Sivrihisar Kilim Müzesi'nde bulunan kilim hikâyelerinin dijital illüstrasyon yorumları
Digital illustration interpretations of kilim stories in the Sivrihisar Kilim Museum
- Tez No: 994308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL KARTOPU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital illüstrasyon, Geleneksel Türk sanatı, Grafik sanatlar, Görsel iletişim tasarımı, Görsel tasarım, Digital illustration, Traditional Turkish art, Graphic arts, Visual communication design, Visual design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Kültür, toplumun geleneklerini, maddi manevi değerlerini, tarihi gelişim sürecini oluşturan öğelerin tamamını ifade etmektedir ve o toplumun kimlik göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumun aynası olan kültürel ürünler ise yaşantıların izlerini barındıran birer hazine niteliğindedir. Kültürel mozaiğini sanatla renklendiren Türk kültüründe somut olmayan kültürel miras içinde yer alan dokumacılık önemli yer tutmaktadır. Kilimler dokumanın en eski örneklerinden biri olarak bilinmektedir ve renk, desen ve estetik değerleri açısından soyut sanata örnek teşkil etmektedir. Dokuyucunun kilim motiflerine duygularını ve düşüncelerini aktarması ve derin anlamlar yüklemesi kilimi sözsüz bir iletişim aracı yapmaktadır. Bu çalışmada kilimlerin anlam yüklü motiflerle birlikte içinde hikayeler taşıdığı, ayrıca yaşanmışlıktan izler yansıttığının önemi anlatılmıştır. Bu bağlamda çalışmada Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde bulunan Türkiye'nin ilk“Uygulamalı Kilim Müzesi”nde yer alan kilimlerden hikayesi olanlar ele alınmıştır. Bunun yanı sıra illüstrasyon sanatının kültürel değerimiz olan kilim hikayelerinin somutlaştırılmasında kullanılmasının önemi vurgulanmıştır. Toplumun geçmişinden izler taşıyan kilimleri güncel yaşantımıza daha fazla dahil edebilmek adına illüstrasyonla disiplinler arası bir yaklaşım sunmanın, geleceğe bir köprü oluşturması bakımından önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın sonunda kültürel mirasın belgelendirilmesi adına somut olmayan kültürel miraslarımızdan kilimlerin hikayelerinin illüstrasyonlarla uygulamalı yorumu yapılmıştır. Böylece kilimlerdeki sözlü anlatıların, illüstrasyon disipliniyle desteklenerek daha etkili hale getirilmesi ve hikâyenin görselleştirilerek güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Kilim hikayelerinin illüstrasyonla uygulandığı ilk örnek olan bu çalışmanın, alan çalışanlarına, eğitimcilere ve ilgilenenlere kaynak oluşturacağı düşünülmektedir. Ayrıca araştırmacı tarafından uygulanan kilim dokuma örneği, tekniğin daha iyi anlaşılmasına ve motiflerden yeni özgün tasarımların hazırlanmasına zemin oluşturmak amacı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Culture encompasses all the elements that constitute a society's traditions, material and spiritual values, and historical development, and serves as an indicator of that society's identity. Cultural products, which are mirrors of society, are treasures that contain traces of lived experiences. In Turkish culture, which colors its cultural mosaic with art, weaving—an element of intangible cultural heritage—holds an important place. Kilims, known as one of the oldest examples of weaving, represent examples of abstract art in terms of color, pattern, and aesthetic values. The weaver's ability to convey emotions and thoughts through kilim motifs and to imbue them with deep meanings transforms the kilim into a non-verbal means of communication. This study explains the importance of kilims carrying stories through meaningful motifs and reflecting traces of lived experiences. In this context, the study focuses on story-bearing kilims exhibited in Turkey's first“Applied Kilim Museum,”located in the Sivrihisar district of Eskişehir. Furthermore, the importance of using illustration art to concretize kilim stories, which constitute a cultural value, is emphasized. It is believed that offering an interdisciplinary approach through illustration is important in building a bridge to the future by integrating kilims, which carry traces of the society's past, more fully into contemporary life. At the end of the study, an applied interpretation of the stories of kilims—one of the elements of intangible cultural heritage—is presented through illustrations in order to document cultural heritage. Thus, the aim is to enhance the effectiveness of oral narratives found in kilims by supporting them with the discipline of illustration and to strengthen the stories through visualization. This study, which represents the first example of illustrating kilim stories, is expected to serve as a resource for researchers, educators, and interested audiences. Furthermore, the kilim weaving sample created by the researcher aims to provide a better understanding of the technique and to lay the groundwork for the creation of new original designs derived from the motifs.