Seçili makro iktisadi değişkenlerin seçili hisse senedi endeksleriyle ilişkisi
Relationship of selected macroeconomic variables with selected stock indices
  1. Tez No: 994934
  2. Yazar: HALİL SESLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN OKTAYER BUZLUCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Makroekonomik değişkenler, BIST sektör endeksleri, hisse senedi piyasası, zaman serisi analizi, regresyon, Macroeconomic variables, BIST sector indices, stock market, time series analysis, regression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, makroekonomik değişkenler ile hisse senedi piyasalarının alt sektörleri arasındaki ilişkiyi ampirik olarak incelemektir. 2005–2024 dönemine ait aylık veriler kullanılarak, faiz oranı (1 haftalık repo), enflasyon (TÜFE) ve döviz kuru (USD/TRY) gibi seçili makroekonomik göstergelerin Borsa İstanbul'daki alt sektör endeksleri (bankacılık, enerji, inşaat, mali, sanayi ve turizm) üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Çalışmada, 240 aylık gözlemden oluşan veri seti üzerinde, serilerin ölçek farklılıklarını gidermek için logaritmik dönüşümler uygulanmış; ardından birim kök testleri ile durağanlık analizi yapılmış ve en küçük kareler (EKK) yöntemi ile tahmin edilen regresyon modelleri aracılığıyla değişkenler arasındaki ilişkiler ampirik olarak incelenmiştir. Elde edilen ampirik bulgulara göre faiz oranı değişkeninin tüm alt sektör endeksleri üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamsızdır. Etkisi incelenen bir diğer makroekonomik değişken olan döviz kuru değişkeninin, turizm sektörü hariç diğer tüm sektörlerde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle bankacılık ve enerji sektör endekslerinin döviz kuru değişimlerine daha duyarlı olduğu gözlemlenmiştir. Enflasyon oranı ise inşaat sektörü dışındaki tüm alt sektörlerde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Elde edilen sonuçlar, yatırımcıların portföy yönetimi kararları, politika yapıcıların sektörel odaklı ekonomik tedbirleri ve finansal karar alma mekanizmaları için önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to empirically examine the relationship between macroeconomic variables and the sub-sectors of the stock market. Using monthly data for the period 2005–2024, the effects of selected macroeconomic indicators – such as the interest rate (1-week repo), inflation (CPI), and exchange rate (USD/TRY) – on the sub-sector indices (banking, energy, construction, financial, industrial, and tourism) of Borsa Istanbul are analyzed. In the study, logarithmic transformations were applied to the dataset consisting of 240 monthly observations to mitigate scale differences among the series; subsequently, unit root tests were conducted for stationarity analysis, and the relationships between the variables were examined empirically through regression models estimated using the Ordinary Least Squares (OLS) method. The empirical findings indicate that the effect of the interest rate variable on all sub-sector indices is statistically insignificant. Regarding the exchange rate variable, another macroeconomic factor examined, it is found to have a statistically significant and negative effect on all sectors except tourism. Particularly, the banking and energy sector indices were observed to be more sensitive to exchange rate fluctuations. The inflation rate, on the other hand, has a positive and significant effect on all sub-sectors except the construction sector. The results obtained offer important implications for investors' portfolio management decisions, policymakers' sector-focused economic measures, and financial decision-making mechanisms.