Katarakt cerrahisi sonrası maquı berry, curcumın, koenzim Q10, yaban mersini ekstratı, vitamin ve mineraller içeren gıda takviyesi kullanan ve kullanmayan olguların santral kornea kalınlığı ve korneal endotel değişikliklerinin karşılaştırılması
Comparison of central corneal thickness and corneal endothelial changes in patients using and not using a dietary supplement containing maqui berry, curcumin, coenzyme Q10, blueberry extract, vitamins, and minerals after cataract surgery
- Tez No: 994216
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER METE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Katarakt cerrahisi, kornea endoteli, santral korneal kalınlık, maqui berry ekstresi, koenzim Q10, kurkumin, postoperatif gıda takviyesi, Cataract surgery, corneal endothelium, central corneal thickness, maqui berry extract, coenzyme Q10, curcumin, Postoperative dietary supplement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fakoemülsifikasyon cerrahisi sonrası; maqui berry ekstratı, curcumin, koenzim Q10, omega-3, yaban mersini ekstratı, vitamin (vitamin A, C, E, B12, D ve A) ve mineraller (Çinko, Selenyum, Manganez ve Bakır) içeren gıda takviyesinin kornea santral kalınlığı ve kornea endoteli üzerine etkilerinin incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Haziran 2024 ile Haziran 2025 tarihleri arasında kliniğimizde katarakt nedeniyle katarakt cerrahisi uygulanan hastaların dosyaları incelenmiştir. Retrospektif olarak kliniğimizde fakoemülsifikasyon katarakt cerrahisi geçiren olguların dosyaları. 1. grup hiç gıda takviyesi almayan. 2. grup ameliyat sonrası dönemde 3 ay boyunca günlük maqui berry 25 mg, curcumin 335 mg, koenzim Q10 10 mg, yaban mersini ekstratı 125 mg, omega-3 75 mg, vitamin (vit A 133,3 ng, vit C 30 mg, vit E 3 mg, vit B12 1 ng ve vit D 5 ng) ve mineraller (Çinko 2,6 mg, Selenyum 20,1 ng, Manganez 0,65 mg ve Bakır 70,1 ng) içeren gıda takviyesi kullanan olarak 2 grupta incelenmiştir. Hastaların pre-op, 1. ay ve 3. ay dosya kayıtları ve ölçüm bilgileri incelenmiştir. Gıda takviyesi kullanan ve kullanmayan hastalarda katarakt ameliyatı sonrası kornea endoteli ve santral korneal kalınlığı değerlendirilmesi yapılmıştır. Bulgular: Postop 1. Ayda gruplar arasında yalnızca CT değişkeni istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir; CD ve HEX değişkenlerinin p değerleri ise anlamlılığa yakın bulunmuştur. CT kontrol grubunda daha yüksekken, CD ve HEX vitamin grubunda daha yüksek saptanmış; CV değerleri anlamlı farklılık göstermemekle birlikte kontrol grubunda daha yüksek izlenmiştir. Postop 3. ayda gruplar arasında hiçbir değişken açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır; ancak CD değişkeni anlamlılığa yakın bulunmuştur. Bu dönemde CD ve HEX değerleri gıda takviyesi grubunda, CT ve CV değerleri ise anlamlı olmamakla birlikte kontrol grubunda daha yüksek izlenmiştir. Postop 3. Ayda gruplar arasında genel bir farklılık olmaması, her iki grubun da ameliyat sonrası üçüncü ayda preop döneme yakın ölçüm değerlerine ulaşmasıyla ilgili olduğu düşünülmüştür. Sonuç: Fakoemülsifikasyon sırasında artan oksidatif stres göz önüne alındığında, maqui berry, yaban mersini ekstratı, omega-3, kurkumin, koenzim Q10, vitaminler (vitamin A, C, E, B12, D ve A) ve mineraller (Çinko, Selenyum, Manganez ve Bakır)içeren gıda takviyelerinin postoperatif dönemde kullanımının kornea endotel hücrelerini oksidatif hasara karşı koruyucu etkileri ve iyileşme sürecinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Investigation of the effects of a dietary supplement containing maqui berry extract , curcumin, coenzyme Q10, omega-3, blueberry extract, vitamins (vitamin A, C, E, B12, D, and A), and minerals (zinc, selenium, manganese and copper) on central corneal thickness and the corneal endothelium after phacoemulsification cataract surgery. Materials and Methods: Between June 2024 and June 2025, the medical records of patients who underwent phacoemulsification cataract surgery in our clinic were retrospectively reviewed. Patients were divided into two groups: Group 1, who did not receive dietary supplements, and Group 2, who received a postoperative dietary supplement for 3 months containing maqui berry (25 mg/day), curcumin (335 mg), coenzyme Q10 (10 mg), blueberry extract (125 mg), omega-3 (75 mg), vitamins (A, C, E, B12, and D), and minerals (zinc, selenium, manganese, and copper). Preoperative, 1-month, and 3-month postoperative data were evaluated, and corneal endothelial parameters and central corneal thickness were assessed. Results: At the 1st postoperative month, only central corneal thickness (CT) differed significantly between the groups, while corneal endothelial cell density (CD) and hexagonality (HEX) showed values close to statistical significance. CT was higher in the control group, whereas CD and HEX were higher in the supplement group; coefficient of variation (CV) showed no significant difference but was higher in the control group. At the 3rd postoperative month, no parameter showed a statistically significant difference between the groups, although CD remained close to significance. CD and HEX were higher in the supplement group, while CT and CV were higher in the control group. The absence of overall differences at month 3 was attributed to both groups reaching values close to the preoperative levels. Conclusion: Considering the increased oxidative stress during phacoemulsification surgery, we believe that the postoperative use of dietary supplements containing maqui berry, blueberry extract, omega-3, curcumin, coenzyme Q10, vitamins (vitamin A, C, E, B12, D, and A), and minerals (zinc, selenium, Manganese and copper) has protective effects against oxidative damage on corneal endothelial cells and positive effects on the healing process.