Metabolik faktörlerin ve fiziksel aktivitenin kronik Hepatit B hastalık sürecine etkisinin incelenmesi
- Tez No: 994277
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR TUNCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HBV DNA, Metabolik Parametreler, BİA, HBV DNA, Metabolic Parameters, BIA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: HBV'nin bilinen patolojileri dışında metabolik faktörlerle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda KHB tanısı ile takip edilen hastalardaki metabolik faktörlerin ve fiziksel aktivitenin kronik hepatit B hastalık sürecine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya hastanemiz Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji polikliniğine başvuran ve KHB tanısı ile takip edilen 250 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, tedavi durumları, HBV serolojileri, laboratuvar sonuçları, IPAQ fiziksel aktivite anket sonuçları ve BIA-MC580 vücut analiz cihazı ile yapılan ölçüm sonuçları, prospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 250 hastanın 129 (%51,6)'u erkek, 121 (%48,4)'i kadındı. Hastaların yaş ortalaması 46,17±10,561'di. HBeAg pozitifliği 21 (%8,4)'di. NA ile tedavi alanların sayısı 126 (%49,6)'ydı. Hastaların 110 (%44)'una MS tanısı koyuldu. Obezite prevalansı %38, fazla kilolu prevalansı %35,2 olarak bulundu. IPAQ kısa versiyonunun uygulandığı anket sonuçlarına göre hastaların 127 (%50,8)'si inaktif, 77 (%30,8)'si minimal aktif, 46 (%18,4)'sı aktifti. NA'lar ile tedavi alan ve almayan hastalar karşılaştırıldığında tedavi alan hastalarda erkek cinsiyet oranı daha yüksekti. TDF, TAF ve ETV alan hastaların lipid profilleri karşılaştırıldığında TDF grubunda ETV grubuna kıyasla total kolesterol ve TG düzeyleri daha düşüktü. TAF alan hastaların yaş ortalaması TDF alan hastalardan daha yüksekti. Tedavi almayan HBeAg negatif KHB'si olan hastalardan yağ kitlesi fazla olanlarda trombosit değerleri daha yüksekti. Tedavi almayan HBeAg negatif KHB'si olan hastalar arasında obezite, yüksek yağ kitlesine sahip olma ve düşük kas kitlesine sahip olma durumları cinsiyetten bağımsız olarak HBV viral yükü ile ters ilişkiliydi. Sonuç: TDF'nin lipid düşürücü etkisi vardır. Erkek cinsiyetin tedavi alma oranı daha yüksektir. Tedavi almayan HBeAg negatif KHB hastalarında obezite, fazla yağ ve düşük kas kitlesi HBV viral yükü ile ters ilişkilidir. Metabolik parametrelerin HBV replikasyonuna ve hastalık sürecine etkileri tam olarak aydınlatılamamıştır. Prospektif, hasta popülasyonu fazla olan, ileri düzeyde çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Apart from the known pathologies of HBV, it has been shown to be associated with metabolic factors. In our study, we aimed to investigate the effect of metabolic factors and physical activity on the chronic hepatitis B disease process in patients with CHB. Materials and Methods: The study included 250 patients admitted to the Infectious Diseases and Clinical Microbiology outpatient clinic of our hospital and followed up with a diagnosis of CHB. Demographic characteristics, treatment status, HBV serology, laboratory results, IPAQ physical activity questionnaire results and measurement results with BIA MC580 body analyzer were evaluated prospectively. Results: Of the 250 patients included in the study, 129 (51.6%) were male and 121 (48.4%) were female. The mean age of the patients was 46.17±10.561 years. HBeAg positivity was 21 (8.4%). The number of patients receiving treatment with NA was 126 (49.6%). MS was diagnosed in 110 (44%) of the patients. The prevalence of obesity was 38% and the prevalence of overweight was 35.2%. According to the results of the IPAQ short version questionnaire, 127 (50.8%) of the patients were inactive, 77 (30.8%) were minimally active and 46 (18.4%) were active. When patients who received and did not receive treatment with NAs were compared, the male gender ratio was higher in patients who received treatment. When the lipid profiles of patients receiving TDF, TAF and ETV were compared, total cholesterol and TG levels were lower in the TDF group compared to the ETV group. The mean age of patients receiving TAF was higher than that of patients receiving TDF. Among treatment-naive patients with HBeAg-negative CHB, platelet values were higher in patients with higher fat mass. Among treatment-naive patients with HBeAg-negative CHB, obesity, having high fat mass and having low muscle mass were inversely associated with HBV viral load, independent of gender. Conclusion: TDF has a lipid-lowering effect. The male gender has a higher rate of treatment uptake. In treatment-naive HBeAg-negative CHB patients, obesity, excess fat and low muscle mass are inversely associated with HBV viral load. The effects of metabolic parameters on HBV replication and disease process have not been fully elucidated. Further prospective studies with a large patient population are needed.