Süt dişlerine farklı tekniklerle uygulanan rezin modifiye cam iyonomer restoratif materyalin (vitremer) pulpadaki biyolojik uyumunun ve dentine bağlantısının değerlendirilmesi
Evaluation of the properties of dentine bonding and pulpal biocompatibility of resin modified glass ionomer restorative (vitremer) applied to primary teeth with various techniques
  1. Tez No: 99451
  2. Yazar: GÜLİZ OKŞAK ORAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERAP ÇETİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin bağlayıcı ajan, pulpa cevabı, pulpa kuafajı, resin modifiye cam iyonomer siman, süt dişi, Dentine bonding agent, primary teeht, pulp capping, pulp response, resin modified glass ionomer cement
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
147 ÖZET Süt Dişlerine Farklı Tekniklerle Uygulanan Rezin Modifiye Cam İyonomer Restoratif Materyalin ( Vitremer, 3M ) Pulpadaki Biyolojik Uyumunun ve Dentine Bağlantısının Değerlendirilmesi Çalışmamızın birinci bölümünde, alternatif tekniklerle uygulanan Vitremer (3 M)' in derin süt dişi kavitelerinde oluşturduğu histopatolojik yanıtın yanı sıra, tek aşamalı bonding ajanların kuafaj materyali olarak süt dişi pulpası tarafından kabul edilebilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İkinci bölümde ise, in vivo koşullarda yapılan farklı uygulamalara ait örnekler bir hafta süreyle ağız ortamında bekletilerek, diş çekimi takiben kavite ve materyal aralığı Scanning Electron Mikroskop (SEM) ile incelenerek histopatolojik cevap ile bakteri penetrasyonu arasındaki ilişki değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız 7-12 yaşlan arasındaki 45 kız-erkek çocuğun radyografiler ile gözlenen fizyolojik kök rezorbsiyon düzeyinin apikal 1/3' ünü geçmemiş, ortodontik çekim endikasyonlu 150 adet çürüksüz süt azı dişinde gerçekleştirilmiştir. Histopatolojik değerlendirme için değişik uygulamalar yapılan dişler 7., 30. ve 90. günlerin sonunda çekilerek hazırlanan kesitlerde inflamatuar hücre cevabı, yumuşak doku organizasyonu, reperatif dentin ve / veya dentin köprüsü oluşumu ve bakteri penetrasyonu değerlendirilmiştir. Histopatolojik değerlendirmeler sonucunda, % 35' lik fosforik asitle dağlamayı takiben uygulanan Single Bond (3M) adezivin derin süt dişi kavitelerine ve direkt pulpa üzerine uygulandığında dahi nekroz oluşturmadığı, oluşan hafif veya orta şiddetteki inflamasyonun 3 ay sonunda gerileyerek pulpa vitalitesinin korunduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, Vitremer ve Single Bond adezivin, CH liner uygulanmaksızın derin kavitelere yerleştirilmelerinin sakıncalı olmadığı sonucuna varılmıştır. Kalsiyum hidroksitin tamir dentini oluşumu açısından dentin bağlayıcı ajanlara bir üstünlük sağlamadığı gözlenmiş, derin ve nemli süt dişi kavitelerinde Single Bond adeziv ile birlikte kullanılan Vitremer rezin modifiye cam iyonomer simanın, örtücülük kapasitesinin son derece iyi ve marjinal aralık genişliğinin minimum olduğu saptanmıştır.148
Özet (Çeviri)
149 SUMMARY Evaluation of the Properties of Dentine Bonding and Pulpal Biocompatibility of Resin Modified Glass Ionomer Restorative Material ( Vitremer ) Applied to Primary Teeth With Various Techniques The aim of the first part of the present study was to evaluate the histopathological response of RMCIS ( Vitremer, 3M ) applied to the deeply prepared cavities with alternative techniques and pulp tissue tolerance against one step dentine adhesive systems applied as pulp capping material to the primary teeth. The aim of second part was to evaluate restoration material gap in primary teeth following various in vivo applications by Scanning Electron Microscopy (SEM). The material of the study included 150 sound primary molars diagnosed to be extracted with orthodontic purposes in 45 girls and boys and between 7 and 12. The selection criteria at material was established on periapical radiographics as follow: no cavities in the crowns, physiological root resorbtion exceeding 1/3 of the roots. The teeth were extracted on the 7th -30th and 90th days following treatment with various techniques and prepared for histological examination. Inflamatory cell response, organization of soft tissue elements, deposition of reperative dentine / dentin bridge and bacterial penetration were evaluated. As for the evaluation of in vivo conditions, three teeth in each group, experimental and control, with deep or perphorated occlusal cavities were extracted under local anesthesia one week after the application of various techniques and evaluated under SEM. Histopathological evaluations revealed that application of Single Bond adhesive in deep primary teeth cavities, even in the cases at direct application on the pulp, did not cause necrosis following treatment with 35 % phosphoric acid. In addition, pulp vitality was observed to be preserved through the regression of mild and severe enfiammation after three months. As a conclusion, it can be stated that treatment with Vitremer and Single Bond (3M) adhesive without CH liner application in deep cavities may be convenient. Concerning the formation of reparative dentine, CH was found not to be superior to one step dentin adhesives.150 Single Bond adhesive material was considered to produce a very good sealing capacity and minimal marginal gap wideness in deep and humid deciduous teeth cavities.