Dijital öykülerin 8. sınıf öğrencilerinde iklim değişikliği farkındalığına etkisi
The effect of digital stories on climate change awareness among 8th-grade students
  1. Tez No: 994872
  2. Yazar: ESRA ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAK HALİM ULAŞ, PROF. DR. ZEYNEP EREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: iklim değişikliği farkındalık ölçeği, dijital öykü, çevre eğitimi, karma yöntem, climate change awareness scale, digital storytelling, environmental education, mixed-methods
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dijital öykülerin 8. sınıf öğrencilerinde iklim değişikliğine yönelik farkındalık geliştrimeye etkisini ve öğrencilerin uygulanan programa ilişkin görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Araştırma karma yöntem yaklaşımlarından açıklayıcı desene uygun şekilde yürütülmüştür. Araştırmanın nicel boyutu 2 deney (n=29, n=31) ve 2 kontrol (n=29, n=30) grubu olmak üzere toplam 119 öğrenci ile yarı deneysel (ön test–son test) desende gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırma kapsamında geliştirilen 8. sınıf öğrencilerine yönelik“İklim Değişikliği Farkındalık Ölçeği”kullanılmış; ölçeğin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.73, McDonald's ω = 0.80 olarak hesaplanmıştır. Nitel boyutta nicel sonuçlar temel alınarak tabakalı örneklem yoluyla seçilen 12 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış; veriler içerik analizi ile çözümlenerek nicel bulgularla ilişkilendirilmiştir. Bulgular: Uygulama öncesinde deney ve kontrol gruplarının ön test farkındalık puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Uygulama sonrasında deney gruplarının farkındalık puanlarında kontrol gruplarına kıyasla daha yüksek artış gözlenmiş ve deney–kontrol son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Nitel bulgularda katılımcıların büyük çoğunluğu öykülerin derslerde kullanılmasını desteklemiş; öykülerin bilinçlenme, fark etme ve sorgulama gibi yansıtıcı süreçleri tetiklediğini belirtmiştir. Sonuçlar: Bulgular, dijital öykü kullanımının iklim değişikliğine yönelik farkındalığı geliştirmede etkili olabileceğini ve öğrenci görüşlerinin nicel bulguları desteklediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the effect of digital stories on raising climate change awareness among 8th grade students and to identify students' views regarding the implemented program. Method: The study was conducted in accordance with explanatory sequential design, one of the mixed-method research approaches. The quantitative component was carried out using a quasi-experimental (pretest–posttest) design with a total of 119 students, consisting of two experimental groups (n = 29, n = 31) and two control groups (n = 29, n = 30). As data collection instrument, the“Climate Change Awareness Scale”for 8th grade students was used which is developed within the scope of the study. The scale's reliability coefficients were calculated as Cronbach's alpha = 0.73 and McDonald's ω = 0.80. In the qualitative phase, semi-structured interviews were conducted with 12 participants selected through stratified sampling based on the quantitative results. The data were analyzed using content analysis and were associated with the quantitative findings. Findings: Prior to the implementation, no statistically significant difference was found between the pretest awareness scores of the experimental and control groups. After the implementation, a greater increase was observed in the awareness scores of the experimental groups compared to those of the control groups, and a statistically significant difference was found between the experimental and control groups' posttest scores. Qualitative findings indicated that the vast majority of the participants supported the use of stories in lessons and stated that the stories triggered reflective processes such as becoming aware, noticing, and questioning. Conclusions: The findings suggest that the use of digital stories can be effective in increasing climate change awareness and that students' views support the quantitative results.