Kısmi dişsizlik durumlarında görülen temporomandibular eklem rahatsızlıklarının protetik tedaviden önce ve sonra manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile değerlendirilmesi
The Evaluation of temporomandibular joint disorders observeding the case of partial edentulous through magnetic resonance imagine before and after prosthetic rehabilitation
  1. Tez No: 99457
  2. Yazar: KORHAN BÖKE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL TÜRKÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem rahatsızlıkları, manyetik rezonans görüntüleme yöntemi, posterior diş kaybı, splint tedavisi, Temporomandibular joint disorders, posterior teeth loss, magnetic resonance imaging, splint therapy
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
113 ÖZET Kısmi Dişsizlik Durumlarında Görülen Temporomandibular Eklem Rahatsızlıklarının Protetik Tedaviden Önce ve Sonra Manyetik Rezonans Görüntüleme Yöntemi ile Değerlendirilmesi Çalışmamızda, okluzyonun eklem üzerindeki etkisinin hala kesin olarak açıklanamamış olmasından hareketle, TME rahatsızlıkları ile ilişkili olduğu düşünülen okluzal faktörlerin ve kayıp posterior dişlerin iadesinin eklem üzerindeki etkilerinin MRG yöntemi ile değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Posterior dişlerin iadesi, stabilizasyon splinti ve anterior yeniden pozisyonlandırıcı splintlerin tedavi edici etkisi karşılaştırmıştır. Bunun için kliniğimize eklem şikayeti ile baş vuran hastalardan anterior dişleri eksiksiz, posterior dişlere sahip olmayan Kenedy Sınıf I ve Sınıf II hastalar tercih edilmiştir. Hastalar, splint tedavisi uygulanan ve sadece posterior dişlerin iadesini sağlayan bilinen bölümlü protez prensiplerine uygun olarak hazırlanmış protezlerin uygulandığı hastalar olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tedavi öncesi klinik muayeneleri yapılmış, eklem içi problem tanısı konan hastiardan MR görüntüleri alınmıştır. Grup 1'e stabilizasyon splinti uygulanmış Grup 2'ye iskelet bölümlü protezler uygulanarak takibi yapılmıştır. Periyodik kontroller sonunda Grup 1'e anterior pozisyonlandırıcı splintler uygulanmış, Grup 2'nin bölümlü protezlerle takibine devam edilmiştir. Tedavi sonunda her iki grubun MR görüntüleri alınarak karşılaştırılmaları yapılmıştır. Her iki grubun tedavi öncesi ve sonrası elde edilen verilerini karşılaştırmak için Ki-kare analizi, Fisher's exact test, McNemar testi ve Benferroni düzeltmeli eşleştirilmiş örneklerde“t”testi kullanılmıştır. Çalışmamızın sonunda sadece posterior dişlerin iadesinin TME semptomlannı ortadan kaldırmak için yeterli olmadığı saptanmıştır. Bölümlü protezler uygulanan hastaların takipleri sonunda ağız açıklığında artış tesbit edilmiş, bu artışın sebebi hastaların çiğneme süresinin azalması sonucu kas spazmının azalmasına bağlanmıştır. Stabilizasyon splintlerinin kas semptomları azaltmada etkin olduğu saptanmıştır. Ancak eklem sesini ve eklemin dorsalden ve lateralden palpasyonunda hassasiyetin azaltılmasında etkin olmadıkları saptanmıştır. Anterior pozisyonlandırıcı splintler eklem sesi ve lateral, dorsalden palpasyona hassasiyetin azalmasında etkin olmaktadırlar. Ancak sesin ortadan kalkması kısa sürelidir 6 ayın sonunda hastalarımızın %72,2'sinde ses geri dönmüştür. Ancak ağrı değerlendirildiğinde belirgin bir azalma tesbit edilmiştir (fonksiyonel retrüzyona manipülasyonda %83,3. Sağ laterale manipülasyonda %94,4, sol laterale manipülasyonda ise %88,9 ağrısız cevap alınmıştır). Parafonksiyonel alışkanlıklar splintlerle tedavi edilememektedir. Ancak dokulann zararlı etkilerden korunması için splintlerin uzun süreli kullanımı gerekli görünmektedir. MRG yöntemi kesin teşhis için güvenilir bir yöntemdir. Klinik olarak eklem içi problem teşhisi konan 35 hastanın 2'sinde MR görüntülerinde eklem içi problem olmadığı tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
114 Summary The Evaluation of Temporomandibular Joint Disorders Observeding The Case of Partial Edentulous Through Magnetic Resonance Imagine Before and After Prosthetic Rehabilitation. In this study, considering that the impact of occlusion on the joint is not yet definitely explanied, occlusal factors involving TMJ disorders and the impact of return of the lost posterior teeth on the joints is targeted through magnetic resonance imaging. The treatment effect of stabilization splint, anterior repositioning splints and the return of the posterior teeth are comparatively studied. Thus among patients applying to our clinic with complaints of joints, those who have no anterior teeth missing and no posterior teeth available of Kennedy Class I and Class II are preferred. Patients are divided into two groups; those who are applied removable partial dentures following the splint therapy and those who are applied removable partial denture without splint therapy. Magnetic resonance imaging (MRI) are taken from those initial check up in clinic were made prior to treatment and diagnosed of intra articular joint disorders. Stabilization splints were applied to group 1, removable partial dentures were applied to group 2 and followed. After periodical controls, anterior repositioning splints were applied to group 1 and group 2 were continued with removable partial dentures. At the end of treatment, the MRI are taken both groups and compared. In order to compare the pre medication and post medication results from both groups, Ki-square analysis, Fishers exact test, McNemartest and Benferroni corrected criticized examples“t”test are used. At the end of our study, it was concluded that the sole return of posterior teeth was not enough for the TMJ symptoms to disappear. Studying the situation of the patients who was applied the removable partial dentures proved the increase in the openness of the mouth and this was considered to be due to the decrease in myospasm caused by decrease in chewing duration. Stabilization splints proved superior in reducing or eliminating myospasm. However, stabilization splints was not seen effective the treatments joints sound and the decrease in sensitivity in dorsal, lateral palpation of the TMJ. Anterior repositioning splints proved superior in reducing or eliminating joint sound and dorsal, lateral joint palpation tenderness. But the disappearance of sound was not long-lasting; in % 72,2 of our patients the sond had returned at the end of 6 mounth. Through as far as the pain was concerned a considerable decrease has been observed (to functional manipulation to retrusion % 83,3, in manipulation to right lateral palpation % 94,4, in manipulation to left lateral manipulation % 88,9, responses are given to prove no pain). Parafunctional habits were not curable through splints theraphy. But long term use of splints was seen necessary to protect the tissue. MRI was a reliable method for definite diagnosis. Two patients who were diagnosed of intra articular joint disorders clinically of no intra articular joint disorders were diagnosed when observed via MRI.