Kullanıcı deneyimi pratiğinin görsel iletişim tasarımı ile ilişkisi: Tabii uygulaması örneği
The relationship between user experience practice and visual communication design: The case of the Tabii application
- Tez No: 994306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL KARTOPU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Deneyim tasarımı, Görsel iletişim tasarımı, Görsel tasarım, Experience design, Visual communication design, Visual design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada kullanıcı deneyimi tasarımı ile görsel iletişim tasarımı arasındaki ilişki hem kuramsal hem uygulamalı açıdan ele alınmıştır. Kullanıcı deneyimi, bir ürün ya da sistemle kurulan etkileşimlerin işlevsel yönleriyle beraber, görsel, bilişsel ve duygusal bileşenlerini de içeren çok katmanlı bir süreç olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda görsel iletişim tasarımı, kullanıcıların bilgiye erişim, yön bulma ve anlam üretim süreçlerinde etkili olan tamamlayıcı bir unsur şeklinde ele alınmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünde dijital yayın platformu Tabii örnek olay olarak incelenmiş, platformun kullanıcı arayüzü ve görsel tasarımına ilişkin kullanıcı algıları karma yöntemle değerlendirilmiştir. Çevrim içi anket yoluyla görsel iletişim tasarımı alanında eğitim almış veya bu alanda çalışan 50 katılımcıdan nicel ve nitel veriler toplanmıştır. Verilerin betimsel analizi sonucunda kullanıcıların platformun görsel tasarımını genel olarak estetik açıdan tatmin edici buldukları, renk uyumu, arayüz düzeni ve görsel hiyerarşi gibi unsurları olumlu değerlendirdikleri görülmüştür. Bununla birlikte, sanatsal ve kültürel referanslara ilişkin maddelerde ortalamaların“kararsızım”düzeyine yaklaşması, uygulamanın kültürel temsiliyetinin zayıf algılandığını göstermektedir. Nitel bulgular, kullanıcıların özellikle renk paleti, etkili görseller, arayüz düzeni ve logo gibi tasarım unsurlarından etkilendiklerini, içerik tanıtımı, kişiselleştirme ve görsel bütünlük gibi alanlarda ise geliştirme beklentileri olduğunu ortaya koymuştur. Katılımcıların çoğunluğunun uygulamaya 7–10 arasında puan vermesi, Tabii'nin genel anlamda işlevsel ve kullanıcı beklentilerini karşılayan bir platform olarak değerlendirildiğini göstermektedir. Araştırmanın sonuçları, görsel iletişim tasarımının dijital platformlarda kullanıcı deneyimini şekillendiren estetik, işlevsel ve anlam üretici bir bileşen olduğunu ortaya koymuştur. Kullanıcıların görsel bütünlük, renk tutarlılığı ve sade arayüzleri memnuniyeti artıran unsurlar olarak değerlendirmeleri, kültürel göstergelere yönelik duyarlılıklarının ise görece sınırlı kaldığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, kullanıcı deneyimi ve görsel iletişim tasarımı arasındaki etkileşimi bütüncül bir yaklaşımla ele alarak literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between user experience design and visual communication design is examined through both theoretical and practical perspectives. User experience is addressed as a multilayered process that encompasses not only the functional dimensions of interaction with a product or system but also its visual, cognitive, and emotional components. Within this context, visual communication design is considered a complementary element that plays an active role in users' access to information, navigation, and meaning-making processes. In the application phase of the study, the digital broadcasting platform Tabii was selected as a case study, and users' perceptions of its interface and visual design were evaluated through a mixed-methods approach. Quantitative and qualitative data were collected from 50 participants who either studied or worked professionally in the field of visual communication design. Descriptive analysis revealed that users generally found the platform's visual design aesthetically satisfying, evaluating elements such as color harmony, interface layout, and visual hierarchy positively. However, the tendency toward“neutral”responses regarding artistic and cultural references indicates that the platform's cultural representational strength is perceived as limited. Qualitative findings further demonstrated that users were particularly influenced by the color palette, impactful visuals, interface layout, and logo, while also expressing expectations for improvements in content presentation, personalization, and visual consistency. The fact that the majority of participants rated the platform between 7 and 10 suggests that Tabii is perceived as functional and capable of meeting user expectations overall. The results of the study show that visual communication design serves as an aesthetic, functional, and meaning-generating component that shapes user experience in digital platforms. Users' positive evaluations of visual consistency, color balance, and minimalist interface structures highlight the importance of visual design principles in enhancing experiential satisfaction, whereas limited sensitivity toward cultural indicators points to opportunities for strengthening cultural representation. This study aims to contribute to the literature by proposing a holistic perspective that integrates user experience design with visual communication design.