Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yüksek riskli bebeklerde multimodal EEG monitorizasyonu
Multimodal EEG monitoring of high-risk newborns in the neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 994786
  2. Yazar: NAİME EZGİ ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TEKGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: yenidoğan, amplitüd-elektroensefalografi, video-konvansiyonel elektroensefalografi, neonate, amplitude-integrated electroencephalography, video-conventional electroencephalography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde (YYBÜ), beyin fonksiyonlarının elektroensefalografi (EEG) ile sürekli izlenmesi, mortalite ve nörolojik morbiditenin öngörülmesinde önemli katkılar sağlamaktadır. Bu klinik tez çalışmasında, serebral açıdan yüksek riskli yenidoğanlarda eş zamanlı video-konvansiyonel EEG (v-cEEG) ve amplitüd EEG (aEEG) kayıtlarının gerçekleştirilmesi ve bu kayıtların yeni geliştirilen Ege Yenidoğan EEG Monitorizasyonu Okuma Sistemi (e-YEEGOS) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Ocak–Temmuz 2025 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde prospektif olarak yürütülen çalışmaya, serebral açıdan yüksek riskli 35 yenidoğan dahil edilmiştir. Tüm olgularda eş zamanlı aEEG ve v-cEEG monitorizasyonu ile en az 13 saatlik kayıt hedeflenmiştir. EEG kayıtları yaklaşık 3 saatlik bölümler (epoch) hâlinde değerlendirilmiştir. <13 saatlik v-cEEG kayıtları ve değerlendirme sırasında elektrografik veya elektroklinik nöbet saptanan olgular çalışma dışı bırakılmıştır. EEG zemin ritmi özellikleri, aEEG ve v-cEEG uyumunu sağlamak amacıyla geliştirilen e- YEEGOS kullanılarak değerlendirilmiştir. aEEG analizleri; genişletilmiş patern analizi, temel patern analizi, Burdjalov matürasyon skoru ve uyku-uyanıklık siklusu üzerinden yapılmıştır. v- cEEG kayıtları ise tarafımızca geliştirilen v-cEEG-CARFS15 sistemi ile amplitüd, süreklilik, interburst interval, frekans, simetri, senkroni, uyku yapılanması, keskin dalga aktiviteleri, siklik uyku paterni, matürasyon, nöbet varlığı, zemin ritmi evrelemesi ve teknik kalite parametreleri üzerinden değerlendirilmiş; her epoch için toplam skor hesaplanarak nicel veri elde edilmiştir. aEEG kayıtları iki pediatrik nörolog, bir neonatalog ve bir pediatri asistanından oluşan ekip tarafından ortak; v-cEEG kayıtları ise iki deneyimli pediatrik nörolog tarafından çift kör olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Olguların %28,6'sı prematüre, %71,4'ü term bebeklerden oluşmuştur. Ortalama gestasyonel yaş 37,1 ± 1,9 hafta, doğum ağırlığı 2919 ± 716 g olarak saptanmıştır. Çalışma örnekleminde aEEG kayıt süresi 12 saat ile 110 saat arasında değişmiştir. Toplam 1095 saat aEEG (ortalama 32,1 saat) ve 459 saat v-cEEG (ortalama 13,1 saat) kaydı değerlendirilmiştir. Prematüre bebeklerin aEEG Burdjalov skor ortalaması 9,6 ± 3,6, term bebeklerin 11,45 ± 1,3 olup, term grupta skorlar daha yüksek olmasına karşın fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p > 0.05). aEEG uyku-uyanıklık döngüsü parametreleri ile v-cEEG- CARFS15 puanları arasında orta–güçlü pozitif korelasyon, Burdjalov skoru ile v-cEEG- V CARFS15 toplam puanları arasında ise güçlü negatif korelasyon saptanmıştır (p < 0.001). aEEG'de uyku–uyanıklık döngüsü gelişmemiş olguların, normal veya immatür uyku–uyanıklık döngüsü gösteren olgulara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek v-cEEG-CARFS15 matürasyon skorlarına sahip olduğu saptanmıştır (p < 0.02). e-YEEGOS kullanılarak yapılan v-cEEG değerlendirmelerinde okuyucular arası uyum çok iyi düzeyde bulunmuştur (ICC = 0.94–0.98). Sonuç: Bu çalışma, yüksek riskli yenidoğanlarda eş zamanlı olarak kaydedilen aEEG ve v-cEEG verilerinin, yeni geliştirilen e-YEEGOS ile değerlendirilerek elde edilen bulgularla her iki yöntemin de yenidoğanlarda beyin fonksiyonlarının izlenmesinde birbirini tamamlayan güçlü araçlar olduğunu ve nöronal olgunlaşma ile serebral fonksiyon değerlendirmesinde yüksek düzeyde uyum gösterdiğini ortaya koymaktadır. v-cEEG değerlendirmelerinde yeni geliştirilen v-cEEG-CARFS15 skorlamasının okuyucular arası uyumunun çok iyi düzeyde olması, oluşturulan e-YEEGOS'un klinik kullanım için güvenilirliğini desteklemiştir. e- YEEGOS kapsamında tanımlanan çok boyutlu parametreler, zemin ritmi ve nöronal olgunlaşmanın bütüncül ve nicel olarak değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Bulgular, uzun süreli EEG kayıtlarında tek bir epoch'un çoğu durumda zemin ritmi ve fonksiyonel olgunlaşmayı temsil edebileceğini düşündürmektedir. Bu yönüyle e-YEEGOS, YYBÜ'de zaman ve iş gücü açısından klinik pratiği kolaylaştırabilecek, yapılandırılmış ve standardize bir yaklaşım sunmaktadır. Ayrıca sonuçlar, aEEG'nin tek başına kullanılan merkezlerde dahi güvenilir bir serebral fonksiyon izleme ve prognostik değerlendirme aracı olabileceğini desteklemektedir. Daha büyük ve alt gruplara ayrılmış serilerle yapılacak çalışmalar, sistemin farklı merkezlerde doğrulanması ve uzun dönem nörogelişimsel sonuçlarla ilişkilendirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction–Objective: Continuous monitoring of brain function using electroencephalography (EEG) in neonatal intensive care units (NICUs) provides important contributions to predicting mortality and neurological morbidity. This clinical thesis aimed to perform simultaneous video-conventional EEG (v-cEEG) and amplitude-integrated EEG (aEEG) recordings in neonates at high cerebral risk and to evaluate these recordings using the newly developed Ege Neonatal EEG Monitoring Evaluation System (e-YEEGOS). Methods: This prospective study was conducted between January and July 2025 in the Neonatal Intensive Care Unit of Ege University Faculty of Medicine and included 35 neonates with high cerebral risk. In all cases, simultaneous aEEG and v-cEEG monitoring for at least 13 hours was targeted. EEG recordings were evaluated in approximately 3-hour segments (epochs). v-cEEG recordings shorter than 13 hours and cases in which electrographic or electroclinical seizures were detected during evaluation were excluded. EEG background activity was assessed using the e-YEEGOS, developed to ensure concordance between aEEG and v-cEEG modalities. aEEG analyses included extended pattern analysis, basic pattern analysis, Burdjalov maturation score, and sleep–wake cycling. v-cEEG recordings were evaluated using the v-cEEG-CARFS15 system developed by our group, assessing amplitude, continuity, interburst interval, frequency, symmetry, synchrony, sleep organization, sharp wave activity, cyclic sleep pattern, maturation, seizure presence, background pattern grading, and technical quality. A total score was calculated for each epoch to obtain quantitative data. aEEG recordings were interpreted jointly by two pediatric neurologists, one neonatologist, and one pediatric resident, while v-cEEG recordings were evaluated independently and in a double- blinded manner by two experienced pediatric neurologists. Results: Of the neonates, 28.6% were preterm and 71.4% were term. The mean gestational age was 37.1 ± 1.9 weeks, and the mean birth weight was 2919 ± 716 g. aEEG recording durations ranged from 12 to 110 hours. A total of 1095 hours of aEEG (mean 32.1 hours) and 459 hours of v-cEEG (mean 13.1 hours) recordings were analyzed. The mean aEEG Burdjalov score was 9.6 ± 3.6 in preterm infants and 11.45 ± 1.3 in term infants; although scores were higher in the term group, the difference was not statistically significant (p > 0.05). A moderate-to-strong positive correlation was found between aEEG sleep–wake cycling parameters and v-cEEG-CARFS15 scores, while a strong negative correlation was observed VII between Burdjalov scores and total v-cEEG-CARFS15 scores (p < 0.001). Neonates without developed sleep–wake cycling had significantly higher v-cEEG maturation scores compared with those showing normal or immature sleep–wake cycling (p < 0.02). Interobserver agreement for v-cEEG evaluation using e-YEEGOS was excellent (ICC = 0.94–0.98). Conclusion: This study demonstrates that simultaneous aEEG and v-cEEG recordings evaluated using the newly developed e-YEEGOS provide complementary and highly concordant information for monitoring brain function and neuronal maturation in high-risk neonates. The excellent interobserver reliability of the v-cEEG-CARFS15 scoring system supports the clinical reliability of e-YEEGOS. The multidimensional parameters defined within e-YEEGOS enable comprehensive and quantitative assessment of EEG background activity and neuronal maturation. Findings suggest that a single epoch from long-term EEG recordings may be sufficient to represent background activity and functional maturation in most cases. Thus, e-YEEGOS offers a structured and standardized approach that may facilitate clinical practice in NICUs by reducing time and workload. Additionally, the results support that aEEG alone may serve as a reliable tool for cerebral function monitoring and prognostic assessment in centers where v-cEEG is not routinely available. Further studies with larger and subgroup- specific cohorts are needed to validate the system across different centers and to correlate findings with long-term neurodevelopmental outcomes.