Köpeklerde Adrenalin'le oluşturulan aritmilerde kullanılan bazı ilaçların (verapamil, propranolol, ve lidokain), elektrokardiogram ve bazı hematolojik değerler üzerine etkisi
Effects of some antiarrhythmic drugs (verapamil, propranolol and lidocaine), on the electrocardiogram and some haematologic values in dogs with adrenaline-induced arrhythmias
- Tez No: 99458
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KAZIM BÖRKÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aritmi, Propranolol, Verapamil, Lidokain, Adrenalin, Köpek, Arrhythmia, Propranolol, Verapamil, Lidocaine, Adrenaline, Dog
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
68 ÖZET Köpeklerde Adrenalinle Oluşturulan Aritmilerde Kullanılan Bazı Antiaritmik İlaçların (Verapamil, Propranolol ve Lidokain), Elektrokardiogram ve Bazı Hematolojik Değerler Üzerine Etkisi Bu çalışmada, klinikte köpeklerde sıklıkla görülen ve yüksek mortalitesi olan taşiaritmilerin tedavisinde kullanılan birinci sınıf bir antiaritmik olan lidokain, ikinci sınıf bir antiaritmik olan propranolol ve dördüncü sınıf bir antiaritmik oian verapamil'in etkinliklerinin kıyaslanması amaçlanmıştır. Araştırmada değişik yaş ve her iki cinsiyetten 20 sağlıklı karma ırk köpek kullanıldı. Köpekler beşerli 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu olan ilk gruba serum fizyolojik, ikinci gruba propranolol, üçüncü gruba verapamil ve dördüncü gruba lidokain verildikten 10 dakika sonra, adrenalin verilerek aritmi oluşturuldu. Kontrol grubu köpeklerde yüzlek ve hızlı solunum, kusma, genel durum bozulması, ayakta duramama gibi klinik belirtilerin yanısıra EKG'de multiform ventriküler taşikardi, supraventriküler taşikardi, 2. derece ileri AV blok, akut infarkt, atriyal fibrilasyon, miyokardial hipoksi ve ventriküler fibrilasyon gözlendi ve köpeklerden üçü öldü. Propranolol ve verapamil uygulanan köpeklerde adrenalin uygulaması sırasındaki ve hemen sonraki klinik belirtiler daha hafifti. Propranolol uygulanan grupta, adrenalin uygulamasından sonra EKG'de intermittent ventriküler taşikardi, multiform ventriküler taşikardi ve miyokardial hipoksi gözlendi.69 Verapamil uygulanan grupla adrenalin uygulaması sırasında ve hemen sonra EKG'de akut infarkt ve atriyal fibrilasyon, intermittent ventriküler taşikardi, multiform ventriküler taşikardi ve miyokardial hipoksi gözlendi. Lidokain uygulanan köpeklerde adrenalin uygulaması sırasında ve hemen sonraki klinik bulgular kontrol grubundakilere yakın şiddette seyrederken, EKG'de ventriküler taşikardi, supraventriküler taşikardi, 2. derece AV blok, atriyal fibrilasyon ile sol dal blok, miyokardial hipoksi ve akut infarkt belirlendi. Bu bulgular üç köpekte ventriküler fibrilasyonla devam ederek ölümle sonuçlandı. Hematolojik bulgular ve kan serumu kalsiyum, sodyum ve potasyum değerlerinde deneme öncesi değerlere göre önemli bir değişiklik meydana gelmedi. Bu çalışmanın sonucunda, köpeklerde kardiak taşiaritmileri önlemede lidokain'in ölümleri önlemediği, propranololün supraventriküler ve ventriküler taşikardileri önlemede, verapamîlin ise ventriküler taşikardileri önlemede etkili olduğu kanısına vanldı.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY Effects of Some Antiarrhythmic Drugs (Verapamil, Propranolol and Lidocaine), on the Electrocardiogram and Some Haematologic Values in Dogs With Adrenaline-Induced Arrhythmias This study is designed to compare the effects of lidocain which is a first class antiarrhythmic, propranolol, a second class antiarrhythmic and propranolol, a third class antiarrhythmic used for the therapy of tachyarrhythmias which is a frequent and high mortality problem for dogs. In this research, 20 mix breed healthy dogs of either sex and various ages were used. Dogs were divided to 4 groups each composed of 5 dogs. After physiologic saline, propranolol, verapamil and lidocaine was injected to the groups 1 (control), 2, 3 and 4 respectively, a break of 10 minutes was left and adrenaline was given to induce arrhythmia. In the control group, clinical symptoms as fast and superficial breathing, vomiting, weakness and EKG tracings yielding multiform ventricular tachycardia, supraventricular tachycardia, 2nd degree severe heart block, acute infarct and atrial fibrillation, myocardial hypoxia and ventricular fibrillation were observed during and after adrenaline injection and 3 of the dogs had died. While the clinical symptoms was seen mild, EKG showed intermittent ventricular tachycardia, multiform ventricular tachycardia and myocardial hypoxia in propranolol group and multiform ventricular tachycardia, myocardial hypoxia, acute infarct and atrial fibrillation and intermittent71 ventricular tachycardia in verapamil group during and after adrenalin administration. During and after adrenaline administration in the lidocaine group, clinical symtoms were about as sreious as the control group and EKG showed ventricular tachycardia, supraventricular tachycardia, 2nd degree heart block, acute infarct and atrial fibrillation, myocardial hypoxia, left branch block and ventricular fibrillation were observed and 3 of the dogs had died. No important variations occured on blood cell count and serum calcium, potassium and sodium values. As the result of this study, it is concluded that lidocaine does not prevent deaths, propranolol is effective on supraventricular and ventricular tachycardias and verapamil is effective on ventricular tachycardias- regarding to clinical and EKG changes- for the therapy of tacharrhythmias in dogs.