Omuz ağrılı hastalarda düşük yoğunluklu lazer tedavisinin ve ultrason tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması
Effiency of low level laser therapy versus ultrasound therapy in shoulder pain
  1. Tez No: 994636
  2. Yazar: BANU AYDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN USLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz ağrısı, Shoulder pain
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada amacımız, son yıllarda kas iskelet sistemi ağrıları tedavisinde sık olarak kullanılan düşük yoğunluklu lazer ve ultrasonun, omuz ağrıları tedavisinde etkinliğini araştırmaktı. çalışmamıza polikliniğimize omuzunda ağrı ve hareket kısıtlılığı şikayeti ile başvuran 60 hasta katıldı.Çalışma randomize, prospektif, tek kör olarak tasarlandı. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Her iki gruba aynı zamanda TENS( Trans kutanöz elektriksel sinir stimulasyonu), hotpack ve medikal tedavi (Diklofenak sodyum, 75 mg tab.1*1/gün) uygulandı. Ultrason (US) tedavisi 1,5 W/cm2 dozunda, 5 dk, lazer tedavisi 6 dk,2000 Hz, 0.6 J/cm2,905 nm dozundaydı. Tedavi süremiz 2 hafta boyunca toplam 10 seanstı. Gruplar tedavi öncesi, sonrası ve 3.ayda değerlendirildi. Değerlendirmede; uykuda, harekette ve istirahatte olan VAS( Vizüel analog skala) ve aktif-pasif eklem hareket açıklığı (EHA) ölçümleri kullanıldı. Omuza özel muayene testleri de değerlendirmeye (Hawkıns, Neer, Supraspinatus, Speed, Yergason) alındı. Omuzun fonksiyonel değerlendirmesinde Constant ve UCLA skorlama sistemi kullanıldı. Ultrason tedavisi ve lazer tedavisi alan grubun tedavi öncesi tüm ölçüm değerleri birbirine benzerdi. Ultrason tedavisi ve lazer tedavisi alan grubun grup içinde tedavi öncesi ve sonrasındaki tüm ölçüm değerlerindeki değişim anlamlıydı. Gruplar arası değerlendirmede sadece Constant skoru istatistiksel olarak farklı bulundu. Constant skoruna göre ultrason tedavisi lazer tedavisine göre daha etkiliydi. Omuz ağrıları tedavisinde, ağrının azalmasında ve EHA' nın düzelmesinde egzersizle beraber lazer ve ultrason tedavisi etkilidir. Fonksiyonelliğin kazanılmasında ultrason tedavisinin, lazer tedavisine göre daha etkili olduğu saptanmıştır. Omuz ağrıları tedavisinde ulrasonda, lazer kadar etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
In this study, our aim is to study the efficiency of low level laser and ultrasound taht are recently used to treat pain of muscle-skleton system. 60 outpatients with the complaints of shoulder pain and movement disability participated to this study.The study was planned as randomızed, prospective and single-blind.The patients were divided randomizely into two groups.Two groups were applied in the same time with TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation), hotpack and medical treatment ( diclofenac sodıum, 75 mg oral 1*1/daily). The frequency of ultrasound was 1.5 W per cm in 5 minutes,laser treatment was in 6 minutes, in the frequency of 905 nm, in 6 minutes,0.6 J per cm and 200 Hz. The treatment period was 10 session durıng 2 weeks. The groups were assessed before treatment, after treatment and in 3.month. In the assessment, the measurement of active-passive range of motıon (ROM) and visual analog scala (VAS) were used in sleep, movement and rest time. The examination tests specific for shoulder( Hawkıns, Neer, Supraspinatus, Speed, Yergason) were also assessed. Constant and UCLA score system were used to estimate shoulders function. All the values measured from ultrasound treatment and laser treatment were similar each other.In the group that was taken ultrasound and laser treatment, the alteration of the measurement values before and after treatment with in the group was significant. By the evaluation between the groups, only Constant score was statistically different. According to Constant score, ultrasound treatment was more effective than laser treatment. In the treatment of shoulder pain, laser and ultrasound treatment with exercise is effective for decreasing pain and recovering range of motıon. It was established that ultrasound treatment was more effective than laser treatment in the acquirement of functionality. For the treatment of shoulder pain, laser is almost as effective and reliable as ultrasound.