İçmesuyu dağıtım sistemlerinde farklı su kayıp yönetimi uygulamalarının etkisinin incelenmesi: Bursa ili Mudanya ilçesi örneği
Investigation of the effects of different water loss management practices in drinking water distribution systems: The case of Mudanya district, Bursa province
  1. Tez No: 994108
  2. Yazar: SELVİHAN AHSEN KURNUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YILDIRIM DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolik modelleme, Su kaybı, Hydraulic modelling, Water loss
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki baskıyı artırması, suyu stratejik bir unsur hâline getirmiş; bu durum, su idarelerinin sürdürülebilirlik kapsamında kaynakları koruma ve özellikle şebeke suyu kayıplarını azaltmaya yönelik acil önlemler almasını zorunlu kılmıştır. Bu çalışmada, içme suyu dağıtım sistemlerinde farklı su kayıp yönetimi uygulamalarının etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi hizmet alanında yer alan Mudanya İlçesi uygulama alanı olarak seçilmiştir. BUSKİ Abone Bilgi Yönetim Sistemi, BUSKİ Coğrafi Bilgi Sistemler ve BUSKİ SCADA verileri kullanılarak, Bursa İli Mudanya İlçesi Güzelyalı Siteler Mahallesi, Yalı Mahallesi ve Yeni Mahalle sınırları içerisinde oluşturulan üç alt bölgenin mevcut şebeke hattının çalışma şekli, SCADA verileri ve abone bilgileri incelenmiş ve su kayıp hesaplamaları yapılarak ilgili yönetmeliklerdeki eşik değerler ile kıyaslanmıştır. Bunun için standart su dengesi, debi ve basınç izleme, gece debisi izleme ve analizi gibi yaklaşımlar dikkate alınmıştır. Çalışmada Güzelyalı Siteler Mahallesi ve Yalı Mahallesinin zayıf su kayıpları yönetimi sınıfında, Yeni Mahallesinin ise güçlü su kayıpları yönetimi sınıfında yer aldığı sonucuna ulaşılmış olup fiziki ve idari kayıpların azaltılması için somut bir yol haritası sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The increasing pressure on water resources due to global warming and climate change has made water a strategic element; this situation has necessitated water management authorities to take urgent measures to protect resources within the scope of sustainability and, in particular, to reduce network water losses. This study examines the impact of different water loss management practices in drinking water distribution systems. In this context, Mudanya District, within the service area of Bursa Water and Sewerage Administration (BUSKİ), was selected as the application area. Using BUSKİ Subscriber Information Management System, BUSKİ Geographic Information Systems, and BUSKİ SCADA data, the operation of the existing network line in three sub-regions created within the boundaries of Güzelyalı Siteler Neighborhood, Yalı Neighborhood, and Yeni Neighborhood in Mudanya District of Bursa Province was examined using SCADA data and subscriber information. Water loss calculations were made and compared with the threshold values in the relevant regulations. For this purpose, approaches such as standard water balance, flow rate and pressure monitoring, and night flow rate monitoring and analysis were considered. The study concluded that Güzelyalı Siteler and Yalı neighborhoods fall into the category of poor water loss management, while Yeni neighborhood falls into the category of strong water loss management. A concrete roadmap is presented to reduce physical and administrative losses.