Mainstream parties' strategies on the ethnic dimension in new democracies: the case of Kurdish Opening-up Process in Turkey 2009-2011
Yeni demokrasilerde ana akım partilerin etnik siyaset boyutundaki stratejileri: Türkiye'de Kürt Açılımı Süreci örneği (2009–2011)
- Tez No: 995059
- Danışmanlar: PROF. DR. TORSTEN JOERG SELCK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Etnik demokrasi, Siyasal katılma, Siyasi partiler, Ethnic democracy, Political participation, Political parties
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Carl Von Ossıetzky Unıversıtat Oldenburg
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ana akım partilerin stratejileri ile etnik partilerin oy oranı arasındaki nedensel mekanizmayı ortaya çıkarmaktadır. Önceki çalışmalar, ana akım partilerin stratejilerinin etnik partilerin oy oranı üzerindeki etkisini göstermiştir; ancak bu ilişkinin arkasındaki süreç büyük ölçüde açıklanamamış ve bir“kara kutu”olarak kalmıştır. Bu araştırma, etnik partinin oy oranındaki artışa yol açan her bir aşamayı belirleyerek bu nedensel mekanizmayı ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda araştırma sorusu şu şekilde formüle edilmiştir:“Türkiye'de baskın ana akım parti (AKP) Kürt Açılımı sürecini başlatmış olmasına rağmen, etnik parti (BDP) neden 2011 genel seçimlerinde oy oranını artırmıştır?”Mevcut araştırma tasarımı, sonucu açıklamaya yönelik süreç izleme (explaining-outcome process-tracing) yaklaşımına dayanmaktadır. Bu yaklaşım aracılığıyla araştırma sorusuna asgari düzeyde yeterli bir açıklama geliştirilmiştir. Sonucu açıklamaya yönelik süreç izleme yöntemi yinelemeli bir araştırma sürecidir; başka bir ifadeyle, tümevarım ve tümdengelim arasında gidip gelmeyi içerir. Bu süreçte mevcut mekanizmalar birleştirilmekte, mevcut teoriler uyarlanmakta ve vakaya özgü unsurlar açıklamaya dâhil edilmektedir. Tümevarım ve tümdengelim yöntemlerini birlikte kullanarak nedensel bir mekanizma ortaya koymak amacıyla, 2009–2011 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Kürt Açılımı süreci sırasında dört parti tarafından yapılan 188 parlamento grup konuşması üzerinde hem nicel (Wordfish) hem de nitel (MAXQDA) metin analizleri uygulanmıştır. Her iki aşamada da öne sürülen hipotezleri test etmek amacıyla öngörülen kanıtlar türetilmiştir. Son aşamada ise önerilen tüm nedensel mekanizmalar ve toplanan öngörülen kanıtlar birleştirilerek smoking-gun testinin uygulanabilmesi için ardışık bir çerçeve oluşturulmuştur. Bu araştırmanın üç önemli bulgusu bulunmaktadır: (1) etnik medyan seçmenlerin nedensel mekanizması, (2) parti rekabetinde karşı etkili aktörün ya da üçüncü partinin önemi ve (3) parti sistemi türü, ana akım partilerin stratejileri ve siyasal rejim arasındaki karmaşık ilişki. Bu araştırma, yeni bir demokraside baskın ana akım partilerin stratejilerinin etnik partilerin oy oranını nasıl etkilediğine ilişkin teorik ve ampirik anlayışa iki açıdan katkı sunmaktadır: iyi bilinen bir teorinin uyarlanması ve ilk bakışta açıklanması güç görünen bir olgunun betimlenip açıklanması.
Özet (Çeviri)
This research uncovers the causal mechanism connecting mainstream parties' strategies and ethno-territorial party vote share. Previous research has established the influence of the mainstream parties' strategies on ethno-territorial party vote share; however, the process behind this relationship remained a black box. This research provides a causal mechanism by identifying each step that leads to ethno-territorial party vote share increase. Therefore, the research question is“Why did the ethno-territorial party (BDP) increase its vote share in Turkey's 2011 national elections even though the dominant mainstream party (AKP) initiated the Kurdish opening-up process?”The current research design fits into the explaining-outcome process-tracing category, by which, I craft a minimally sufficient explanation to the question. Explaining-outcome process-tracing is an iterative research process; in other words, it involves going back and forth between inductive and deductive reasoning; to combine existing mechanisms, modify existing theories and incorporate case-specific parts into an explanation. To derive a causal mechanism by applying inductive and deductive reasoning, I ran both quantitative (Wordfish) and qualitative (MAXQDA) text analyses on 188 parliamentary group speeches delivered by the four parties in the Turkish Parliament between 2009 and 2011 during the Kurdish-Opening Up-Process. In both stages, I derive predicted evidence to test the hypotheses proposed. In the last stage, I combine all the proposed causal mechanisms and the collected predicted evidence to establish a sequential frame in order to apply the smoking-gun test. This research has three important findings: (1) the causal mechanism of the ethnic median voters; (2) the significance of the counteractant or third party in party competition and (3) the intricate relationship between party system type, the mainstream parties' strategies and the political regime. This research adds substantively to the theoretical and empirical understanding of how dominant mainstream parties' strategies influence ethno-territorial party's vote share in a new democracy in two ways: the modification of a well-known theory, and the description and explanation of a puzzling mystery.