Anonim şirkette kuruluştan sonra devralma (TTK m. 356)
Post-formation acquisitions in joint stock companies (TCC Article 356)
- Tez No: 994578
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA HALİL ÇONKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kuruluştan Sonra Devralma, Kanuna Karşı Hile, Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, Post-Formation Acquisition, Evasion of the Law, Commercial Law, Company Law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
“Anonim Şirkette Kuruluştan Sonra Devralma (TTK m. 356)”başlıklı tezimizde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 356. maddesinde düzenlenen,“Kanuna Karşı Hile”adlı hükmü, çeşitli yönleriyle incelemeye çalıştık. Birinci bölümde, hükmün düzenleniş amacı ile bu kapsamda korunmak istenen menfaatler üzerinde durulmuş, ikinci bölümde ise ilgili düzenlemenin başlığını oluşturan“kanuna karşı hile”kavramı ve hukukumuzda bu müesseseye öngörülmüş yaptırımlar, benzer diğer kavramlarla karşılaştırılmış; ayrıca kavramın TTK m. 356 cephesinden incelemesi yapılmıştır. Hükmün uygulanma şartları, istisnaları ve hükmün uygulanma usulünün incelendiği üçüncü bölümde ise hükme aykırılığa öngörülen yaptırımlar ele alınmıştır. Dördüncü bölümde kuruluştan sonra devralma hükmüne aykırılık halinde hukuki ve cezai sorumluluk üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our thesis which is named“Post-Formation Acquisition in Joint Stock Companies (TCC Article 356)”, we examined various aspects of Article 356 of the Turkish Commercial Code No. 6102, which regulates the provision titled“Evasion of the Law”. The first chapter focused on the purpose of this provision and the interests it aims to protect. In the second chapter, the concept of“Evasion of the Law”the heading of the relevant provision, is analyzed alongside the prescribed sanctions in Turkish law. It is also compared with similar concepts and analyzed specifically from the standpoint of Article 356 of TCC. In the third chapter, the conditions for the application of the provision, its exceptions, and the procedure for its implementation are discussed, and the sanctions prescribed for violations are also analyzed. In the fourth chapter, the legal and criminal liability arising from non-compliance with the provision after incorporation is addressed.