Kuraklık ve tuz stresi altındaki phaseolus vulgaris L'e ait set domain gen ailesinin omik yaklaşımlar ile ifade seviyelerinin belirlenmesi
Determination of expression levels of the set domain gene family belonging to phaseolus vulgaris L. under drought and salt stress using omic aproaches
  1. Tez No: 994480
  2. Yazar: SÜMEYYA İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Biyoloji, Agriculture, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Phaseolus vulgaris, SET domain gen ailesi, abiyotik stres, domain, intron, Phaseolus vulgaris, SET domain gene family, abiotic stress, domain, intron
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
SET domain gen ailesi, histon metiltransferaz genleri olarak bilinen ve kromatin yapısının epigenetik düzenlenmesinde görev yapan önemli gen ailelerinden biridir. Korunmuş bir SET domaini içeren proteinler tarafından, histon kuyruklarında bulunan lizin kalıntılarının metilasyonu katalize edilmektedir. Yapılan literatür taramalarına göre, Phaseolus vulgaris'in SET domain gen ailesi için yapılan genom çaplı analiz çalışmalarının olmadığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada, tuz ve kuraklık stres faktörlerine maruz bırakılan fasulye yapraklarında SET domain genlerinin ifade profillerinin değerlendirilmesi ve omik yaklaşımlar aracılığıyla SET domain gen ailesi üyelerinin genom çaplı analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, Phaseolus vulgaris genomunda 11 farklı kromozom üzerinde yer alan 49 SET domain geni tespit edilmiştir. P. vulgaris, Glycine max, Arabidopsis thaliana ve Hordeum vulgare türlerinden SET domain proteinleri kullanılarak filogenetik analiz yapılmıştır. P. vulgaris ve G. max türlerinin SET proteinlerinin evrimsel süreçte daha yakın ilişki gösterdiği saptanmıştır. Seçilen 10 Phvul-SET geni üzerinde RT-qPCR çalışmaları yapılarak ifade seviyeleri tuz ve kuraklık uygulamaları altında incelenmiştir. Phvul-SET-34 ve Phvul-SET-36 genlerinin tuz ve kuraklık stresine karşı aşırı ifade edilmesi ile elde edilen sonuçlar bu genin kuraklık stresine karşı yanıtta görev aldığını doğrulamıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulguların, tuz ve kuraklık streslerine yanıt olarak Phvul-SET-34 ve Phvul-SET-36 genlerinin rolü ile ilgili literatürdeki mevcut bilgi boşluğunu doldurması beklenmektedir ve fonksiyonel çalışmalarla doğrulanması gerekebilir.
Özet (Çeviri)
The SET domain gene family is one of the important gene families known as histone methyltransferase genes, which are involved in the epigenetic regulation of chromatin structure. Proteins containing a conserved SET domain catalyze the methylation of lysine residues located in histone tails. According to the literature review, no genome-wide analysis studies have been conducted for the SET domain gene family of Phaseolus vulgaris. This study aimed to evaluate the expression profiles of SET domain genes in bean leaves exposed to salt and drought stress factors and to perform genome-wide analyses of SET domain gene family members using omics approaches. As a result of the study, 49 SET domain genes located on 11 different chromosomes were identified in the Phaseolus vulgaris genome. Phylogenetic analysis was performed using SET domain proteins from P. vulgaris, Glycine max, Arabidopsis thaliana, and Hordeum vulgare species. It was determined that the SET proteins of P. vulgaris and G. max species showed closer evolutionary relationships. Expression levels of 10 selected Phvul-SET genes were investigated under salt and drought conditions using RT-qPCR studies. Results obtained by overexpressing Phvul-SET-34 and Phvul-SET-36 genes in response to salt and drought stress confirmed that these genes play a role in the response to drought stress. The findings of this study are expected to fill the existing knowledge gap in the literature regarding the role of Phvul-SET-34 and Phvul-SET-36 genes in response to salt and drought stresses, and may require confirmation through functional studies.