Preeklampsi öngörüsünde 11-20. gebelik haftalarında maternal serum endocan düzeyi ve CIMT (karotis intima media kalınlığı) ile ilişkisi
The relationship between maternal serum endocan levels and carotid intima–media thickness (CIMT) AT 11–20 weeks of gestation in the prediction of preeclampsia
- Tez No: 994228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KAYACIK GÜNDAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Endocan, Karotis İntima-Media Kalınlığı, CIMT, Endotel Disfonksiyonu, Preeclampsia, Endocan, Carotid Intima–Media Thickness, CIMT, Endothelial Dysfunction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Preeklampsi (PE), gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkan ve hipertansiyon ile organ disfonksiyonu bulgularının eşlik edebildiği, maternal ve perinatal morbidite ile mortalitenin önemli nedenlerinden biridir. Patogenezinde endotel disfonksiyonu ve vasküler adaptasyon bozukluklarının rol oynadığı düşünülmekle birlikte, hastalığı erken gebelik döneminde güvenilir biçimde öngörebilen tek bir tarama yöntemi henüz tanımlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, 11–20. gebelik haftaları arasında değerlendirilen gebelerde maternal serum Endocan düzeyleri ile karotis intima–media kalınlığı (CIMT) arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu parametrelerin PE gelişimini öngörmedeki potansiyel rollerini araştırmaktır. Bu prospektif kohort çalışmaya, önceki gebeliğinde PE öyküsü bulunan 30 ve bulunmayan 60 olmak üzere toplam 90 gebe dahil edildi. Serum Endocan düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü; CIMT her iki karotis arterden standart yöntemle değerlendirildi. Veriler çok değişkenli analizler ve lojistik regresyon ile incelendi. PE öyküsü bulunan gebelerde sağ ve sol CIMT ile serum Endocan düzeyleri anlamlı olarak daha yüksekti. Çok değişkenli analizlerde gruplar arasında özellikle RCIMT açısından belirgin farklılıklar saptandı. VKİ'ye göre düzeltilmiş analizlerde RCIMT'nin, PE öyküsü bulunan ve mevcut gebelikte hipertansif hastalık gelişen olgularda en yüksek değerlere ulaştığı görüldü. Endocan düzeyleri ise özellikle PE öyküsü olup mevcut gebelikte hipertansiyon gelişmeyen olgularda artmıştı. Öngörü analizlerinde RCIMT ve intrauterin gelişme geriliği (IUGR), PE gelişimi ile en güçlü ilişkili parametreler olarak belirlendi. Sonuç olarak, PE öyküsü bulunan kadınlarda erken gebelik döneminde Endocan ve CIMT'nin artmış olması, subklinik vasküler disfonksiyonun erken dönemde başladığını düşündürmektedir. IUGR'nin güçlü bir öngörücü olarak saptanması, plasental yetmezlik ile maternal vasküler patolojinin ortak bir patofizyolojik zemin paylaştığını desteklemektedir. Endocan ve CIMT'nin birlikte değerlendirilmesi, PE riskinin erken belirlenmesine katkı sağlayabilecek potansiyel bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
PE is one of the leading causes of maternal and perinatal morbidity and mortality, typically occurring in the second half of pregnancy and characterized by hypertension with accompanying signs of organ dysfunction. Although endothelial dysfunction and impaired vascular adaptation are considered central mechanisms in its pathogenesis, no single screening method has yet been identified that can reliably predict the disease during early pregnancy. The aim of this study was to investigate the relationship between maternal serum Endocan levels and carotid intima–media thickness (CIMT) in pregnant women evaluated between 11 and 20 weeks of gestation, and to assess the potential roles of these parameters in predicting the development of preeclampsia. This prospective cohort study included a total of 90 pregnant women, comprising 30 women with a history of PE in a previous pregnancy and 60 women without such a history. Maternal serum Endocan levels were measured using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method, and CIMT was assessed bilaterally in both carotid arteries using standardized techniques. Data were analyzed using multivariate statistical methods and logistic regression analyses. Right and left CIMT values and serum Endocan levels were found to be significantly higher in women with a history of PE . Multivariate analyses revealed marked differences between groups, particularly with respect to right carotid intima–media thickness (RCIMT). In analyses adjusted for body mass index (BMI), RCIMT reached the highest values in women with a history of PE who developed hypertensive disorders during the current pregnancy. In contrast, Endocan levels were notably elevated in women with a history of preeclampsia who did not develop hypertension in the current pregnancy. Predictive analyses identified RCIMT and intrauterine growth restriction (IUGR) as the parameters most strongly associated with the development of preeclampsia. In conclusion, increased Endocan levels and CIMT measurements during early pregnancy in women with a history of PE suggest that subclinical vascular dysfunction begins at an early stage of gestation. The identification of IUGR as a strong predictor supports the concept that placental insufficiency and maternal vascular pathology share a common pathophysiological basis. The combined evaluation of Endocan and CIMT may represent a potential approach for the early identification of PE risk.