p<0.001). Free thiol levels were statistically significantly lower in the obese group compared to the normal-weight group (p<0.001). Although MDA and GRP78 levels were higher in the obese group compared to the normal-weight group, this increase was not statistically significant. A negative correlation was found between BMI and free thiol levels (r=-0.375; p<0.001), and a positive correlation was found between BMI and MDA levels (r=0.244; p=0.021). A negative correlation was found between TK and LDL-K levels and free thiol levels (r=-0.234; p=0.031; r=-0.226; p=0.036, respectively); a positive correlation was found between TK and LDL-K levels and MDA levels (r=0.284; p=0.008; r=0.260; p=0.016, respectively). A negative correlation was found between free thiol levels and MDA (r=-0.262; p=0.013). Conclusions: Obesity leads to increased oxidative stress and ER stress. Increased oxidative stress and ER stress in obesity may play an important role in the pathogenesis of obesity and obesity-related diseases. Elucidating the role of ER stress in obesity may enable the development of potential therapeutic strategies targeting ER stress in the development of obesity-related diseases.