Öngörülemeyen krizlerde makroekonomik tedbirler: COVID-19 pandemisinde Türkiye ve Suudi Arabistan
Macroeconomic measures in unforeseeable crises: Türkiye and Saudi Arabia during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 994115
- Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS SARISOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Finance, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: COVID 19, Korunma tedbirleri, Kriz, Kriz müdahelesi, Kriz yönetimi, Makroekonomik politikalar, Suudi Arabistan, Türk-Suudi Arabistan ilişkileri, COVID 19, Protection measures, Crisis, Crisis intervention, Crisis management, Macroeconomic policies, Saudi Arabia, Turkish-Saudi Arabia relations
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Ekonomi Politiği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, öngörülemeyen bir kriz örneği olarak Covid-19 pandemisi sürecinde Türkiye ve Suudi Arabistan'ın geliştirdiği makroekonomik tedbirleri karşılaştırmalı bir çerçevede incelemektedir. Çalışma, Covid-19 krizini yalnızca sağlık temelli bir kriz olarak değil; devletlerin kurumsal kapasitesini, yönetişim pratiklerini ve kamu müdahale araçlarını görünür kılan çok katmanlı bir stres testi olarak ele almakta; pandemi döneminde uygulanan politika bileşimlerinin iktisadi ve kurumsal yansımalarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Tez, kriz ve öngörülemeyen kriz literatürü temelinde oluşturulan kavramsal çerçeve aracılığıyla salgın hastalıklar ve ekonomik kırılmalara ilişkin literatürdeki birikimi Covid-19'un yarattığı belirsizliği anlamlandırmak için kullanmaktadır. Bu analitik çerçeve kapsamında, yönetişim modelleri ile kurumsal yapıların kriz dönemlerinde karar alma, koordinasyon ve kaynak tahsisi üzerindeki etkileri ele alınmakta; pandemi sürecinde Türkiye ve Suudi Arabistan'da uygulamaya konulan maliye ve para politikası araçları, sosyal destek düzenekleri ve kısıtlama tedbirleri makroekonomik göstergelerle ilişkilendirilerek değerlendirilmektedir. Çalışma ayrıca ekonominin uluslararası etkileşim kanallarını da dikkate alarak pandemi koşullarının Türkiye-Suudi Arabistan ikili ilişkileri ve ekonomik etkileşimleri üzerindeki yansımalarını analiz etmektedir. İncelenen dönem, yeni tip Koronavirüs olarak tanımlanan Covid-19'un Aralık 2019'da ilk ortaya çıkışından itibaren, salgının en yoğun ve belirsiz etkilerinin hissedildiği zaman dilimini kapsamaktadır. Araştırmada karma yöntem (mixed-method) modeli benimsenmiş; nitel boyutta politika belgeleri, kurumsal düzenlemeler ile ulusal ve uluslararası raporlar doküman analizi yoluyla incelenmiştir. Nicel analiz boyutunda ise büyüme, enflasyon, işsizlik, bütçe dengesi, kamu borcu ve kredi hacmi gibi makroekonomik göstergeler kullanılarak nitel bulgular desteklenmiş; kanıt ile yorum arasındaki metodolojik uyum gözetilmiştir. Sonuçlar, kriz döneminde“evrensel olarak üstün”tek bir politika seti arayışının açıklayıcı olmadığını; politika çıktılarının kurumsal refleksler, koordinasyon kapasitesi ve yönetişim düzeniyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu yönüyle tez, Covid-19 örneği üzerinden Türkiye ve Suudi Arabistan'ın kriz yönetimi tepkilerini analiz ederek literatürdeki karşılaştırmalı çalışmalara mütevazı bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation examines, within a comparative framework, the macroeconomic measures developed by Türkiye and Saudi Arabia during the Covid-19 pandemic as an example of an unforeseeable crisis. The study addresses the Covid-19 crisis not solely as a health-based crisis, but as a multi-layered stress test that renders visible states' institutional capacity, governance practices, and public intervention instruments; and aims to analyze the economic and institutional reflections of the policy mixes implemented during the pandemic period. The dissertation utilizes the literature on crises and unforeseeable crises to construct a conceptual framework through which the accumulated body of literature on pandemics and economic disruptions is employed to make sense of the uncertainty generated by Covid-19. Within this analytical framework, the effects of governance models and institutional structures on decision-making, coordination, and resource allocation during crisis periods are examined; and the fiscal and monetary policy instruments, social support mechanisms, and restriction measures implemented in Türkiye and Saudi Arabia during the pandemic are evaluated in relation to macroeconomic indicators. The study also analyzes the reflections of pandemic conditions on Türkiye–Saudi Arabia bilateral relations and economic interactions by taking international economic transmission channels into account. The period examined covers the timeframe from the initial emergence of the novel coronavirus, identified as Covid-19, in December 2019 onward, during which the most intense and uncertain effects of the pandemic were experienced. The research adopts a mixed-method model. In the qualitative dimension, policy documents, institutional regulations, and national and international reports are examined through document analysis. In the quantitative analysis dimension, macroeconomic indicators such as growth, inflation, unemployment, fiscal balance, public debt, and credit volume are used to support the qualitative findings; and methodological consistency between evidence and interpretation is duly observed. The findings demonstrate that the search for a single policy set that is“universally superior”during crisis periods is not explanatory; and that policy outcomes should be evaluated together with institutional reflexes, coordination capacity, and the governance order. In this respect, the dissertation offers a modest contribution to the comparative literature by analyzing the crisis management responses of Türkiye and Saudi Arabia through the Covid-19 case.