Erken Cumhuriyet döneminde ölümcül şiddet: İntihar ve cinayet (1929-1935)
Lethal violence in the Early Republican period: Suicide and homicide (1929-1935)
- Tez No: 994575
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet tarihi, Türk inkılap tarihi, Republic history, Turkish revolution history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Erken Cumhuriyet döneminde (1929–1935) ölümcül şiddetin iki temel biçimi olan intihar ve cinayeti, dönemin toplumsal ve kültürel dinamikleri çerçevesinde incelemek ve bu iki olgu arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Araştırmanın zaman aralığı, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımının Türkiye'de en yoğun biçimde hissedildiği yılları kapsadığından, öncelikle ekonomik krizin bu olaylar üzerindeki yansımaları ele alınmıştır. Bu çerçevede, işsizlik, yoksulluk, borç ve iflas gibi unsurların ölümcül şiddete nasıl zemin hazırladığı ayrıntılı bir şekilde tartışılmıştır. Ayrıca dönemin köşe yazılarında, haber metinlerinde, karikatürlerde sıkça işlenen ve toplumsal açıdan sorun olarak tanımlanan temalar da mercek altına alınmıştır. Bu kapsamda gençlik intiharları, hastalık temelli intiharlar ile yenidoğan cinayetleri, akıl hastaları tarafından işlenen cinayetler, alkol kullanımının yol açtığı cinayetler ve kadının fail, mağdur ya da cinayetlerin nesnesi olarak yer aldığı vakalar incelenmiştir. Çalışmanın veri setini, 1929–1935 yılları arasında yayımlanan devrin ulusal ve yerel gazeteleri oluşturmaktadır. Bununla beraber dönemin bilimsel ve resmî nitelikteki dergileri ile yerel idareler tarafından yayımlanan istatistikî belgelerden de yararlanılmıştır. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'ndaki Cumhuriyet Arşivi ile TBMM Zabıt Cerideleri de araştırmada başvurulan temel kaynaklar arasında olmuştur. Bunun yanında, Fahrettin Kerim Gökay ve Mazhar Osman gibi bu meseleye eğilmiş dönemin bilim insanlarının eserlerinden istifade edilmiştir. Son olarak, konuyla ilgili ikinci el araştırma eserleri (kitap ve makale) ile güvenilir elektronik kaynaklar da çalışmada kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the two main forms of lethal violence—suicide and homicide—during the Early Republican period (1929–1935) within the framework of the period's social and cultural dynamics, and to evaluate the relationship between these two phenomena. Since the research period covers the years when the Great Depression of 1929 was most intensely felt in Turkey, the reflections of the economic crisis on these incidents are addressed first. In this context, elements such as unemployment, poverty, debt, and bankruptcy, and the ways in which they created a basis for lethal violence, are discussed in detail. Furthermore, themes frequently featured in opinion columns, news articles, and cartoons, and identified as social problems, are examined. Within this scope, cases of youth suicides, suicides due to illness, neonaticides, homicides committed by the mentally ill, homicides resulting from alcohol consumption, and incidents in which women appeared as perpetrators, victims, or the object of homicides are analyzed. The dataset of the study consists primarily of national and local newspapers published between 1929 and 1935. In addition, scientific and official periodicals of the time, as well as statistical documents published by local administrations, were utilized. The Republican Archives of the Directorate of State Archives of the Presidency and the Minutes of the Grand National Assembly of Turkey also constitute key primary sources. Moreover, the works of contemporary scholars such as Fahrettin Kerim Gökay and Mazhar Osman, who addressed this issue, were consulted. Finally, secondary research works (books and articles) and reliable electronic resources were also used in the study.