Arthur John Arberry'nin The Koran Interpreted isimli eseri bağlamında çeviri ve yorum anlayışının tahlil ve tenkidi
Analysis and critique of translation and interpretation approaches in the context of Arthur John arberry's work, named the Koran Interpreted
  1. Tez No: 994693
  2. Yazar: AYŞE AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Commentary
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
“Arthur John Arberry'nin The Koran Interpreted İsimli Eseri Bağlamında Çeviri ve Yorum Anlayışının Tahlil ve Tenkidi”isimli doktora tezimizde Kur'ân-ı Kerîm'in İngilizce tercüme tarihini, çalışmamızın ana konusunu teşkil eden tercüme eserin müellifi olan, sanat, edebiyat, Ṣûfizm gibi alanlarda nitelik ve nicelik bakımından kaliteli pek çok eser kaleme alan, 1905-1969 seneleri arasında yaşayan İngiliz oryantalist, memur, kütüphaneci, tercüman, filolog, akademisyen Arthur John Arberry'nin içine doğduğu ve içinde yaşadığı şartları anlamak adına yaşam serüvenini, karakteristik özelliklerini, onu yansıtan eserlerini, İslâmî literatürde büyük önemi haiz Kur'ân-ı Kerîm, vaḥiy ve aḳıl, taṣavvuf, İslâmî öğretinin (Islāmic teaching) temel içeriği ve büyük dinler gibi meselelerdeki görüşlerini, The Koran Interpreted isimli Kur'ân-ı Kerîm'in İngilizce tercümesini yapısal, içeriksel, anlamsal ve eşdeğerlik düzlemlerinde iki bölüm çerçevesinde inceledik. Çalışmamızda nitel araştırma metodunun bir versiyonu olan literatür tarama tekniği, doküman incelemesi, literal okuma ve analitik değerlendirme yöntemlerini esas aldık. Bu çerçevede, temelde alanla ilgili temaları, terimleri ve disiplinler arası boyutları gözettik. Müellifin dünyasını analiz ettikten sonra The Koran Interpreted isimli Kur'ân-ı Kerîm'in İngilizce tercümesi hakkında bilgilendirme, şekil-içerik-anlam-bağlam odağında tercümenin doğru manayı yakaladığı ve yakalayamadığı unsurlar hususunda dilsel, kültürel, anlamsal, bilimsel, akademik ve tefsir literatürüne özgü değerlendirmelerde bulunduk. Kur'ân-ı Kerîm'in dil ve üslubunun karakteristik, güçlü, duygusal, vurgusal özelliklerini, hitabet, ritim, kafiye, içerik, söylem ve sanatlarını yansıtmaya çalışan ve dönemin algısının dışında davranarak objektif, titiz, vicdanlı ve adil bir tutum sergileyen mütercimin; kelimelerin ilk anlamlarını, birincil ve ikincil terimlerin kullanımlarını ve açık bir ifadeye sahip cümlelerin manalarını doğru, başarılı ve sıhhatli bir biçimde aktardığı ancak deyimler, mecâzlar, yabancı ifadeler, kültürel ifadeler, özel isimler, kesik harfler ve hitap içeren ifadeleri en doğru ve en sıhhatli biçimde aktaramadığı sonucuna ulaştık. Tercümenin doğası gereği oluşabilecek olumsuzlukların yanı sıra hatalı, unutkan, kararsız, tutarsız, bilgisiz, eksik, yetersiz, açıklamasız bir tavrın hâkim olduğunu tespit ettiğimiz bu unsurların yanlış ya da eksik çevirilerinin tavsiyelerimiz doğrultusunda derhâl düzeltilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu vesileyle, tercümenin hatalardan arınacağını, akademik ve bilimsel değerinin daha fazla artacağını ve yeni çalışmalara daha çok katkı sağlayacağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
In our doctoral dissertation, which has the title of“Analysis and Critique of Translation and Interpretation Approaches in the Context of Arthur John Arberry's Work, Named The Koran Interpreted”we examined the history of the English translation of the Holy Qur'ān, Arthur John Arberry, who is an English orientalist, government official, librarian, translator, philologist, academist, and the author of the translation work that forms the main subject of our study, lived between the years of 1905-1969, wrote many high-quality works in terms of both quality and quantity in fields such as art, literature, and Ṣufism, his life journey to understand the conditions in which he was born and lived, his characteristic features, his works that reflect him, his views on issues of great importance in Islāmic literature such as the Holy Qur'ān, revelation and reason, Ṣufism, the basic content of Islāmic teaching, and the major religions, his English translation of the Qur'ān, titled The Koran Interpreted in two sections on structural, content-related, semantic, and equivalence planes. In our study, we based our approach on the literature review technique, document analysis, literal reading, and analytical evaluation methods, which are versions of the qualitative research method. Within this framework, we focused on themes, terms, and interdisciplinary dimensions related to the field on the basis. After analyzing the author's world, we provided information about the English translation of the Holy Qur'ān, entitled The Koran Interpreted, and made linguistic, cultural, semantic, scientific, academic, and exegetical assessments regarding the elements that the translation captured and failed to capture the correct meaning in the light of form-content-meaning-context. We reached the conclusion that the translator, who strives to reflect the characteristic, powerful, emotional, and emphatic features of the language and style of the Holy Qur'ān, its rhetoric, rhythm, rhyme, content, discourse, and artistry, and who adopts an objective, meticulous, conscientious, and fair approach by acting outside the perception of the era conveyed the first meanings of words, the use of primary and secondary terms, and the meanings of clearly expressed sentences accurately, successfully, and sound, but failed to convey idioms, metaphors, foreign expressions, cultural expressions, proper names, abbreviated letters, and expressions containing addresses in the most accurate and the soundest way. In addition to the inherent shortcomings of translation, we consider that any incorrect or incomplete translations of the elements which we have identified as inaccurate, unmindful, indecisive, incoherent, uninformed, incomplete, inadequate, and unexplained manner should be corrected immediately in accordance with our recommendations. On this occasion, we hope that the translation will eliminate errors, enhance its academic and scientific value further, and contribute more to new studies.