Türk resminde İbrahim Çallı'nın yeri ve etkileri
The place and influence of Ibrahim Çallı in Turkish painting
  1. Tez No: 994086
  2. Yazar: BEDRİYE MORALAR
  3. Danışmanlar: PROF. MELİHAT TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim Çallı, Portre, Empresyonizm, İbrahim Çallı, Nude, Portrait, Impressionism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
1882'de Denizli'nin Çal ilçesinde dünyaya gelen İbrahim Çallı, ilk öğrenimini Çal'da tamamladıktan sonra İzmir'deki Mülki İdadi'den mezun olmuş ve genç yaşta İstanbul'a gitmiştir. Henüz 17 yaşındayken şehre gelen Çallı, geçimini sağlamak için gazete dağıtıcılığından adliye mübaşirliğine kadar farklı işlerde çalışmıştır. İstanbul'da tanıştığı Ermeni bir ressamdan aldığı resim dersleri, onun sanat yaşamında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Şeker Ahmet Paşa'nın yönlendirmesi ve sanatçı arkadaşlarının tavsiyesiyle Sanayi-i Nefise Mektebi'ne kabul edilen Çallı, burada klasik resim eğitimi almış ve eğitimini üç yılda tamamlamıştır. Maarif Vekâleti'nin düzenlediği yarışmalarda“Çıplak Adam”ve“Maksut Çavuş”adlı eserleriyle birincilik kazanarak dikkat çekmiştir. 1914 Kuşağı ya da diğer adıyla Çallı Kuşağı, Türk resminde Batılılaşma sürecinin en güçlü adımlarından biri olarak kabul edilir. Bu kuşağın sanatçıları, Osmanlı resmine Batı'daki realist üslubu taşıyarak Osmanlı resminin biçim ve anlayış bakımından yeni bir boyut kazanmasına yardımcı olmuştur. Türk izlenimcileri olarak anılan bu sanatçılar, empresyonizmi yalnızca teknik olarak değil, aynı zamanda düşünsel ve biçimsel açıdan yorumlayarak toplumsal yaşamla ilişkilendirmişlerdir. O yıllarda Fransa'da Manet, Monet, Pissarro, Sisley, Cézanne ve Degas gibi sanatçılar çağdaş sanatın temellerini atarken Avrupa hâlâ Rönesans klasikçiliğine bağlı kalmaktaydı. Osman Hamdi Bey ve çevresindeki sanatçılar Avrupa'daki bu akımları yakından görmüş ve etkilenmişlerdir. Çallı ve 1914 Kuşağı üyeleri arasında yer alan Avni Lifij ve Nazmi Ziya Güran gibi isimler, izlenimlerini tuvale aktarmış ve Türk Empresyonistleri olarak anılmışlardır. Bu dönemin başlıca temaları peyzaj, natürmort, portre ve nü resimler olmuştur. Çallı, Sanayi-i Nefise Mektebi'nde aldığı eğitim ile Fransa'da Cormon Atölyesi'nde kazandığı disiplin sayesinde dönemin önemli bir sanat öncüsü hâline gelmiştir. Öğrencilik yıllarında Osman Hamdi Bey ve Halil Paşa gibi usta sanatçılarla tanışma ve onların çalışmalarını yakından gözlemleme fırsatı bulmuştur. Mevlevilik, Doğu ve Batı sanatçılarını etkileyen, estetik ve felsefi derinliği güçlü bir kültürel olgu olarak Çallı'nın dikkatini çekmiştir. Mevlevihanelerdeki törenleri konu alan eserlerinde, sema ayinlerindeki hareketi empresyonist çizgilerle betimlemiştir. Toplumsal olarak tutucu bir dönemde sanatla yaşamını sürdürmeye çalışan İbrahim Çallı, hem mücadele ederek ressamlığı meslek olarak kabul ettirmiş hem de Türkiye'de resim sanatının tanınmasına büyük katkı sağlamıştır. Onun en değerli mirası, ülkemizde modern resim anlayışının yerleşmesinde öncü bir figür olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Born in 1882 in Çal district of Denizli, İbrahim Çallı completed his primary education in Çal, then graduated from the Civil Service High School in İzmir and moved to Istanbul at a young age. Arriving in the city at the age of 17, Çallı worked various jobs to make a living, from newspaper delivery to court bailiff. Painting lessons he received from an Armenian painter he met in Istanbul became a significant turning point in his artistic life. Following the guidance of Şeker Ahmet Pasha and the advice of his artist friends, Çallı was accepted to the School of Fine Arts (Sanayi-i Nefise Mektebi), where he received classical painting training and completed his education in three years. He attracted attention by winning first prize in competitions organized by the Ministry of Education with his works“Naked Man”and“Maksut Çavuş”. The 1914 Generation, also known as the Çallı Generation, is considered one of the strongest steps in the Westernization process in Turkish painting. The artists of this generation helped Ottoman painting gain a new dimension in terms of form and understanding by bringing the Western realist style to Ottoman art. These artists, known as Turkish Impressionists, interpreted Impressionism not only technically but also intellectually and formally, relating it to social life. While artists like Manet, Monet, Pissarro, Sisley, Cézanne, and Degas were laying the foundations of contemporary art in France during those years, Europe was still bound to Renaissance classicism. Osman Hamdi Bey and the artists around him closely observed and were influenced by these European movements. Figures such as Çallı and Avni Lifij and Nazmi Ziya Güran, members of the 1914 Generation, transferred their impressions to canvas and became known as Turkish Impressionists. The main themes of this period were landscapes, still lifes, portraits, and nudes. Çallı, thanks to the education he received at the School of Fine Arts and the discipline he gained at the Cormon Workshop in France, became an important pioneer of art in his time. During his student years, he had the opportunity to meet master artists such as Osman Hamdi Bey and Halil Paşa and closely observe their works. Mevlevism, as a cultural phenomenon with strong aesthetic and philosophical depth that influenced both Eastern and Western artists, attracted Çallı's attention. In his works depicting the ceremonies in Mevlevi lodges, he portrayed the movement in the Sema rituals with Impressionist lines. Struggling to make a living through art in a socially conservative period, İbrahim Çallı both struggled to establish painting as a profession and made a great contribution to the recognition of painting in Turkey. His most valuable legacy is his role as a pioneering figure in establishing a modern understanding of painting in our country.