Coğrafi işaretli Antep fıstığının uluslararası mutfaklarda kullanım potansiyelinin belirlenmesi: San Sebastian cheescake örneği
Determining the potential of geographically indicated pistachios for use in international cuisines: San Sebastian cheesecake example
- Tez No: 994387
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ERDEM BÜYÜKKİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: San Sebastian, Fıstık, Gaziantep Mutfağı, Coğrafi İşaret, Ürün Geliştirme, San Sebastian, Pistachio, Gaziantep Cuisine, Geographical Indication, Product Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Gaziantep mutfağı, zengin kültürel mirası ve özgün lezzetleriyle dünya gastronomisi içinde önemli bir konuma sahiptir. Bu mutfağın temel bileşenlerinden biri olan Antep fıstığı, geleneksel tariflerde sıklıkla kullanılmakla birlikte tatlı kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Baklava, şöbiyet ve kadayıf gibi geleneksel tatlılarda yaygın olarak kullanılan bu ürün, son yıllarda farklı mutfak kültürlerinde de benimsenmiştir. Özellikle Avrupa mutfaklarında Antep fıstıklı tatlılar popüler hale gelirken, farklı tatlılarda kullanımına yönelik deneysel çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Ayrıca yerel ve coğrafi işaretli ürünlerin uluslararası düzeyde tanıtımı ve kullanım alanlarının artırılması için inovatif ürün geliştirme çalışmaları ile etkili tanıtım stratejilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma, yerel ve coğrafi işaretli bir ürün olan Antep fıstığının, uluslararası mutfaklarda kullanım potansiyelini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Antep fıstığının San Sebastian cheesecake gibi dünya genelinde tanınan modern bir tatlı ile bütünleştirilmesi ele alınmış ve bu bağlamda geliştirilen farklı reçetelerle hazırlanan cheesecake örnekleri tat, koku, doku, görünüm ve genel beğeni kriterleri açısından duyusal analize tabi tutulmuşlardır. Elde edilen bulgular, Antep fıstığının tatlı içerisindeki kullanımının tüketici algısını genel olarak olumlu etkilediğini; ancak formülasyonlara bağlı olarak tercihlerde farklılıklar oluştuğunu göstermektedir. Çalışma, coğrafi işaretli bir ürünün küresel bir tatlıya nasıl entegre edilebileceğini ortaya koyarak yerel malzemelerin dünya mutfaklarına açılımında izlenebilecek yöntemlere ışık tutmaktadır. Ayrıca Antep fıstığının hem duyusal özellikleri hem de kültürel değer açısından modern tatlılara katkı sağladığı görülmüş; bu da yerel ürünlerin gastronomik çeşitliliğe ve sürdürülebilir mutfak kültürlerine olan katkısını desteklemektedir. Sonuç olarak Antep fıstığının San Sebastian cheesecake gibi tatlılarda kullanımının daha derinlemesine araştırılması ve hazırlanan formülasyonların optimizasyonu gibi daha ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır .
Özet (Çeviri)
Gaziantep cuisine has an important position in the world gastronomy with its rich cultural heritage and unique flavors. Pistachio, which is one of the basic components of this cuisine, is often used in traditional recipes and also has an important place in dessert culture. This product, which is widely used in traditional desserts such as baklava, şöbiyet and kadayif, has also been adopted in different culinary cultures in recent years. While pistachio desserts have become popular, especially in European cuisines, experimental studies are carried out for their use in different desserts. In addition, innovative product development studies and effective promotion strategies are needed to promote local and geographically indicated products at the international level and to increase their usage areas. This study aims to reveal the potential of pistachio, which is a local and geographically marked product, in international cuisines. In this context, the integration of pistachio with a modern dessert known throughout the world such as San Sebastian cheesecake has been discussed, and cheesecake samples prepared with different recipes developed in this context have been subjected to sensory analysis in terms of taste, smell, texture, appearance and general taste criteria. The findings show that the use of pistachio in dessert has a positive effect on consumer perception in general; however, there are differences in preferences depending on the formulations. The study reveals how a product with a geographical indication can be integrated into a global dessert and sheds light on the methods that can be followed in opening up local ingredients to world cuisines. In addition, pistachios have been seen to contribute to modern desserts in terms of both sensory characteristics and cultural value, which supports the contribution of local products to gastronomic diversity and sustainable culinary cultures. As a result, there is a need for further studies such as more in-depth investigation of the use of pistachios in desserts such as San Sebastian cheesecake and optimizing the prepared formulations.