Acil servise başvuran yetişkin komplike orbital selülit olgularının klinik özellikleri
- Tez No: 994785
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Orbital selülit, komplike orbital enfeksiyon, Chandler sınıflaması, acil servis, sinüzit, Pseudomonas aeruginosa, Orbital cellulitis, complicated orbital infection, Chandler classification, emergency department, sinusitis, Pseudomonas aeruginosa
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, acil servise başvuran yetişkin komplike orbital selülit olgularının klinik, laboratuvar ve görüntüleme özelliklerini ortaya koymak; cerrahi gereksinimi ve klinik sonlanımları etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2015–1 Ocak 2025 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne başvuran ve orbital bilgisayarlı tomografi (BT) ile orbital selülit tanısı doğrulanan 18 yaş ve üzeri hastalar geriye dönük olarak incelendi. Demografik veriler, komorbiditeler, başvuru şikâyetleri, laboratuvar bulguları, kültür sonuçları, Chandler sınıflaması, cerrahi gereksinimi ve yatış süreleri değerlendirildi. Komplike olgular Chandler evre 3–5 olarak kabul edildi. İstatistiksel analizde parametrik veya parametrik olmayan uygun yöntemler kullanıldı; p<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 44 hastanın yaş ortalaması 57,8±17,2 yıl olup, %54,5'i erkekti. En sık predispozan faktör sinüzit (%20,5) olarak saptandı. BT bulgularına göre olguların %22,7'si komplike (Chandler 3–5) olarak sınıflandı. Görme keskinliğinde azalma (%78,8), oftalmopleji (%65,6) ve kemozis (%51,2) en sık fizik muayene bulgularını oluşturdu. Laboratuvar incelemelerinde hastaların %78'inde CRP yüksekliği, %53,7'sinde lökositoz mevcuttu. Kültür alınan 21 hastanın %71,4'ünde üreme saptandı; en sık izole edilen etkenler Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis ve Pseudomonas aeruginosa idi. Cerrahi gereksinimi %36,4 olup en sık uygulanan işlem apse drenajıydı. Yaş, diyabet, hipertansiyon, lökositoz ve CRP yüksekliği ile komplike hastalık veya cerrahi gereksinimi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Ortalama yatış süresi 12,1±12,9 gün, medyan 9 gündü. Mortalite oranı %2,3 olarak saptandı. Sonuç: Çalışmanın bulguları, sinüzitin erişkin komplike orbital selülitin en sık etiyolojik nedeni olduğunu ve Pseudomonas aeruginosa enfeksiyonlarının daha ağır klinik seyir ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Klinik ve laboratuvar parametrelerinin tek başına komplike hastalığı öngörmede sınırlı kaldığı; bu nedenle ayırıcı tanı, görüntüleme ve multidisipliner yaklaşımın erken dönemde uygulanmasının kritik öneme sahip olduğu değerlendirilmiştir. Erken antibiyotik tedavisi, uygun cerrahi drenaj ve yakın klinik izlem, kalıcı görme kaybı ve sistemik komplikasyonların azaltılmasında belirleyici görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the clinical, laboratory, and radiological characteristics of adult patients presenting to the emergency department with complicated orbital cellulitis. It also aimed to identify factors associated with surgical intervention and adverse clinical outcomes. Materials and Methods: Adult patients (≥18 years) who presented to the Emergency Department of Akdeniz University Hospital between 1 January 2015 and 1 January 2025 and were diagnosed with orbital cellulitis based on orbital computed tomography (CT) findings were retrospectively analyzed. Demographic characteristics, comorbidities, presenting symptoms, laboratory parameters, culture results, Chandler classification, need for surgical intervention, and length of hospital stay were recorded. Complicated disease was defined as Chandler stages 3–5. Appropriate statistical tests were used, and a p-value <0.05 was considered significant. Results: The study included 44 patients with a mean age of 57,8±17,2 years; %54,5 were male. The most common predisposing factor was sinusitis (%20,5). Based on CT imaging, %22,7 of patients were classified as having complicated disease (Chandler 3–5). The most frequent clinical findings were reduced visual acuity (%78,8), ophthalmoplegia (%65,6), and chemosis (%51,2). Elevated C-reactive protein (%78) and leukocytosis (%53,7) were common laboratory abnormalities. Of the 21 patients who underwent culture sampling, %71,4 had positive results; Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, and Pseudomonas aeruginosa were the most prevalent pathogens. Surgical intervention was required in %36,4 of cases, most commonly abscess drainage. No statistically significant association was found between complicated disease or surgical requirement and age, diabetes, hypertension, leukocytosis, or elevated CRP (p>0.05). The mean length of hospital stay was 12,1±12,9 days (median: 9 days). In-hospital mortality was %2,3. Conclusion: The study demonstrates that sinusitis is the leading etiology of complicated orbital cellulitis in adults, and infections involving Pseudomonas aeruginosa are associated with a more severe clinical course. Clinical and laboratory parameters alone appear insufficient to predict disease severity; therefore, early imaging, multidisciplinary evaluation, and timely initiation of broad-spectrum antibiotics are essential. Early surgical drainage in appropriate cases contributes significantly to preventing permanent visual impairment and intracranial complications.