Endüstri 4.0 sürecinde imalat firmalarının yalın ve dijital olgunluk düzeylerinin incelenmesi
  1. Tez No: 994866
  2. Yazar: BURAK CELALETTİN ALKAYIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Yalın Üretim, Dijital Olgunluk, İmalat Sektörü, Dijitalleşme, Yalın yönetim, İmalat endüstrisi, Industry 4.0, Lean Manufacturing, Digital Maturity, Manufacturing Sector, Digitalization, Industrial 4.0, Lean management, Lean production
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Endüstri 4.0 sürecinde imalat firmalarının yalın ve dijital olgunluk düzeylerini karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Çalışmada, firmaların yalın üretim uygulamalarındaki mevcut durumları Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi (YODA) envanteriyle, dijitalleşme kapasiteleri ise Dijital Olgunluk Analizi (DMA) envanteriyle ölçülmüştür. Bulgular, genel dijital olgunluk düzeyinin orta seviyede olduğunu, özellikle dijital iş stratejisi, hazırlık ve otomasyon-yapay zekâ boyutlarında belirgin yetersizlikler bulunduğunu göstermiştir. Buna karşılık, veri yönetişimi ve yeşil dijitalleşme alanlarında görece daha yüksek skorlar elde edilmiştir. Yalın olgunluk açısından ise firmalar arasında heterojen bir dağılım gözlemlenmiş, bazı sektörlerin (ör. elektrik, otomotiv) hem yalın hem dijital dönüşümde öne çıktığı; tekstil ve polimer-plastik sektörlerinin ise geride kaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, yalın olgunluk ve dijital olgunluk arasında yüksek pozitif korelasyon (r=0,92) bulunmuş; bu sonuç, yalın üretim kültürünün dijital dönüşüm için kritik bir altyapı işlevi gördüğünü ortaya koymuştur. Çalışma, firmaların yalın ve dijital dönüşüm süreçlerini ayrı değil, bütünleşik şekilde ele almaları gerektiğini vurgulamakta ve politika yapıcılar, işletmeler ve akademi için yol gösterici sonuçlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research comparatively examines the lean and digital maturity levels of manufacturing companies in the Industry 4.0 process. The study measured the companies' current status in lean manufacturing practices using the Lean Maturity Assessment Analysis (LMA) inventory, and their digitalization capacity using the Digital Maturity Analysis (DMA) inventory. The findings revealed that the overall digital maturity level was moderate, with significant deficiencies particularly in the digital business strategy, readiness, and automation/artificial intelligence dimensions. In contrast, relatively higher scores were obtained in the data governance and green digitalization areas. A heterogeneous distribution of lean maturity was observed across companies, with some sectors (e.g., electrical, automotive) excelling in both lean and digital transformation, while the textile and polymer-plastic sectors lagged behind. Furthermore, a high positive correlation (r=0.92) was found between lean maturity and digital maturity, demonstrating that lean manufacturing culture serves as a critical infrastructure for digital transformation. The study emphasizes that companies should address lean and digital transformation processes in an integrated manner, rather than separately, and offers guiding conclusions for policymakers, businesses, and academia.