Bilinçsiz ilaç kullanımına yönelik farkındalık amaçlı yapay zeka destekli grafik tasarım uygulama örneği
An artificial intelligence-supported graphic design application example aimed atraising awareness of unconscious medication use
- Tez No: 994253
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE AMİNE TUĞ KIZILTOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, Grafik tasarımı, Sürdürülebilirlik, Yapay zeka, İlaç tüketimi, Awareness, Graphic design, Sustainability, Artificial intelligence, Drug consumption
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; bilinçsiz ilaç kullanımın insan ve çevre sağlığına olumsuz etkilerini incelemek, grafik tasarım ürünlerinin farkındalık oluşturmaya yönelik olası katkısını irdelemektir. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen literatür taraması ile bilinçsiz ilaç kullanımın sebep ve sonuçlarının ortaya konması, bunun yanı sıra farkındalık oluşturmaya yönelik yapay zekâ destekli grafik tasarım uygulama örneklerinin oluşturulması hedeflenmiştir. Araştırmada genel tarama modellerinden ilgili literatürün taranması ve yorumlanması yönteminden yararlanılmıştır. Bunun yanı sıra nitel doküman incelemesi yapılarak yurt içi ve yurt dışı bilinçsiz ilaç kullanımına yönelik farkındalık amaçlı üretilmiş olan grafik tasarım eser örnekleri analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Ayrıca grafik tasarımda deneysel yöntem kapsamında grafik tasarım uygulama örnekleri ortaya konulmuş, uygulama süreçlerine dair bilgilere ve bu tasarımların analizlerine yer verilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, bilinçsiz ilaç kullanımın yaygın bir davranış biçimi olduğunu ve konuya dair toplumsal farkındalık sorunlarının bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra elde edilen bulgulara göre, bilinçsiz ilaç kullanımının insan ve çevre sağlığına olumsuz etkilerinin bulunduğu saptanmıştır. Sonuç olarak grafik tasarım ürünlerinin bilinçsiz ilaç kullanımına yönelik farkındalık oluşturmaya katkı sağlayabileceği öngörüldüğünden, farkındalık oluşturma amaçlı yapay zekâ destekli grafik tasarım uygulama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Hem durağan hem de hareketli olan tasarımlar, metinsel içerik, görsel ve tipografi unsurları dikkate alınarak oluşturulmuştur. Deneysel olarak gerçekleştirilen tasarımların diğer toplumsal olaylar için de örnek olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the negative effects of unconscious medicine use on human and environmental health and to investigate the potential contribution of graphic design products to raising awareness on this issue. In line with this aim, it is intended to identify the causes and consequences of unconscious medicine use through a comprehensive literature review, as well as to develop examples of artificial intelligence–supported graphic design applications aimed at creating awareness. In the study, the method of reviewing and interpreting the relevant literature within the framework of general survey models was employed. In addition, qualitative document analysis was conducted, and examples of graphic design works produced domestically and internationally for the purpose of raising awareness about irrational medicine use were analyzed and interpreted. Furthermore, within the scope of the experimental method in graphic design, applied graphic design examples were developed, and information regarding the application processes as well as analyses of these designs were presented The findings obtained within the scope of the study reveal that unconscious medicine use is a widespread behavioral pattern and that there are significant problems related to social awareness on this issue. Moreover, according to the findings, it was determined that unconscious medicine use has negative effects on both human and environmental health. As a result, since graphic design products are anticipated to contribute to raising awareness of the irrational use of medicine, artificial intelligence–supported graphic design application studies were conducted for awareness-raising purposes. Both static and animated designs were developed by considering textual content, visual elements, and typographic components. The experimentally produced designs are expected to serve as examples for other social issues as well.