Kültürel bellek mekânı yaratmada Doğu Anadolu ağıtlarının işlevi
The function of Eastern Anatolian elegies in creating a cultural memory space
- Tez No: 994040
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ERGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ağıtlar, Bellek mekanları, Dirges, Place of memory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Yapmış olduğumuz bu çalışmada halk edebiyatı ile yakıdan alakalı kültürel bellek ve halk edebiyatı ürünü olan ağıt arasındaki işleve Doğu Anadolu Bölgesi ağıtları üzeriden açıklık getirmeye çalıştık. Kültürel bellek; milletlerin yaşam biçimini, inançlarını, örf-adetlerini, kültürel kodlarını devamlı bir şekilde sürdüren, sonradan gelen kuşaklara devredilen ve toplumların anımsama mekanizması olarak isimlendirilen bellek türüdür. Ağıtlar ise; ölüm, ayrılık ve özlem gibi üzüntülü vakalardan sonra, insanların korku, keder ve heyecan esnasındaki feryatlarını, belli ifadelere ve makamlara uydurarak ifade ettikleri ezgilerdir. Toplumsal belleği meydana getiren araçlardan biri olan halk edebiyatı eserleri ile anımsanmak istenen ya da unutulan bazı toplumsal değerler gün yüzüne çıkarılıp topluma kazandırılabilinir. Bu eserlerden biri olan ağıtlar da toplumda var olan bellek öğelerini kullanarak kültürel belleğin oluşmasına ve kuşaktan kuşağa aktarılmasına hizmet etmektedir.
Özet (Çeviri)
Inthisstudy, we tried toclarify the function between folk literature and culturalmemory, which is closely relatedto folk literature, andlament, which is a product of folk literature, through Eastern Anatolia Region elegies. Cultural memory; It is a type of memory that constantly main tains the life style, beliefs, customs, and cultural codes of nations, is transferred to subsequent generations, and is called there member ingmechanism of societies. Lamentsare; They are melodies in which people Express their cries during fear, grief and excitement after sadevents such as death, separation and longing, by adapting them to certain expressionsand modes. Some social values that are wanted to be remember ed or forgotten can be brought to lightand brought to society through folk literature works, whic hareone of the tools that create social memory. Laments, one of these works, serve to create cultural memory and transfer it from generation to generation by using memory elements existing in society.