Acil serviste iş yüküne dayalı iş gücü planlaması ve verimlilik ölçümü
Manpower planning and efficiency measurement based on workload in the emergency department
  1. Tez No: 99511
  2. Yazar: ŞEYDA ÖZBIÇAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSEREN KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Hemşirelik ve verimlilik, Zaman Etüdü, Personelizasyon
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET ACİL SERVİSTE İŞ YÜKÜNE DAYALI İŞ GÜCÜ PLANLAMASI VE VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ Şeyda ÖZBIÇAKÇI Bu araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Servisinde hastalara ayrılan hemşirelik zamanını ve ünite verimliliğini saptamak üzere planlanmış tanımlayıcı bir yöntem çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini 1-28 Şubat 1998 tarihleri arasında acil servise başvuran 548 hasta ile, çalışmanın yürütülmesi esnasmda burada görevli bulunan hemşirelerin uyguladığı işlemler oluşturmuştur. Hemşirelerin acil serviste direkt ve indirekt hemşirelik işlemlerine ayırdıktan zamanı belirlemek amacıyla iş ölçüm tekniklerinden biri olan zaman etüdü kullanılmıştır. Hemşirelerin uyguladığı her bir işlem için ortalama 10-15 zaman etüdü yapılmıştır. Zaman etüdü, kronometre aracılığıyla geriye dönüşlü zamanlama yöntemini kullanarak uygulanmıştır. Gözlemler hemşirenin görev aldığı üniteler olan monitörlü gözlem ve resüsitasyon ünitesinde, haftanın tüm günleri ve değişik vardiyalarda, farklı hemşireler gözlenerek yapılmıştır. Toplam 80 saat gözlem yapılan çalışmada, 62 işlemin etüdü yapılmış ve 915 zaman etüdü uygulanmıştır. Hemşirelerin uyguladıkları işlemlerin sıklığı hemşirelik kayıtlarından elde edilmiştir. Çalışmada rutin dışı indirekt aktivitelerin sıklığı ayrıca 24 saat sürekli gözlem yaparak elde edilmiştir. Şubat ayında 24 saatlik çalışma periyodunda tüketilen hemşirelik zamanı direkt hemşirelik aktiviteleri için %86.16 (1786.62 dk.), indirekt hemşirelik aktiviteleri için %11.84 (204.09 dk.)'dır. Acil servis hemşirelerinin Şubat ayında % 57 verimlilikte çalıştıkları saptanmıştır. Hastalar kalış sürelerine göre kategorilere ayrılmış tüm kategorilerde hastalara uygulanan aktiviteler içinde ilk sırada vital izlemler, ikinci sırada hemşirelik kayıtlan ve nörolojik izlem, üçüncü sırada intravenöz tedavi işlemleri ve öykü alma gelmektedir. Acil servisin resüsitasyon ( R ) ünitesinde bakım yükü nedeniyle, monitörlü gözlem (MG) ünitesinde hasta sayısı ve işlem sayısının yüksek olması nedeniyle iş yükünün fazla olduğu saptanmıştır. Hasta basma düşen ortalama hemşirelik zamanı MG'de 61.04 dk., R'de 100.19 dk.dır. Bölüme özel hasta akışı ve iş yükü verilerinin oluşturulmasında zaman etüdünün güvenilir veriler sunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
8 ABSTRACT MANPOWER PLANNING AND EFFİCİENCY MEASUREMENT BASED ON WORKLOAD İN THE EMERGENCY DEPARTMENT Şeyda ÖZBIÇAKÇI The present study consist of definitive methodological work planned in an effort to determine the nursing time alloted to the patients as well as efficiency per unit in the Emergency Department of Dokuz Eylül University. The sampling of the study comprises 548 patients who applied to the Emergency Department between February 1-28, 1998, and the procedures carried out by the nurses employed in the department during the period of study. In an effort to determine the time allotted by the nurses in the Emergency Department to direct and indirect nursing activities, time study, which is one of the work measurement techniques, was carried out. For each procedure carried out by the nurses, an avarage of 10-15 time studies were done. Time studies was performed by employing a retrograde timing method, using a chronometer. The observations were carried out in the observation and resuscitation room containing a monitoring apparatus, where the nurses were employed, by observing different nurses on all days of the week and in different labor shifts. During the study which comprised 80 hours of observation, 62 processes were studied and 915 time studies were done. The frequency of the extraordinary indirect activities in the study was obtained by continuous observation for 24 hours. With in the working period of 24 hours throughout the month of February, the nurses were observed to devote 86.16 % (1786.62 mnts.) of the time to direct nursing activities and 1 1.84 % (204.09 mnts.) of the time to indirect nursing activities. The nurses in the Emergency Department were observed to work with in the month of February with an efficiency rate of 57 %. The patients were classified on the basis of their period of hospitalization, with vital observations, second, and intravenous therapeutical procedures and history taking, third, among the activities releated to the patients in all the categories. Workload was observed to be quite heavy in the resuscitation room (R.R) of the Emergency Department due to heavy care load, and in the monitored observation room (M.O.R), due to high number of patients and procedures. The avarage nursing time per patient was 61.04 mnts. İn the M.O.R. and 100. 19 mnts. in R.R. It is considered that time study provides reliable data in the flow of private patients to the department and formation of workload data. KEY WORDS: Emergency Department, Nursing and productivity,Time Study, Staffing.