Türkiye'de modern sera yatırımlarının arazi yönetimi bakımından değerlendirilmesi ve jeotermal sera yatırımı örneği
An evaluation of modern greenhouse investments in rurkey from the perspective of land management and the case of geothermal greenhouse investment
- Tez No: 994201
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM TANRIVERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Arazi kullanımı, Kentsel tarım, Plastik seralar, Topraksız tarım, Land use, Urban agriculture, Plastic greenhouses, Soilless agriculture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliği, küresel ısınmanın etkileriyle birlikte artarak; yetersiz yağışlar, kuraklık, sıcaklık dalgalanmaları, dolu, don, fırtına gibi olumsuz koşullar nedeniyle açık alanda tarım yapmak zorlaşmaktadır. Bu durum, tarımsal üretim süreçlerini riskli hâle getirmekte ve gıda üretimini ve gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Bu bağlamda örtü altı tarım ve seracılık faaliyetleri, iklim koşullarından bağımsız olarak üretim yapılabilmesine imkân tanıyarak tarımsal üretimde sürdürülebilirliğe katkı sağlamaktadır. Türkiye, dünyada jeotermal enerji potansiyeli bakımından ilk beş ülke arasında yer almakta olup, bu doğal kaynağın seracılıkla entegrasyonu önemli bir fırsat sunmaktadır. Jeotermal enerjinin sera faaliyetlerine entegrasyonu; maliyetlerin düşürülmesi, enerji verimliliğinin artırılması ve sürdürülebilir üretim açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Sera yatırımlarında yer seçim kriterlerinin yaşanan iklim değişiklikleri ve teknolojik gelişmeler ile birlikte daha önemli hale geldiği görülmektedir. Jeotermal enerji kaynaklarının modern sera yatırımları üzerindeki etkisinin analizi, bu yatırımların verimliliğini artırdığını, maliyetleri azalttığını, sürdürülebilir uygulamaların hayata geçirilmesine imkân tanıdığını ve aynı zamanda çevresel arazi yönetimi hedefine önemli katkılar sağladığını ortaya koymaktadır. Sera yatırımlarında yer seçiminin arazi yönetimi açısından değerlendirilmesi, gayrimenkul değerleme ilkeleri kapsamında uzmanlarca analiz edilmesi her geçen gün daha önemli hale gelmektedir. Kaynak araştırması ve saha çalışmalarının sonuçlarının incelenmesi, sera yatırımlarının ekonomik yönlerinin ve gayrimenkul niteliklerinin birlikte değerlendirilmesinin modern seracılığın sürdürülebilir gelişimi katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Climate change, along with the effects of global warming, is increasingly making open-field farming more difficult due to adverse conditions such as insufficient rainfall, drought, temperature fluctuations, hail, frost, and storms. This situation renders agricultural production processes risky, threatening both food production and food security. In this context, greenhouse cultivation and protected agriculture contribute to the sustainability of agricultural production by enabling cultivation independently of climatic conditions. Türkiye ranks among the top five countries in the world in terms of geothermal energy potential, and the integration of this natural resource with greenhouse cultivation presents a significant opportunity. The use of geothermal energy in greenhouse operations provides substantial advantages in terms of reducing costs, increasing energy efficiency, and supporting sustainable production. It is observed that site selection criteria for greenhouse investments have become increasingly important in light of climate change and technological advancements. The analysis of the impact of geothermal energy resources on modern greenhouse investments demonstrates that such integration enhances productivity, reduces costs, enables the implementation of sustainable practices, and contributes significantly to the objectives of environmental land management. The evaluation of site selection for greenhouse investments in terms of land management, as well as expert analysis within the framework of real estate valuation principles, is gaining importance with each passing day. The examination of source research and field study results indicates that considering both the economic aspects of greenhouse investments and their real estate characteristics together will contribute to the sustainable development of modern greenhouse cultivation.