Hastanelerde staj yapan öğrencilerin iş kazaları hakkında bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
An evaluation of intern students' knowledge regarding occupational accidents in hospital settings
- Tez No: 994089
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DİDEM TUNÇEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: iş sağlığı ve güvenliği, stajyer öğrenci, bilgi düzeyi, mesleki risk, occupational health and safety, intern student, knowledge level, occupational risk
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği (disiplinlerarası) Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sağlık sektöründe görev yapan stajyer öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusundaki bilgi düzeylerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, öğrencilerin İSG farkındalıklarını ölçmek, çeşitli demografik değişkenlere göre bilgi düzeylerinde anlamlı fark olup olmadığını belirlemek ve eğitimsel eksiklikleri tespit ederek öneriler sunmaktır. Araştırma, nicel yöntemle desenlenmiş olup veri toplama aracı olarak yapılandırılmış anket formu kullanılmıştır. Örneklem grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında devlet hastanelerinde staj yapan 300 öğrenci oluşturmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 27.0 programı kullanılarak analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Bulgulara göre öğrencilerin genel İSG bilgi düzeyi orta düzeydedir (x̄=3,10); cinsiyet, yaş ve önceki staj deneyimi gibi değişkenlerle anlamlı fark görülmezken, staj süresi ile İSG bilinci arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Özellikle kısa süreli staj yapan öğrencilerin farkındalık düzeyi daha yüksektir. Sonuç olarak, öğrencilerin İSG açısından korunmasız ve hazırlıksız oldukları; mevcut eğitim uygulamalarının yetersiz olduğu ve kurumsal düzeyde yapısal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, staj sürecine başlamadan önce uygulamalı ve zorunlu İSG eğitimi verilmesi, öğrencilerin risk algısını geliştirmek ve sağlık sisteminde güvenlik kültürünü güçlendirmek açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the occupational health and safety (OHS) knowledge levels of intern students working in the healthcare sector. The main purpose of the research is to measure students' awareness of OHS, determine whether there are significant differences in knowledge levels based on various demographic variables, and identify educational deficiencies to propose practical suggestions. The research was designed using a quantitative method, and data were collected through a structured questionnaire. The sample consisted of 300 students who completed their internship in public hospitals during the 2024–2025 academic year. The data were analyzed using SPSS 27.0 software, with descriptive statistics as well as independent samples t-tests and one-way ANOVA performed. According to the findings, students' general OHS knowledge level was found to be moderate (x̄=3.10). While no significant differences were observed in terms of gender, age, or previous internship experience, a statistically significant difference was found between internship duration and OHS awareness. Notably, students with shorter internship durations exhibited higher awareness levels. In conclusion, it was determined that intern students are vulnerable and underprepared in terms of OHS, current training practices are inadequate, and there is a need for structural reform at the institutional level. Therefore, it is of great importance to provide mandatory, hands-on OHS training before the internship process in order to enhance students' risk perception and strengthen the culture of safety within the healthcare system.