Dil değişimi ve dijital iletişim: Almanya'daki Türk toplumunun çevrim içi dil kullanım alışkanlıklarının analizi
Language shift and digital communication: An analysis of online language use of Turkish people living in Germany
- Tez No: 994567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE DEMİREL FAKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: dil değişimi, dijital iletişim, Almanca-Türkçe kod değiştirme, sosyal medya, bilgisayar aracılı söylem çözümlemesi, language change, digital communication, German-Turkish code-switching, social media, computer mediated discourse analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil Bilimi Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Almanya'daki Türk toplumunun sosyal medya platformlarındaki (X, Facebook, Instagram) dil kullanım alışkanlıklarını, dil teması ve dijital iletişim kuramları çerçevesinde incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, dijitalleşmenin iki dilli bireylerin dil yeterliliklerini, kimlik inşalarını ve iletişim stratejilerini nasıl dönüştürdüğünü ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden netnografi desenine dayalı olarak yürütülmüş ve 2024-2025 yılları arasında paylaşılan 750 adet dijital veriyi Bilgisayar Aracılı Söylem Analizi (CMDA) yöntemiyle nicel veri orantılarından da faydalanarak analiz etmiştir. Araştırma bulguları, Almanya'da yaşayan ve ana dili Türkçe olan topluluklarının Türkçe ve Almanca arasında yoğun bir cümle içi kod değiştirme yatkınlığı olduğunu göstermektedir. Teknik terimlerin aktarımı, duygusal vurgu ve grup içi aidiyet kurma gibi çeşitli işlevsel amaçlarla kod değiştirme yapıldığı tespit edilmiştir. Sosyal medya platformlarına özgü farklı bağlam unsurları eşliğinde mizah, grup aidiyeti, vurgu ve kitle tasarımı gibi pragmatik işlevlere dayalı stratejik seçimler yapıldığı ortaya konmuş; yapısal analizler yoluyla Almanca kökenli kelimelerin Türkçe biçimlere entegre edildiği ve Almanca fiil köklerine eklenen Türkçe yardımcı fiil yapılarının da yaygın bir biçimde kullanım alanı bulduğu ortaya konmuştur. Çalışmada bu dilsel üretimlerin bir eksiklik değil, iki dilde ayrı uzmanlığı temsil ettiği tespit edilmiştir. Bu çalışma, dil değişim süreçlerinin fiziksel sınırların ötesine geçerek dijital mecralarda nasıl dinamik bir şekilde devam ettiğini kanıtlaması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the language use habits of the Turkish community in Germany on social media platforms (X, Facebook, Instagram) within the framework of language contact and digital communication theories. The primary objective of the study is to reveal how digitalization transforms the linguistic repertoires, identity constructions, and communication strategies of bilingual individuals. The research was conducted based on the netnography design, a qualitative research method, and analyzed 750 digital data items shared between 2024 and 2025 using Computer-Mediated Discourse Analysis (CMDA), supplemented by quantitative frequency data. The research findings indicate that members of the Turkish community in Germany, whose native language is Turkish, engage in intensive intra-sentential code-switching between Turkish and German. Code-switching was identified for various functional purposes, such as transferring technical terms, emotional emphasis, and establishing in-group affiliation. Social media platform-specific strategic choices based on pragmatic functions like humor, group affiliation, emphasis, and audience design were revealed; structural analyses demonstrated that German-origin words are integrated into Turkish forms and that Turkish auxiliary verb constructions attached to German verb roots are widely used. The study determines that these linguistic productions do not represent a deficiency but rather distinct expertise in both languages. This work is significant in demonstrating how language shift processes dynamically continue in digital spaces beyond physical boundaries.