Aile hekimliği polikliniğine başvuran bireylerde dijital bağımlılığın uyku kalitesi ve boyun ağrısı ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between digital addiction, sleep quality and neck pain in individuals applying to the family medicine polyclinic
- Tez No: 995060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA GÖKGÖZ DURMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, dijital bağımlılık, uyku, uyku kalitesi, boyun ağrısı, Addiction, digital addiction, sleep, sleep quality, neck pain, Dependency, Quality of sleep
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Konya Şehir Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası bireylerde dijital bağımlılık düzeyi ile uyku kalitesi ve boyun ağrısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Elde edilecek bulgularla aile hekimlerinin dijital bağımlılığa bağlı sağlık sorunlarını erken dönemde fark etmesi ve koruyucu-önleyici yaklaşımlar geliştirmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan çalışma Konya Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'nde 18-65 yaş arası 314 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak,“Sosyodemografik Veri Formu”,“Dijital Bağımlılık Ölçeği”,“Bournemouth Boyun Anketi”,“Jenkins Uyku Skalası”kullanıldı. Sosyademografik veri formu 16 sorudan, Dijital Bağımlılık Ölçeği 19 soru Bournemouth Boyun Anketi 7 soru, Jenkins Uyku Skalası 4 sorudan oluşmaktaydı. Bulgular: Çalışmaya katılan 314 kişinin %57,0'ı kadın, %56,4'ü evli, %73,2'si üniversite mezunuydu. Katılımcıların %75,8'i çalışıyor, %50,0'ının geliri giderine eşitti. Çalışan katılımcıların %47,5'i masa başında, %39,9'u ekran karşısında çalışmaktaydı. Katılımcıların %19,7'sinde kronik bir hastalık bulunduğu, %16,2'sinin düzenli ilaç kullandığı, %35,7'sinin düzenli egzersiz yaptığı, %89,2'sinin uyumadan önce dijital cihaz kullandığı belirlendi. Katılımcıların %47,8'i 29 yaş ve altında, %71,3'ü günde 7 saatten fazla uyumaktaydı. Egzersiz yapanların %57,5'i haftada 3 saatten fazla egzersiz yapmaktaydı. Ortalama dijital cihaz kullanım süresi 5,0±2,7 saat olarak tespit edildi. Katılımcıların %87,3'ü en çok telefon kullandığını, %19,4'ü en çok bilgisayar kullandığını belirtti. Dijital cihazı/cihazları kullanım amaçları sorulduğunda katılımcıların %64,6'sı sosyal medya %33,4'ü çalışma/iş, %26,1'i müzik/ film/ video izlemek için cevabını verdi. Katılımcıların %58,9'u son iki haftada bazen yaptığı işlere ilgi ve isteğinde azalma olduğunu, %53,5'i son iki haftada bazen kendini mutsuz, çökkün, umutsuz ve isteksiz hissettiğini belirtti. Katılımcıların %36,6'sında depresyon riski olduğu saptandı. Bekar olanlarda, uyku öncesi dijital viii cihaz kullananlarda ve depresyon riski olanlarda Dijital Bağımlılık Ölçeği puanları anlamlı düzeyde yüksekti. Katılımcıların yaşı ile Dijital Bağımlılık Ölçeğinden aldıkları puanlar arasında zayıf düzeyde negatif yönlü korelasyon saptandı (r=-0,245, p<0,001). Katılımcıların Dijital Bağımlılık Ölçeği ile Bournemouth Boyun Anketinden aldıkları puanlar arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon, Jenkins Uyku Skalasından aldıkları puanlar arasında çok zayıf düzeyde pozitif korelasyon saptandı (r=0,210, p<0,001; r=0,167, p=0,003). Sonuç: Aile hekimliğine başvuran yetişkin bireylerde dijital bağımlılığın uyku kalitesi ve boyun ağrısı ile ilişkisi olduğu gösterilmiştir. Akıllı telefonların ve sosyal medya kullanımının yaygınlığı dikkat çekici bulunmuş, özellikle genç, bekar, uyku öncesi dijital cihaz kullanan ve depresyon riski taşıyan bireylerde dijital bağımlılık düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca kadınlarda, uyku öncesi dijital cihaz kullanıcılarında ve depresyon riski bulunan bireylerde boyun ağrısı şiddetinin daha fazla olduğu görülmüştür. Bulgular, dijital cihaz kullanımının uyku düzeni ve kas-iskelet sistemi sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini düşündürmektedir. Bu sonuçlar, dijital bağımlılığın birinci basamak sağlık hizmetlerinde dikkate alınması gereken bir risk faktörü olduğunu ve aile hekimliği uygulamalarında erken tanı ve koruyucu yaklaşımların önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between the level of digital addiction, sleep quality, and neck pain in individuals aged 18–65 who applied to the Family Medicine outpatient clinic of Konya City Hospital. It also aims to enable family physicians to detect health problems related to digital addiction at an early stage and to contribute to the development of preventive approaches through the findings obtained. Material and Method: The study, which is descriptive and cross-sectional in type, was conducted in the Family Medicine Polyclinic of Konya City Hospital with 314 participants between the ages of 18-65. As data collection tools,“Sociodemographic Data Form”,“Digital Addiction Scale”,“Bournemouth Neck Questionnaire”,“Jenkins Sleep Scale”were used. The sociodemographic data form consisted of 16 questions, the Digital Addiction Scale consisted of 19 questions, the Bournemouth Neck Questionnaire consisted of 7 questions, and the Jenkins Sleep Scale consisted of 4 questions. Results: Of the 314 participants in the study, 57.0% were female, 56.4% were married, and 73.2% were university graduates. 75.8% of the participants were employed, and 50.0% had income equal to their expenses. Of those employed, 47.5% worked at a desk, and 39.9% worked in front of a screen. It was determined that 19.7% of the participants had a chronic illness, 16.2% took regular medication, 35.7% exercised regularly, and 89.2% used digital devices before going to sleep. 47.8% of the participants were 29 years old, and 71.3% slept more than 7 hours a day. Of those who exercised, 57.5% exercised more than 3 times a week. The average digital device usage time was found to be 5.0 ± 2.7 hours. 87.3% of the participants stated that they used their phones the most, and 19.4% stated that they used their computers the most. x Regarding the problems with using digital devices, 64.6% of participants cited social media, 33.4% work, and 26.1% watching music/movies/videos. 58.9% reported a decrease in interest and motivation in their work over the past two weeks, and 53.5% reported experiencing occasional interruptions, feeling depressed, hopeless, and listless. 36.6% of participants were identified as potentially at risk. Digital Addiction Scale scores were significantly higher in single individuals, those who used digital devices before sleep, and those at risk of addiction. A weak negative correlation was found between participants' age and scores on the Digital Addiction Scale (r=-0.245, p<0.001). A weak positive trend was observed between participants' participation scores on the Digital Addiction Scale and the Bournemouth Neck Questionnaire, and a very weak positive trend was observed between their selection scores on the Jenkins Sleep Scale (r=0.210, p<0.001; r=0.167, p=0.003). Conclusion: This study showed a correlation between digital addiction and sleep quality and neck pain in adult individuals seeking family medicine care. The prevalence of smartphone and social media use was noteworthy, with higher levels of digital addiction observed, particularly in young, single individuals who use digital devices before sleep and those at risk of depression. Furthermore, the severity of neck pain was found to be higher in women, digital device users, and individuals at risk of depression. These findings suggest that digital device use may have negative effects on sleep patterns and musculoskeletal health. These results highlight that digital addiction is a risk factor that should be considered in primary healthcare settings and emphasize the importance of early diagnosis and preventive approaches in family medicine practice.