Esrar, metamfetamin, pregabalin maddelerini kullanan çocuk ve gençlerin sosyodemografik değişkenler, dürtüsellik, yıkıcı davranış bozuklukları, depresyon ve intihar olasılıkları açısından karşılaştırılması
Comparison of children and young people using cannabis, methamphetamine, and pregabalin in terms of sociodemographic variables, impulsivity, disruptive behavior disorders, depression, and suicide probability
- Tez No: 994210
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergen psikolojisi, Çocuk psikolojisi, Adolescent psychology, Child psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı psikoaktif madde kullanan ergendeki psikiyatrik semptomların karşılaştırmalı analizini amaçlamaktadır. Özellikle pregabalin, metamfetamin ve esrar kullanan ergenlerde dürtüsellik, depresyon, yıkıcı davranış bozuklukları ve intihar riski gibi klinik özelliklerin ayırt edici örüntüler gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırmaya İzmir Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÇEMATEM biriminde tedavi gören, 13-18 yaşlarında 156 ergen dahil edilmiştir. Katılımcılar, kullanılan baskın maddeye göre üç gruba ayrılmıştır: pregabalin, metamfetamin ve esrar . Veriler sosyodemografik bilgi formu ile Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği, Turgay Yıkıcı Davranış Bozuklukları Tarama Ölçeği ve İntihar Olasılığı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır.Ulaşılan bulgulara göre, metamfetamin kullanan bireylerin dürtüsellik düzeyleri, yıkıcı davranış bozuklukları, umutsuzluk ve düşmanlık puanları ve depresyon düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Esrar kullanan ergenlerde ise diğer gruplara göre psikiyatrik ölçeklerde daha düşük puanlar kaydedilmiştir (p<0,05).Bu bulgular, bağımlılık yapan maddenin türüne bağlı olarak psikiyatrik semptom örüntülerinin değiştiğini göstermektedir. Özellikle metamfetamin ve pregabalin kullanan bireylerde daha yoğun klinik izlem ve müdahale gereksinimi olduğu ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak, madde türüne göre yapılandırılmış değerlendirme ve tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi, ergen ruh sağlığı hizmetlerinin etkinliğini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to conduct a comparative analysis of psychiatric symptoms among adolescents using different psychoactive substances. Specifically, it investigates whether adolescents using pregabalin, methamphetamine, and cannabis exhibit distinctive patterns in clinical features such as impulsivity, depression, disruptive behavior disorders, and suicide risk. The study included 156 adolescents aged 13–18 who were receiving treatment at the Child and Adolescent Substance Addiction Treatment Center of İzmir Buca Seyfi Demirsoy Training and Research Hospital. Participants were divided into three groups based on the predominant substance used: pregabalin, methamphetamine, and cannabis. Data were collected using a sociodemographic information form, the Beck Depression Inventory, the Barratt Impulsiveness Scale, the Turgay Disruptive Behavior Disorders Screening and Rating Scale, and the Suicide Probability Scale. According to the findings, individuals using methamphetamine had significantly higher levels of impulsivity, disruptive behavior disorder, hopelessness and hostility, and depression compared to the other groups . Adolescents using cannabis, on the other hand, had lower scores on psychiatric scales compared to the other groups. These findings indicate that psychiatric symptom patterns vary depending on the type of substance used. In conclusion, developing structured assessment and treatment approaches based on the type of substance used will enhance the effectiveness of adolescent mental health services.