Türkiye'ye yönelik Yunan lobicilik faaliyetleri, diaspora ve propaganda (1918-1982)
Greek lobbying activities against Turkiye, diaspora and propaganda (1918-1982)
  1. Tez No: 994483
  2. Yazar: ABDULSAMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR SARISIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan tarihi, Cumhuriyet tarihi, Sosyal tarih, Toplumsal tarih, Türk tarihi, American history, Republic history, Social history, Turkish history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
Özet
Yunan lobisi, etnik lobiciliğin en önemli örneklerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere çeşitli ülkelerde güçlü bir Yunan diasporasının varlığı bunu mümkün kılan etmenlerin başında gelmektedir. İlk önemli ve organize Yunan lobicilik ve propaganda faaliyetinin 1919 yılında Paris Barış Konferansı görüşmeleri esnasında ortaya çıktığı görülmektedir. Bunu, yine mütareke döneminde işgal altındaki Batı Anadolu'da“İyonya”olarak adlandırılan otonom bir Yunan devleti kurmaya yönelik faaliyetler takip etmiştir. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra uluslararası arenada güç dengelerinin değişmesi ve ABD'nin dünyanın yeni süper gücü olarak çıkması, Yunan lobiciliğinin de buraya kaymasını tetiklemiştir. Uzun yıllar Yunanistan ile ilgili meselelere uzak duran Amerika'daki Yunan diasporasının İkinci Dünya Savaşı ile birlikte anavatanlarına ilgisi artmaya başlamış ve bu tarihten sonra Yunanistan'ın menfaatleri doğrultusunda ABD'de faaliyetler yürüten ciddi bir lobiye dönüşmüştür. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kıbrıs meselesinin ortaya çıkmasıyla birlikte Amerika'daki Yunan lobisinin faaliyetleri neredeyse tamamen Kıbrıs'a odaklanmıştır. Zamanla gücünü ve etkinliğini arttıran diasporanın lobicilik faaliyetleri 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında zirveye ulaşmıştır. Öyle ki Türkiye'ye yönelik Amerikan silah ambargosunda etkin bir rol üstlenmiştir. Yunan lobiciliğinin büyük bir kısmını Türkiye'ye yönelik faaliyetler oluşturmaktadır. Bu bakımdan başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerdeki Yunan lobisinin faaliyetlerinin Türk araştırmacılar tarafından ciddi bir şekilde ele alınması ve ortaya konması büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma ile, bu alandaki eksikliğin bir nebze giderilmesi ve ileriki zamanlarda Yunan lobiciliğine dair yapılacak olan çalışmalara da kapı aralaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Greek lobby stands out as one of the most significant examples of ethnic lobbying. The existence of a strong Greek diaspora in various countries, primarily the United States, is one of the main factors enabling this. The first significant and organized Greek lobbying and propaganda activity emerged during the Paris Peace Conference negotiations in 1919. This was followed by activities aimed at establishing an autonomous Greek state called“Ionia”in occupied Western Anatolia during the armistice period. After World War I, the shift in the balance of power in the international arena and the emergence of the US as the world's new superpower triggered the shift of Greek lobbying to this country. The Greek diaspora in America, which had stayed away from issues related to Greece for many years, began to take an interest in their homeland with the Second World War and, after this date, turned into a serious lobby operating in the US in line with Greece's interests. After World War II, with the emergence of the Cyprus issue, the activities of the Greek lobby in America focused almost entirely on Cyprus. Over time, the lobbying activities of the diaspora, which have grown in strength and effectiveness, reached their peak after the 1974 Cyprus Peace Operation. So much so that it played an active role in the American arms embargo against Turkey. A large part of Greek lobbying consists of activities directed at Turkey. In this regard, it is of great importance that the activities of the Greek lobby in various countries, particularly the US, are seriously addressed and revealed by Turkish researchers. This study aims to partially fill this gap and pave the way for future studies on Greek lobbying.