Ulusal kimlik inşasında İstanbul Milli Saraylar Resim Müzesi'nde bulunan Cumhuriyet dönemi sanatçıları ve eserleri
Republican era artists and their works in the Istanbul National Palaces Painting Museum in the construction of national identity
- Tez No: 994114
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA BATUHAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Müzecilik, Art History, Museology
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Milli saraylar, Mimari özellikler, Resimler, Sanatçılar, Ulusal kimlik, Republic, National palaces, Architectural characteristics, Pictures, Artists
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Tarihi saray yapılarından özgün haliyle günümüze ulaşan Dolmabahçe Sarayı“müze-saray”olarak hizmet vermektedir. Dolmabahçe Sarayı yapıları bünyesindeki Veliaht Dairesi de günümüzde Resim Müzesi olarak işlev görmektedir. Çalışmanın konusunu oluşturan Resim Müzesi tematik bölümlerden oluşmaktadır. Bu temalar bünyesindeki sanatçıların Cumhuriyet Dönemi'ni kapsayan eserleriyle alakalı incelenen literatür araştırmasında benzer bir çalışmaya bilgimiz dahilinde rastlanmadığından incelenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda çalışmada, müzenin eserleri incelenmiş olup Cumhuriyet Dönemi'ne ait sanatçıları tespit edilmiş ve yüzden fazla eserin envanter numaraları belirlenmiştir. Konuya sınırlama getirmek adına sanatçıların resimlerinde tarih barındıran (tarih aralığı 1923-57 ve 20. yüzyıl olarak belirtilmiş) eserler dikkate alınmış ve sadece bunlar konu içine dahil edilmiştir. Tarihi belli yirmi altı eser için müzeden eserlerin fotoğrafları talep edilmiştir (fotoğraf çekimine izin verilmemektedir). Tez çalışması farklı yöntemler kullanılarak meydana getirilmiştir. Çalışmada müze ve saray kavramlarına değinilmiş ardından Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet dönemi ulus inşasında etkili olan kültür, sanat ve toplum alanında gelişmeler incelenmiştir. Sonrasında Milli Saraylar hakkında bilgiler aktarılmış ve Milli Saraylar Resim Müzesi ele alınmıştır. Ardından Cumhuriyet Dönemi'nden günümüze Türkiye'de kültür, sanat ve toplum alanında gelişmeler incelenmiştir. Son olarak müzedeki Cumhuriyet Dönemi sanatçılarının eserleri kişi ve tarih sıralamasına göre aktarılmıştır. Birden fazla esere sahip olan sanatçının eserleri, sanatçının bünyesi altında tarih sıralamasına konmuştur. Çalışmanın sonucunda kültür ve sanatın bir ulusun oluşumunda, geçmişiyle birlikte bugünü ve geleceğini sürekli kılabilmesi için ulusal kimliğin biz duygusunu oluşturan birleştirici, bütünleştirici ve harekete geçirme etkisine sahip olduğu görülmüştür. Uluslar bu sebeple sanat, kültür ve müzeler olmadan varlığını sürdüremez.
Özet (Çeviri)
Dolmabahçe Palace, one of the historic palace structures that has survived to the present day in its original form, serves as a“palace-museum.”The Heir Apparent's Apartment within the Dolmabahçe Palace complex also functions as an Art Museum today. The subject of the study is the Art Museum, which consists of thematic sections. Since no similar study was found in the literature review covering the works of artists from the Republican Era within these themes, it was concluded that this topic needed to be examined. In this context, the museum's works were examined, artists from the Republican Era were identified, and the inventory numbers of over a hundred works were determined. To limit the scope of the subject, only works containing dates in the artists' paintings (specified as the period 1923-57 and the 20th century) were considered and included in the subject. Photographs of twenty-six works with known dates were requested from the museum (photography is not permitted). The thesis was prepared using different methods. The study touched upon the concepts of museum and palace, then examined developments in the fields of culture, art, and society that were influential in nation building before and during the Republican era. Subsequently, information about the National Palaces was conveyed, and the National Palaces Painting Museum was discussed. Then, developments in the fields of culture, art, and society in Turkey from the Republican era to the present day were examined. Finally, the works of artists from the Republican era in the museum were presented in chronological order by artist and date. The works of artists with more than one work were placed in chronological order under the artist's name. The study concluded that culture and art have a unifying, integrating, and mobilizing effect that shapes the sense of national identity, enabling a nation to sustain its past, present, and future in its formation. Nations therefore cannot survive without art, culture, and museums.