İntraperitoneal olarak kadmiyum verilmiş sıçanların testis dokularında oksidatif DNA baz hasarının saptanması
The Oxidative DNA base damage in testes tissue of rats after intraperitoneal cadmium injection
  1. Tez No: 99450
  2. Yazar: İLKER ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASUMAN KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif DNA hasarı, kadmiyum, serbest radikal, Oxidative DNA damage Cadmium, free radical
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
112 ÖZET Intraperitoneal Olarak Kadmiyum Verilmiş Sıçanların Testis Dokularında Oksidatif DNA Baz Hasarının Saptanması Bilindiği gibi kadmiyum, çevresel etkilerinin yanında, insanlarda sınırlı, hayvanlarda ise yeterli kanıtlan olan karsinojen bir metaldir. Özellikle testis, kadmiyumun etkilerine karşı hassas bir organdır. Ayrıca kadmiyumun, oksijen türevi serbest radikalleri ve lipid peroksidasyonu da arttırdığı çeşitli araştırmalarla gösterilmiştir. Ancak, kadmiyum hakkındaki bu bilgilere rağmen DNA üzerinde oluşturduğu oksidatif hasar ile ilgili in vivo bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada; kadmiyumun testis üzerindeki olası oksidatif hasarının, modifiye DNA bazlarının ölçümü ile saptanması amaçlanmıştır. 45 adet Sprague-Dawley ırkı erkek sıçan (225-300 g) deney hayvanı olarak kullanılmış ve bu hayvanlar; 1 gün, 1 hafta ve 2 hafta sonra testis dokuları alınacak şekilde 3 gruba ayrılmıştır. Daha sonra her bir grup da kendi aralarında kontrol, düşük ve yüksek doz gruplarına ayrılıp her bir grupta 5 deney hayvanı olacak şekilde ayarlanmıştır. Kontrol gruplarına 2 mg/kg tuz çözeltisi (NaCl), düşük doz grubuna 0,5 mg/kg CdCİ2, yüksek doz grubuna 1,25 mg/kg CdCİ2 i.p. yolla tek bir enjeksiyon olarak verilmiştir. Daha sonra belirtilen sürelerde hayvanların testis dokuları alınıp DNA'lan izole edildikten sonra GC/MS- SIM tekniği ile 6 adet modifiye DNA bazı nicel olarak ölçülmüştür. Bunlar sırasıyla 5-OH Sitozin (5-OH Cyt), Fapy Adenin (Fapy Ade), 8-OH Adenin (8-OH Ade), 2- OH Adenin (2-OH Ade), Fapy Guanin (Fapy Gua) ve 8-OH Guanin (8-OH Gua) bazlarıdır. 5-OH Sitozin, 8-OH Adenin ve Fapy Guanin bazları ile ilk günde özellikle yüksek dozda anlamlı artışlar saptanmıştır. 8-OH Adenin bazında tam bir doz-cevap ilişkisi görüldüğü gibi zamanla oluşan lezyonlar arasmdada anlamlılık vardır. 2-OH Adenin, Fapy Guanin ve 8- OH Guanin bazlarında ise özellikle 1. haftadan sonra bir doz-cevap ilişkisi görülmektedir. 5-OH Sitozin bazında zamanla lezyon miktarlarında azalma saptanması, kadmiyumun bu baza ait onarım sistemlerini etkilemediği göstermektedir. Sonuç olarak, kadmiyum, özellikle 1. günde yüksek dozda bazı modifiye bazlar için anlamlı artışlara neden olmuştur. Bu da oksidatif hasan çeşitli mekanizmalar ile arttırması ile ilgili olabilir. Aynca, 5-OH Sitozin dışındaki bazlarda özellikle 1. haftadan sonra görülen artan doz-cevap ilişkisinin, DNA onanm enzimlerinden Fpg proteininin kadmiyum tarafından inhibe edilerek modifiye baz miktannın dolayısıyla da oksidatif hasamı artması ile ilgili olduğu sonucuna vanlabilir..
Özet (Çeviri)
113 SUMMARY The Oxidative DNA Base Damage in Testes Tissue of Rats after Intraperitoneal Cadmium Injection Cadmium is known to be a carcinogenic metal that has limited evidence in humans and sufficient evidence in animals beneath its environmental effects. Especially, testes tissue is highly sensitive to the effects of cadmium. Furthermore, it was found by studies that cadmium increased oxygen derived free radicals and lipid peroxidation. In spite of these informations, we couldn' t find any studies about effect of cadmium in oxidative DNA damage in vivo. The aim of our study is to determine the in vivo oxidative DNA damage of cadmium by measuring the modified DNA bases. 45 Sprague-Dawley rats (225-300 g) were used as experimental animals and they were divided into 3 period groups. These periods were 1 day, 1 week and 2 weeks. These each groups were divided into 3 dose groups. These were a control group, a lower and a higher dose groups. After dividing the animals into the groups, a single 2 mg/kg salt solution (NaCl) was injected to control groups, a single 0,5 mg/kg CdCb was injected to lower dose groups and a single 1,25 mg/kg CdCb was injected to higher dose groups by intraperitoneal route. After the dosage, at determinated periods, the testes tissues of the animals were taken out, their DNA' s were isolated and the amounts of lesions generated by 6 modified DNA bases were calculated by GC/MS-SIM technique. This bases were 5-OH Cytosin (5- OH Cyt), Fapy Adenine (Fapy Ade), 8-OH Adenine (8-OH Ade), 2-OH Adenine (2- OH Ade), Fapy Guanine (Fapy Gua) and 8-OH Guanine (8-OH Gua). Especially, 5- OH Cyt, 8-OH Ade and Fapy Gua-induced lesions with higher dose were elevated significiantly in the first day. With 8-OH Ade base, a clear dose-response relation was observed and also the amounts of the lesions between the time periods were elevated significantly. With 2-OH Ade, Fapy Gua and 8-OH Gua bases, a dose- response relation was seen especially after first week. 5-OH Cyt-induced lesions were decreased related to time because the repair enzyme of this base wasn't affected from cadmium. As a conclusion, in the first day; in some bases, cadmium caused oxidative damage affecting some mechanisms. On the other hand, except 5-OH Cyt, with other bases a dose-response relation can be observed especially after first week and this may be. by inhibition of a DNA repair enzyme called Fpg protein, This inhibition causes an increase in amount of lesions and oxidative DNA damage.