Azotobakter ve farklı dozlarda koyun gübresi uygulamalarının sater (Satureja hortensis L.)'in verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi
The effect of azotobacter and different doses of sheep manure on the yield and some quality characteristics of summer savory (Satureja hortensis L.)
- Tez No: 994039
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM YALDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Organik tarım, Satureja hortensis, Tıbbi bitkiler, Verim, Quality, Organic farming, Satureja hortensis, Plants-medicinal, Yield
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada 2023 yılı vejetasyon döneminde Yalova Tohum Şirketi'nden (Yalova, Türkiye) temin edilen sater (Satureja hortensis L.) bitkisinin tohumları kullanılmıştır. Bu çalışma farklı dozlarda koyun gübresi (1125 kg/da ve 2250 kg/da) ve biyogübre (azotobakter) uygulamalarının sater bitkisinin morfoloji, verim ve bazı kalite kriterleri etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nde bulunan iklim odasında (27 °C - %65 nem) saksılara ekilen tohumlardan fide elde edilmiş ve elde edilen fideler (5-6 yapraklı, yaklaşık 10 cm) Mayıs 2023'te Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanına dikilmiştir. Araştırma sonuçları, 1125 kg/da koyun gübresi ile yapılan uygulamanın en yüksek toplam kuru herba verimini (3,18 t/ha) ortaya koyduğunu göstermiştir. İnorganik gübre uygulamasının en yüksek uçucu yağ içeriğine (%1,43) ve γ-terpinen (%10,38), simol (%5,90) ve α-bisabolen (%5,28) değerlerine sahip olduğu görülmüştür. En yüksek DPPH aktivitesi (%60,86) ve FRAP değeri (69,64 mg TE/g DW) azotobakter + 2250 kg/da koyun gübresi uygulamasında gözlenirken, en yüksek toplam fenolik içerik (96,87 mg GAE/g DW) ve toplam flavonoid içeriği (45,97 mg QE/g DW) 1125 kg/da koyun gübresi dozları + azotobakter kombinasyon uygulamasından elde edilmiştir. Sonuç olarak, herba verimi, biyolojik aktivite ve uçucu yağ bileşenleri açısından maksimum değerleri elde etmek için azotobakter uygulamasının uygun koyun gübresi oranlarıyla birlikte kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, savory (Satureja hortensis L.) seeds supplied by Yalova Seed Company (Yalova, Türkiye) during the 2023 vegetation period were used. This study was conducted to determine the effects of different doses of sheep manure (1125 kg/da and 2250 kg/da) and biofertilizer (azotobacter) applications on the morphology, yield, and some quality criteria of savory. In the study, seedlings were obtained from seeds planted in pots in the climate chamber (27 °C - 65% humidity) at the Field Crops Department of Bolu Abant İzzet Baysal University, Faculty of Agriculture. The obtained seedlings (5-6 leaves, approximately 10 cm) were planted in May 2023 at the Research and Application Area of the Field Crops Department of Bolu Abant İzzet Baysal University, Faculty of Agriculture. The study results showed that the application with 1125 kg/da sheep manure produced the highest total dry herb yield (3.18 t/ha). It was observed that the inorganic fertilizer application had the highest essential oil content (1.43%) and values of γ-terpinene (10.38%), cymol (5.90%) and α-bisabolene (5.28%). The highest DPPH activity (60.86%) and FRAP value (69.64 mg TE/g DW) were observed in azotobacter + 2250 kg/da sheep manure application, while the highest total phenolic content (96.87 mg GAE/g DW) and total flavonoid content (45.97 mg QE/g DW) were obtained from the combination application of 1125 kg/da sheep manure doses + azotobacter. In conclusion, it was shown that azotobacter application can be used together with appropriate sheep manure rates to obtain maximum values in terms of herb yield, biological activity and essential oil components.