Köpeklerin antebrachium kırıklarında Radius'un osteosentezinde dinamik kompresyon plağı (DCP) ve intramedullar çivileme yöntemi ile sağlanan sonuçların karşılaştırmalı değerlendirilmesi
The comparative evaluation of the result of intramedullary pinning and dynamic compression plate (DCP) fixation methods of the radius's osteosynthesis at the radioulnar fracture in dogs
  1. Tez No: 99459
  2. Yazar: AHMET ÖZAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARKUN CANDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Radius-ulna, İntrameduller Fikzasyon, DCP, Dog, radioulnar, Intramedullary fixation, DCP
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
81 ÖZET Köpeklerin Antebrachium Kırıklarında Radiusun Osteosentezinde Dinamik Kompresyon Plağı (DCP) ve İntrameduller Çivileme Yöntemi ile Sağlanan Sonuçların Karşılaştırmalı Değerlendirmesi Bu çalışmada köpeklerde radius-ulna kırıklarında radiusun intrameduller çivi ve Dinamik Kompresyon Plakları ile fikzasyonunun, klinik ve radyolojik bulgularının karşılaştırılması amaçlandı. AÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı / Ortopedi Bilim Dalı Kliniğine getirilen değişik ırk, yaş ve cinsiyette radius-ulna kırığı belirlenen 36 köpek çalışmaya dahil edildi. Köpeklerin genel muayenesi yapıldıktan sonra bölgenin anterioposterior, mediolateral radyografileri alındı. Toplam 38 radius ulna kırığının bölgesel dağılımı 19' u distal (%50), 18' i orta (%47.37), 1' i de proksimal 1/3 ( % 2.63) diafizer kırık şeklindeydi. Radiusa genel anestezi altında mediolateralden ulaşıldı. Steinman çiviler retrograd yöntemle, DCP'ler ise her fragmente iki vida uygulanacak şekilde radiusa yerleştirildi. On olguya 0“3,5 mm'lik dar, geriye kalanlara ise 0”2,7 mm'lik DCP uygulandı. Tüm olgular postoperatif dönemde falankslardan humerusun distaline kadar çıkan PVC destekli bandaja alındı. Operasyondan sonra 21-30. ve 50-60. Günlerde, olgular klinik ve radyolojik yönden değerlendirildi. Steinman çivi uygulanan iki olguda çivinin proksimal fragmente tam geçmediği gözlendi. Bir olguda articulatio radiocarpae'de dejeneratif değişiklikler, bir olguda kaynama gecikmesi, iki olguda articulatio carpi'de hiperekstensiyon, üç olguda da sublukzasyon gözlendi. Bir vida deliği boş bırakılan 1 olgu taşkın kallus ile iyileşti. DCP uygulanan diğer bir olguda ise kaynama gecikmesi gözlendi. Tüm olgular arasında 18 olguda sinostozis izlendi. Sonuç olarak İM çivi uygulamalarının DCP'ye oranla daha fazla komplikasyonla sonuçlandığı ve DCP uygulamalarının bacağın erken fonksiyon kazanmasında daha iyi olduğu gözlendi. Bu çalışmanın sonuçları DCP uygulamalarının daha güvenli ve rijit fikzasyon sağladığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
82 SUMMARY The Comparative Evaluation of the Results of Intramedullary Pinning and Dynamic Compression Plate (DCP) Fixation Methods of the Radius's Osteosynthesis at the Radioulnar Fracture in Dogs Comparative evaluation of results radiological findings in fixation of radioulnar fractures in dogs using intramedullery (IM) pins or Dynamic Compression Plaques (DCP) were aimed in this study. Totally 36 dogs in different breed, age and sex had detected radioulnar fractures that referred to University of Ankara, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery, Clinic of Orthopaedics and Traumatology were subjected to the study. Anterioposterior and mediolateral radiographies of the region were taken after general clinical examinations of the dogs. The region distribution of totally 38 radius ulna fracture was; 19 distal ( 50 % ), 18 middle ( 47.37 % ) and 1 proximal ( 2.63 % ). Radius was approached mediolaterally under general anesthesia. Steinman pins were placed by retrograde technique while DCP's were placed using 2 screws to each both fragments. 03.5 mm narrow DCP were applied in 10 cases while 0 2.7mm DCP were used for the rest. PVC leaded casts were applied in all cases from toe to the distal part of the humerus. All cases were evaluated radiologically between 21-30 and 50-60 days after operation. Pins were not gone thorough to the proximal fragments adequately in steinman pins applied 2 cases. Degenerative changes in radiocarpal joint, delayed union, carpal hyperextension and carpal subluxation were observed in 1, 1, 2 and 3 cases respectively. Healing was occured by exuberant callus in a case in which DCP was applied with one screw hole was left empty. Delayed union was observed in another DCP applied case. Sinostosis was detected in 18 cases of total. Conclusively IM pin had more complications than DCP applications and it was also superior according to functioning of the limb. The result of the study were supported to safety and rigidity of the DCP plate in radioulnar fracture.