Liderlik davranış tarzlarının işe adanmışlığa etkisinde örgütsel güvenin aracı rolü: Hastane çalışanları üzerine bir araştırma
The mediating role of organizational trust in the relationship between leadership styles and commitment to work: A study on hospital employees
  1. Tez No: 994439
  2. Yazar: ŞEVVAL NUR GEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Demokratik liderlik, Dönüşümcü liderlik, Liderlik, Otokratik liderlik, Örgütsel adanma, Örgütsel güven, Democratic leadership, Transformational leadership, Leadership, Autocratic leadership, Organizational commitment, Organizational trust
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, liderlik davranış tarzlarının sağlık çalışanlarının işe adanmışlık düzeyleri üzerindeki etkisini ve bu ilişkide örgütsel güvenin aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Edirne ilinde Trakya Devlet Hastanesi ve I. Murat Devlet Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada, veriler anket tekniği kullanılarak toplanmış ve toplam 402 sağlık çalışanından elde edilmiştir. Toplanan verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, liderlik davranış tarzlarının hem örgütsel güven hem de işe adanmışlık üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, liderlik davranış tarzlarının işe adanmışlık üzerindeki etkisinde örgütsel güvenin kısmi aracı rol üstlendiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, hastane ortamlarında güven temelli ve etkili liderlik uygulamalarının çalışanların işe adanmışlık düzeylerinin artırılmasında önemli bir belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of leadership behavior styles on the work engagement of healthcare professionals and to determine the mediating role of organizational trust in this relationship. The research was conducted with healthcare employees working at Trakya State Hospital and I. Murat State Hospital located in the province of Edirne. Adopting a quantitative research design, data were collected through a survey method from a total of 402 healthcare professionals. Descriptive statistics, correlation analysis, and regression analysis were employed to analyze the obtained data. The findings of the study indicate that leadership behavior styles have a positive and statistically significant effect on both organizational trust and work engagement. Moreover, it was determined that organizational trust plays a partial mediating role in the relationship between leadership behavior styles and work engagement. These results reveal that trust-based and effective leadership practices in hospital settings play a critical role in enhancing healthcare employees' levels of work engagement.