Gerede (Bolu) ve çevresinin stratigrafisi ve yapısal özellikleri
Stratigraphy and structural features of gerede (Bolu) and its surroundings
- Tez No: 994278
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapısal jeoloji, Structural geology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Armutlu-Almacık-Arkotdağı zonu ile Sakarya zonu içerisinde yer alan inceleme alanında, temelinde Mesezoyik (Orta Jura-Alt Kretase) yaşlı Soğukçam formasyonu yer almaktadır. Bu birimin üzerine ise Üst Kretase yaşlı Abant formasyonu uyumsuz olarak gelmektedir. Bu birimleri Kışlaköy formasyonu açılı uyumsuz olarak üstelemektedir. Alt-Orta Miyosen yaşlı Kirazdağı volkanitleri, Orta Miyosen yaşlı Ilıcadere volkanitleri ve Deveören volkanitleri ise bu birimleri kesmektedir. İnceleme alanının en genç birimi olan Kuvaterner yaşlı Alüvyonlar ise bu birimleri açılı uyumsuz olarak örtmektedir. İnceleme alanında yer alan kayaçlar Alp (Alpin) orojenezi (Kretase-Paleojen) ve Neotektonik dönemdeki güncel tektonizmadan önemli ölçüde etkilenmiştir. Alpin orojenezi ile Kretase-Eosen yaşlı kayaçlar deforme olarak kıvrımlanmış ve kırıklı yapılar kazanmışlardır. İnceleme alanından Dünya'nın ve Türkiye'nin en bilinen ve önemli faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Doğrultu atımlı sağ yanal yönlü aktif bir fay olan KAFZ inceleme alanında DKD-BGB yönünde bir uzanım sağlar. İnceleme alanında bulunan kırık ve çatlakların daha çok KAFZ' nun kuzey kesiminde ve güneydoğusunda yoğunlaştığı gözlenmiştir. Çatlak takımlarının ise genel olarak KB-GD yönünde geliştiği ve bunun dışında da faya paralel ikinci bir çatlak takımının da olduğu tespit edilmiştir. İnceleme alanında morfotektonik analizler kapsamında havza şekilli indisi (Bs), akarsu uzunluk gradyan indisi (SL), vadi tabanı genişliğinin vadi yüksekliğine oranı indisi (Vf), havza asimetri faktörü indisi (Af), dağ önü eğrisellik oranı indisi (Smf), hipsometrik integral (Hi) indisleri incelenmiştir. Bunlara bağlı olarak KAFZ' nun inceleme alanındaki göreli tektonik aktivitesi irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study area, located within the Armutlu-Almacık-Arkotdağı zone and the Sakarya zone, the Mesozoic (Middle Jurassic-Lower Cretaceous) Soğukçam formation lies at the base. The Upper Cretaceous Abant formation unconformably overlies this unit. The Kışlaköy formation overlies these units with an angular unconformity. Lower-Middle Miocene Kirazdağı volcanics, Middle Miocene Ilıcadere volcanics, and Deveören volcanics cut these units. Quaternary alluvium, the youngest unit in the study area, overlies these units with an angular unconformity. The rocks in the study area were significantly affected by the Alpine orogeny (Cretaceous-Paleogene) and recent tectonism during the Neotectonic period. During the Alpine Orogeny, the Cretaceous-Eocene rocks were deformed, folded, and acquired fractured structures. The North Anatolian Fault Zone (KAFZ), one of the most well-known and important faults in Turkey and the world, passes through the study area. The NAFZ, an active strike-slip right-lateral fault, extends in an ENE-WSW direction in the study area. The lineaments (Fractures and joints) in the study area are observed to be concentrated mostly in the northern and southeastern parts of the KAFZ. The crack sets generally develop in a NW-SE direction, with a second crack set parallel to the fault. Within the scope of morphotectonic analyses in the study area, the basin shape index (Bs), stream length gradient index (SL), valley floor width to valley height ratio index (Vf), basin asymmetry factor index (Af), mountain front curvature ratio index (Smf), and hypsometric integral (Hi) indices were investigated. Based on these, the relative tectonic activity of the NAFZ in the study area was examined.