İntermediate-malign yumuşak dokutümörlerinin ve alt gruplarının ileri manyetikrezonans görüntüleme yöntemleri ilemultiparametrik olarak değerlendirilmesi vesubgrup analizi için tanısal performanslarınınkarşılaştırılması
Multiparametric evaluation of intermediate–malignant soft tissue tumors and their subgroups using advanced magnetic resonance imaging techniques and comparison of their diagnostic performances for subgroup analysis
- Tez No: 994217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSU BAŞAK ÖZBALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak Doku Tümörleri, Intravoxel Incoherent Motion, Dinamik Kontrastlı MRG, Soft Tissue Tumors, Intravoxel Incoherent Motion, Dynamic Contrast- Enhanced Magnetic Resonance Imaging
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, intermediate ve malign yumuşak doku tümörlerinin ayrımında, malign tümörlerin miksoid/nonmiksoid alt tiplerinin belirlenmesinde Intravoksel Inkoherent Motion ve Dinamik Kontrastlı Manyetik Rezonans Görüntüleme yöntemlerinin tanısal performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Klinik Araştırmalar ve Etik Kurulu'nun onayıyla yürütülmüştür. 01.01.2021– 01.08.2025 tarihleri arasında histopatolojik olarak doğrulanmış yumuşak doku tümörü olan toplam 72 olgu (yaş aralığı 18-94, ortalama yaş 53,3) çalışmaya dahil edilmiştir. Olgular, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2020 sınıflamasına göre 10 intermediate (yaş aralığı 18-76, ortalama yaş 47,5) ve 62 malign (yaş aralığı 18-94, ortalama yaş 59,16) olmak üzere iki ana gruba ayrılmıştır. İntermediate ve malign tümörlerde ADC, IVIM (D, D*, D*f, f), DK-MRG (Ktrans, Kep, Ve, iAUC) ve tümör/kas parametreleri (Ktransoran, Keporan, Veoran, iAUCoran) hesaplanmıştır. Bu parametreler, intermediate ve malign tümör ayrımı için istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Malign tümörlerin miksoid ve non-miksoid alt grupları (miksoid 17 olgu, non-miksoid 45 olgu) için bu parametreler ayrıca değerlendirilmiştir. Bulgular: İntermediate ve malign yumuşak doku tümörlerinin Ktrans, Kep, iAUC, Ktransoran, Keporan ile iAUCoran parametrelerinin istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdiği (p değerleri sırasıyla; <0,001; 0,001; <0,001;0,002; <0,001 ve <0,001), tüm bu parametrelerin malign tümörlerde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Malign ve intermediate tümör ayrımında en yüksek tanısal performansı Ktrans (EAA 0,857) ve iAUCoran (EAA 0,854) parametresi, en yüksek hassasiyet Keporan parametresi (%76,79, EAA 0,832) göstermiştir. Malign tümörlerin miksoid ve non-miksoid alt grupları değerlendirildiğinde Kep, Keporan, Veoran, D, ADC, D*f gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark gösterdiği (p değerleri sırasıyla 0,011; 0,008; 0,019; <0,001; <0,001 ve 0,033), miksoid tümörlerde Kep, Keporan, D*f değerleri daha düşük; ADC, D, Veoran değerlerinin ise daha yüksek olduğu bulunmuştur. Miksoid ve non-miksoid tümörlerin ayrımında en yüksek tanısal performans ADC (EAA 0,927), D (EAA 0,938) parametresi, en yüksek hassasiyet Kep (%100) parametresi ile elde edilmiştir. Sonuç: Malign ve intermediate YDT'nin ayrımında DK-MRG (Ktrans, Kep, iAUC) ve tümör/kas oran (Ktransoran, Keporan ve iAUCoran) parametreleri kullanılabilir. ADC, D, D*f, Kep, Keporan ve Veoran parametreleri malign YDT'nin miksoid ve non-miksoid alt tiplerinin belirlenmesinde fayda sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the diagnostic performance of Intravoxel Incoherent Motion (IVIM) and Dynamic Contrast-Enhanced Magnetic Resonance Imaging (DCE-MRI) techniques in differentiating intermediate from malignant soft-tissue tumors, and in characterizing the myxoid and non-myxoid subtypes of malignant tumors. Materials and Methods: This retrospective, single-center study was approved by the Clinical Research Ethics Committee of Ondokuz Mayıs University. A total of 72 cases (age range: 18–94 years; mean age: 53,3 years) with histopathologically confirmed soft- tissue tumors were included between January 1, 2021 and August 1, 2025. According to the World Health Organization classification, patients were divided into two main groups: 10 intermediate tumors (age range: 18–76 years; mean age: 47,5 years) and 62 malignant tumors (age range: 18–94 years; mean age: 59,2 years). In intermediate and malignant tumors, ADC, IVIM parameters (D, D*, D*f, and f), DCE-MRI parameters (Ktrans, Kep, Ve, iAUC), and tumor-to-muscle ratios (Ktransratio, Kepratio, Veratio, iAUCratio) were calculated. These parameters were statistically analyzed to distinguish intermediate from malignant tumors. The parameters were also evaluated separately for the myxoid and non-myxoid subgroups of malignant tumors (17 myxoid and 45 non- myxoid cases) Results: Significant differences were found between intermediate and malignant soft- tissue tumors in Ktrans, Kep, iAUC, Ktransratio, Kepratio and iAUCratio (p <0,001; 0,001; <0,001; 0,002; <0,001; <0,001, respectively). All these parameters were higher in malignant tumors. The highest diagnostic performance for differentiating intermediate from malignant tumors was achieved with Ktrans (AUC 0,857) and iAUCratio (AUC 0,854), while Kep oran showed the highest sensitivity (76,79%, AUC 0,832). When the myxoid and non-myxoid malignant subgroups were compared, Kep, Kepratio, Veratio, D, ADC and D*f demonstrated statistically significant differences (p =0,011; 0,008; 0,019; <0,001;< 0,001; 0,033, respectively). Myxoid tumors showed lower Kep, Kepratio, and D*f values, but higher ADC, D, and Veratio values compared to non-myxoid tumors. The highest diagnostic performance for distinguishing myxoid from non-myxoid tumors was observed for ADC (AUC 0,927) and D (AUC 0,938), with Kep demonstrating the highest sensitivity (100%). Conclusion: DCE-MRI parameters (Ktrans, Kep, iAUC) and their corresponding tumor- to-muscle ratios (Ktransratio, Kepratio ve iAUCratio) can be used to differentiate malignant from intermediate soft-tissue tumors. The parameters ADC, D, D*f, Kep, Kepratio and Veratio may contribute to the identification of myxoid and non-myxoid subtypes of malignant soft-tissue tumors.