Nonspesifik kronik boyun ağrılı ofis çalışanlarında egzersiz yaklaşımına eklene giyilebilir postüral feedback cihazlarının boyun ağrısı ve propriosepsiyonu üzerine etkisi
The effect of wearable postural feedback devices added to the exercise approach on neck pain and proprioception in office workers with nonspecific chronic neck pain
  1. Tez No: 994877
  2. Yazar: SELİN UZ TUNÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKŞEN KURAN ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal Ağrı, Postür, Egzersiz, Vibrotaktil, Geribildirim, Cervical Pain, Posture, Exercise, Vibrotactile, Feedback
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Giriş: Boyun ağrısı genel popülasyon ve çalışan bireylerde görülen en yaygın kas iskelet sistemi problemlerinden biridir. Postüral feedback yaklaşımı, özellikle tekrarlayıcı görevleri olan bireylerde kas yükünü azaltmak, çalışma postürünü düzeltmek ve kas iskelet sistemi ağrılarını hafifletmek amacıyla kullanılmaktadır. Amaç: Nonspesifik kronik boyun ağrısı (NKBA) olan ofis çalışanlarında egzersiz yaklaşımına eklenen giyilebilir postüral feedback cihazlarının boyun ağrısı ve propriosepsiyonu üzerine etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Elli iki NKBA olan ofis çalışanı (Ort. yaş: 34,82± 8,16 yıl) randomize olarak 'Egzersiz ve giyilebilir postüral feedback cihazı grubu (Grup 1)' ve 'Egzersiz grubu (Grup 2)' olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruptaki katılımcılara servikal bölgeye yönelik germe ve güçlendirme egzersizlerinden oluşan egzersiz programı 8 hafta boyunca, 3 gün/hafta uygulandı, haftanın bir günü fizyoterapist tarafından süpervize edildi. Grup 1 katılımcılarından, cihazın 8 hafta, 3 gün/hafta, günde en az 3 saat, çalışma süreleri boyunca kullanılması istendi. Sayısal Ağrı Derecelendirme Ölçeği (SADÖ) ile ağrı şiddeti, algometre ile basınç ağrı eşiği, Servikal Eklem Pozisyon Hata Testi (SEPHT) ile boyun propriosepsiyonu, kraniovertebral açı, Boyun Özürlülük indeksi ile dizabilite, eklem hareket açıklığı, servikal fleksör ve ekstansör kas gücü, Kranioservikal Fleksiyon Testi ile derin boyun fleksör kaslarının enduransı, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) kısa formu ile fiziksel aktivite düzeyi, Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) ile stres düzeyi, Yorgunluk Çok Boyutlu Değerlendirme Skalası (YÇBDS) ile yorgunluk düzeyi, Sağlık ve İş Performansı Ölçeği ile iş performansı, Global Değişim Ölçeği (GDÖ) ile memnuniyet değerlendirildi. Veriler SPSS programı ile analiz edildi. Bulgular: Gruplar sosyodemografik ve klinik özellikler açısından benzerdi (p > 0,05). Sekiz hafta sonunda, yalnızca ekstansiyon yönündeki propriosepsiyon ölçümünde Grup 1'in lehine anlamlı bir fark saptandı p<0,05). Sonuç: Çalışmamız, egzersiz yaklaşımının ofis çalışanlarında NKBA yönetiminde etkili olduğunu, egzersize eklenen giyilebilir postüral feedback cihazının ise özellikle propriosepsiyonun belirli yönlerinde ek katkı sağlayabileceğini göstermektedir. Bu nedenle postüral feedback cihazı propriosepsiyonu geliştirmek açısından egzersizi destekleyici bir müdahale olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Neck pain is one of the most common musculoskeletal problems observed in the general population and among working individuals. The postural feedback approach is used to reduce muscle load, correct working posture, and alleviate musculoskeletal pain, particularly in individuals performing repetitive tasks. Objective: To investigate the effects of wearable postural feedback devices, when added to an exercise program, on neck pain and proprioception in office workers with nonspecific chronic neck pain (NSCNP). Methods: Fifty-two office workers with NSCNP (mean age: 34.82 ± 8.16 years) were randomly assigned into two groups: the“Exercise plus wearable postural feedback device group (Group 1)”and the“Exercise group (Group 2).”Both groups participated in an exercise program consisting of cervical stretching and strengthening exercises for 8 weeks, 3 days per week, with one supervised session each week. Participants in Group 1 were instructed to use the device for 8 weeks, 3 days per week, for at least 3 hours per day during working hours. Pain intensity was assessed using the Numeric Rating Scale (NRS); pressure pain threshold using an algometer; neck proprioception using the Cervical Joint Position Error Test (CJPE); craniovertebral angle; disability using the Neck Disability Index; range of motion; cervical flexor and extensor muscle strength; endurance of the deep cervical flexor muscles using the Cranio-Cervical Flexion Test; physical activity level using the short form of the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ); stress level using the Perceived Stress Scale (PSS); fatigue using the Multidimensional Fatigue Assessment Scale (MFAS); work performance using the Health and Work Performance Questionnaire; and patient satisfaction using the Global Rating of Change Scale (GROC). Data were analyzed using SPSS software. Results: The groups were similar in sociodemographic and clinical characteristics (p > 0.05). After eight weeks, a significant difference favoring Group 1 was found only in proprioception measurement in the extension direction (p < 0.05). Conclusion: Our study demonstrates that exercise is effective in the management of NSCNP among office workers, and that the addition of a wearable postural feedback device may provide additional benefits, particularly in specific directions of proprioception. Therefore, the postural feedback device may be considered a supportive tool for promoting proprioceptive improvements when combined with exercise.