Türkiye florasında yetiştirilen narcissus türleri üzerinde yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ve sitotoksisite araştırmaları
High performance liquid chromatography (HPLC) and cytotoxicity studies on narcissus species cultivated in the flora of türkiye
  1. Tez No: 994202
  2. Yazar: AYSU SERİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. NADİRE ÖZENVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Narcissus, alkaloit, meme kanseri, sitotoksisite, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC), Narcissus, alkaloid, breast cancer, cytotoxicity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
Özet
Narcissus türleri (Amaryllidaceae), biyolojik olarak aktif olabilecek alkaloitler taşıdıkları için farmasötik açıdan önemli bitkilerdir. Bu alkaloitlerin sitotoksik, kolinesteraz inhibitörü, antibakteriyel ve yara iyi edici aktivitelerinin olduğu gösterilmiştir. Tez kapsamında, Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanan ve daha sonra kültüre alınarak yetiştirilen üç farklı Narcissus taksonuna (Narcissus serotinus L., Narcissus tazetta L. subsp. aureus (Jord. & Fourr.) Baker, Narcissus tazetta L. subsp. tazetta) ait on nergis örneğinin soğan ve yapraklarının etanol ekstreleri üzerinde çalışılmıştır. Bu ekstrelerin farklı etiyolojilere dayanan çeşitli meme kanseri hücre serileri (MCF-7, SK-BR-3, MDA-MB-468) ve sağlıklı hücreler (sıçan miyoblast kalp kası hücresi H9c2) üzerindeki sitotoksisiteleri resazurin deneyi ile, ayrıca bileşimlerindeki antikanser potansiyel taşıyan alkaloitlerin (likorin, psödolikorin, narsiklasin, hemantamin) miktarı Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile araştırılmıştır. Nergis örneklerinin soğan ekstrelerinin tümü önemli derecede sitotoksik aktivite gösterirken, yaprak ekstreleri daha düşük düzeyde sitotoksik aktivite sergilemiştir. Tüm ekstreler sağlıklı hücreler üzerinde klinikte kullanılan doksorubisinden daha güvenli bir profil sergilemiştir. N. serotinus'un soğanlarının ekstresi en yüksek sitotoksik etkiyi göstererek MDA-MB-468 hattında 0,64 ± 0,10 µg/mL IC50 değeri ve 7,20 seçicilik indeksi ile öne çıkmış, ayrıca bu ekstrenin en yüksek narsiklasin içeriğine sahip olduğu görülmüştür. Tez kapsamında, ülkemizin farklı lokasyonlarından toplanarak kültüre alınan aynı cins ve/veya türe ait nergis örneklerinin sitotoksik aktiviteleri ve analizi yapılan alkaloitleri içermeleri bakımından karşılaştırılmış, antikanser potansiyelleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Narcissus species (Amaryllidaceae) are pharmaceutically important plants because they contain alkaloids that may be biologically active. These alkaloids have been shown to have cytotoxic, cholinesterase inhibitory, antibacterial, and wound-healing activities. In this thesis, ethanolic extracts of bulbs and leaves of ten Narcissus species belonging to three different Narcissus taxa (Narcissus serotinus L., Narcissus tazetta L. subsp. aureus (Jord. & Fourr.) Baker, Narcissus tazetta L. subsp. tazetta), collected from different regions of Türkiye and subsequently cultivated, were studied. The cytotoxicity of these extracts on various breast cancer cell lines with different etiologies (MCF-7, SK-BR-3, MDA-MB-468) and healthy cells (rat myoblast cardiac muscle cell H9c2) was investigated using the resazurin assay; and the amounts of alkaloids with anticancer potential (lycorine, pseudolycorine, narciclasine, haemanthamine) in their composition were also investigated using High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). All ethanolic bulb extracts of daffodil samples showed significant cytotoxic activity, while ethanolic leaf extracts exhibited lower cytotoxic activity. All extracts showed a safer profile than clinically used doxorubicin on healthy cells. The ethanolic bulb extract of N. serotinus showed the highest cytotoxic effect, standing out with an IC50 value of 0.64 ± 0.10 µg/mL and a selectivity index of 7.20 in the MDA-MB-468 cell line. Furthermore, this extract was found to have the highest narciclasine content. In our thesis study, the cytotoxic activities and cytotoxic alkaloid contents of Narcissus samples of the same genus and/or species, collected from different locations and cultured in our country, were comparatively evaluated and discussed, and their anticancer potential was revealed.