Ergene Meriç Havzası Çorlu Çayı su kalitesinin bakteriyolojik ve fizikokimyasal açıdan değerlendirilmesi
Bacteriological and physicochemical assessment of the water quality in Çorlu Stream within the Ergene Meriç Basin
- Tez No: 994147
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN YILDIRIM, PROF. DR. GÖKHAN ÖNDER ERGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakteriyoloji, Fizikokimyasal özellikler, Su kalitesi, Çorlu Deresi, Bacteriology, Physicochemical properties, Water quality, Çorlu Stream
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Ergene Meriç Havzası Çorlu Çayı'nın fizikokimyasal ve bakteriyolojik su kalitesi değerlendirilmiştir. Araştırma, bölgedeki su kaynaklarının kirliliğini inceleyerek, sanayi, tarım ve yerleşim alanlarının bu kirliliğe olan katkılarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. İlkbahar ve sonbahar 2024 tarihlerinde beş farklı istasyondan alınan su örnekleri üzerinde yapılan fizikokimyasal analizler, çözünmüş oksijen, pH, sıcaklık, tuzluluk, bulanıklık, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), biyolojik oksijen ihtiyacı (BOİ), askıda katı madde (AKM), toplam organik karbon (TOK) ve bakteriyolojik analizler (koliform bakteriler ve E. coli) değerlendirilmiştir. Sonuçlar, özellikle organik kirliliğin yüksek olduğu ve bakteriyolojik kirliliğin kontrol altına alınmadığı bir durumu işaret etmektedir. Mevsimsel analizlerde Nisan 2024 için Çözünmüş oksijen değerinin genel olarak düşük KOİ ve BOİ değerlerinin yüksek olması suyun fekal kaynaklı organik kirlilikle yüklü olduğunu göstermektedir. Kasım 2024 tarihinde istasyonlar bakteriyolojik olarak incelendiğinde; kasım döneminde mevsimsel yağışların olması sebebi ile kısmi bir seyrelme gözlemlenmiştir. Buna bağlı olarak organik parametrelerde ve bakteriyolojik kirlilikte bir miktar azalma olduğu görülmüştür. Ancak AKM ve TOK yüksekliği bakteriyel mevcudiyetin devam ettiğini ve fekal kaynaklı kirliliğin tam olarak ortadan kalkmadığını göstermektedir. Çorlu Deresi bakteriyolojik olarak yüzme veya sulama gibi insan teması kullanımlar için uygun olmadığı, mevcut koşullar suyun organik yükler ve fekal açısından sürekli baskı altında olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular ışığında, bölgesel su yönetimi politikalarının güçlendirilmesi, arıtma sistemlerinin modernize edilmesi, tarımsal ve endüstriyel atıkların kontrol altına alınmasının gerekliliği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the physicochemical and bacteriological water quality of the Çorlu Stream within the Ergene–Meriç Basin. The research aims to determine the extent of pollution in regional water resources and to identify the contributions of industrial, agricultural, and residential activities to this pollution. Water samples collected from five different stations during the spring and autumn periods of 2024 were analyzed for various physicochemical parameters, including dissolved oxygen, pH, temperature, salinity, turbidity, chemical oxygen demand (COD), biological oxygen demand (BOD), suspended solids (TSS), total organic carbon (TOC), as well as bacteriological indicators such as coliform bacteria and E. coli. The results indicate that the stream is subject to high levels of organic pollution and uncontrolled bacteriological contamination. Seasonal analyses for April 2024 revealed low dissolved oxygen levels alongside elevated COD and BOD values, demonstrating that the water is heavily loaded with fecal-derived organic pollutants. In November 2024, bacteriological assessments showed partial dilution associated with seasonal precipitation, resulting in a slight decrease in organic and microbial contamination. However, elevated TSS and TOC levels suggest that bacterial proliferation continues and that fecal pollution has not been fully eliminated. Overall, the findings reveal that the Çorlu Stream is not suitable for human-contact uses such as swimming or irrigation due to persistent organic and fecal contamination. These results highlight the need for strengthened regional water management policies, modernization of treatment systems, and stricter control of agricultural and industrial discharges.