Model tabanlı artırılmış gerçeklik uygulamalarının maddenin doğası ünitesinde bilimsel yaratıcılık ve akademik başarı üzerine etkisi
The effect of model-based augmented reality applications on scientific creativity and academic achievement in the nature of matter unit
  1. Tez No: 994873
  2. Yazar: BAŞAK KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Model tabanlı öğretim, artırılmış gerçeklik, bilimsel yaratıcılık, akademik başarı, model-based teaching, augmented reality, scientific creativity, academic achievement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı fen bilimleri dersinde model tabanlı öğretim ve model tabanlı öğretime entegre edilmiş artırılmış gerçeklik uygulamalarının 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve bilimsel yaratıcılıklarına etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada ön test- son test deney ve kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada iki deney ve bir kontrol grubu ile çalışılmıştır. Deney gruplarından birinde model tabanlı öğretim (MTÖ), diğerinde model tabanlı öğretime entegre edilmiş artırılmış gerçeklik (MTÖAG) uygulamaları yürütülmüştür. MTÖ'de 15, MTÖAG'da 15 ve Kontrol Grubunda (KG) 17 olmak üzere toplam 47 öğrenciyle çalışılmıştır. Öğrencilerin bilimsel yaratıcılıklarını ölçmek için Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği (BYÖ) ve Maddenin Doğası ünitesindeki akademik başarılarını ölçmek için Maddenin Doğası Başarı Testi (MDBT) kullanılmıştır. Verilerin analizinde önce normallik analizi yapılmış, ardından verilerin durumuna göre parametrik (tek yönlü ANOVA, bağımlı t testi) ve non-parametrik (Kruskal-Wallis, Wilcoxon İşaretli Sıralar) testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada bilimsel yaratıcılık açısından MTÖ'nün MTÖAG ve KG'ye göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca her iki deney grubu da son testte ön testte göre bilimsel yaratıcılıklarını geliştirmiştir ve grupların kendi içinde ilerleme gösterdiği belirlenmiştir.. Maddenin Doğası ünitesindeki akademik başarıya bakıldığında ise MTÖ'nün hem MTÖAG hem de KG'ye göre anlamlı olarak daha başarılı olduğu ortaya konmuştur. Sonuçlar: Araştırmanın sonucunda en etkili yolun MTÖ olduğu, model tabanlı öğretime entegre edilmiş artırılmış gerçeklik uygulamalarının öğrencilerin bilimsel yaratıcılığına istenen etkiyi kısmen oluşturduğu ancak akademik başarı açısından MTÖ'nün daha başarılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effect of model-based teaching and augmented reality applications integrated into model-based teaching in science lessons on the academic achievement and scientific creativity of 5th grade students. Method: The study employed a quasi-experimental design with pre-test and post-test experimental and control groups. The study involved two experimental groups and one control group. In one experimental group, model-based instruction (MBI) was implemented, while in the other, augmented reality integrated with model-based instruction (MBIAR) was applied. A total of 47 students participated in the study: 15 in the MBI group, 15 in the MBIAR group, and 17 in the control group (CG). The Scientific Creativity Scale (SCS) was used to measure students' scientific creativity, and the Nature of Matter Achievement Test (NMAT) was used to measure their academic achievement in the Nature of Matter unit. In the analysis of the data, normality analysis was performed first, followed by parametric (one-way ANOVA) and non-parametric (Kruskal-Wallis, Wilcoxon Signed Ranks) tests, depending on the nature of the data. Findings: The study determined that MBI showed significant differences compared to MBIAR and CG in terms of scientific creativity. Furthermore, both experimental groups improved their scientific creativity in the final test compared to the pre-test, and it was determined that the groups showed progress within themselves. When looking at academic achievement in the Nature of Matter unit, MBI was found to be significantly more successful than both MBIAR and CG. Conclusions: As a result of the study, it was found that the most effective approach was Model-Based Instruction (MBI); that augmented reality applications integrated into model-based instruction had the desired effect on students' scientific creativity, but that MBI was more successful in terms of academic achievement.