2022 sonrası İstanbul'a göç eden Ruslar: Transit göç ve uyum
Russians migrating to Istanbul after 2022: Transit migration and integration
- Tez No: 994576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE AKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültürel uyum, Sosyal uyum, Sosyokültürel uyum, Uluslararası göç, Cultural adaptation, Social adjustment, Sociocultural adaptation, International migration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Türkiye'ye yönelik ilk Rus göçü 1917 Ekim Devrimi'nden sonra Rusya'dan kaçan Beyaz Rusların göçü; ikincisi ise 1991 yılında SSCB'nin dağılmasından sonra ticaret, evlilik ve akrabalık ağları bağlamında gelişen göç sürecidir. Şimdi ise üçüncü bir dalga olarak Türkiye, Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında Rus göçmenleri ağırlamaktadır. 2022 yılı şubat ayı sonrasında İstanbul'a göç eden Rus göçmenleri ele alan bu çalışma, göç ve uyum konusu bağlamında, Rus göçmenlerin göç etme deneyimlerini ve İstanbul'a ne derece uyum sağladıklarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Rus göçmenlerin İstanbul'a uyum düzeylerini ekonomik ve sosyo-kültürel yönleriyle ele alan bu çalışmada aynı zamanda Türkiye'nin yasadışı göçmenler üzerinden ele alınan transit konumunu, Türkiye'yi transit ülke olarak kabul eden ancak yasal olarak ülkede kalan Rus göçmenlerin durumu üzerinden analiz etmek amaçlanmaktadır. Bu sayede kabul görmüş yorumların dışında farklı bir nokta göz önüne çıkartılacaktır. Nitel araştırma tekniğinin kullanıldığı bu araştırmada toplamda 15 Rus göçmen ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler doğrultusunda elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler son dönem Rus göçmenlerin gelecek planlarının Türkiye'de kalmak olmadığı, bu sebeple genellikle Türkçe öğrenmedikleri ve yerli halkla iletişim içinde olmadıklarını, Türkiye'nin istihdam piyasasına aktif katılım sağlamadıklarını göstermektedir. Çalışma Rus göçmenlerin yeni çevrelerini gezinmek, sosyal bağlantılar kurmak ve sorunlarını çözmek için genellikle İstanbul'daki diğer Rus vatandaşlara güvendiklerini ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda bu çalışmanın sonuçları Türkiye'nin transit göç içindeki konumunun ve genel olarak transit göç akışlarının sınıfsal eşitsizlikler temelinde yeniden düşünülmesini gerekli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The first was the migration of the White Russians, who fled from Russia after October Revolution in 1917; and the second one was the migration process that developed within the context of trade, marriage and kinship networks after the collapse of the USSR. In addition to these two migration movements, as a third wave, Türkiye welcomes Russian immigrants after Ukranie – Russian War in 2022. This study, which focuses on Russian immigrants who settled in Istanbul after 2022, aims to elucidate the migratory experiences of Russian immigrants and the extent to which they have adapted to Istanbul within the broader context of migration and adaptation. This study examines the level of adaptation of Russian immigrants in Istanbul in terms of economic and socio-cultural aspects. The present study also aims to analyse Turkey's position as a transit country for immigrants residing in the country unlawfully, and to focus in particular on the situation of Russian immigrants legally residing in Turkey who are considered transit immigrants. This will elucidate an alternative perspective that diverges from the prevailing interpretations. In this study, which used qualitative research techniques, semi-structured interviews were conducted with a total of 15 Russian immigrants. The resulting data from the interviews was subjected to content analysis to ascertain its pertinent information. The data obtained demonstrates that recent Russian immigrants do not intend to remain in Turkey; as a result, they rarely learn Turkish, communicate with the local population, and do not actively participate in the Turkish labor market. The study also revealed that Russian immigrants often rely on other Russian citizens in Istanbul to navigate their new surroundings, establish social connections, and resolve problems. At the same time, the findings of this study necessitate a rethinking of Turkey's position within transit migration and of transit migration flows more broadly, on the basis of class-based inequalities.