Eskişehir bölgesindeki veteriner kliniklerinden izole edilen koagülaz pozitif stafilokok türlerinde antibiyotik direnci ve biyofilm oluşumunun belirlenmesi
Determination of antibiotic resistance and biofilm formation in coagulase-positive staphylococcus strains isolated from veterinary clinics in the Eskisehir region
  1. Tez No: 995173
  2. Yazar: ZEYNEP BAŞOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KAHYA DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Mikrobiyoloji, Veterinary Medicine, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, Staphylococcus pseudintermedius, Staphylococcus aureus, Staphylococcus pseudintermedius
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Eskişehir bölgesindeki veteriner kliniklerinden izole edilen koagülaz pozitif stafilokok (KPS) türlerinin tür düzeyinde dağılımının belirlenmesi, elde edilen izolatların antibiyotik direnç profillerinin ortaya çıkarılması ve antibiyotik direnç profili ile biyofilm oluşturma yeteneği arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş 10 pet kliniğinde, insan ve hayvan temas yüzeyleri olmak üzere 10 farklı yüzey türünden, üç farklı mevsimde steril eküvyon çubuğu aracılığıyla örnekleme yapılmıştır. Toplam 300 sürüntü örneğinden izole edilen Staphylococcus spp. kolonileri VITEK 2 Compact sistemiyle tür düzeyinde tanımlanmıştır. Antibiyotik duyarlılıkları disk difüzyon yöntemiyle, biyofilm oluşturma kapasiteleri ise 96 kuyucuklu mikrotitre plaklarında kristal viyole boyama yöntemiyle değerlendirilmiştir. Staphylococcus spp. izolasyonu insan temas yüzeylerinde %34,0 (51/150), hayvan temas yüzeylerinde %10,7 (16/150) oranında saptanmış ve fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0.001). Toplam 67 izolatın 15'i (%22,4) koagülaz pozitif olarak belirlenmiş; bu izolatların %80'inin Staphylococcus aureus, %20'sinin (3/15) Staphylococcus pseudintermedius olduğu tespit edilmiştir. İzolatlarda en yüksek direnç oranları tetrasiklin (%73,3) ve eritromisine (%60,0) karşı saptanırken, tüm izolatların sefoksitin ve vankomisine duyarlı olduğu belirlenmiştir. Çalışmada çoklu ilaç direnci (MDR) oranı %53,3 olarak bulunmuştur. KPS izolatlarının %86,6'sı biyofilm pozitif olarak bulunmuştur. MDR izolatlarının %75'inin biyofilm oluşturduğu; MDR olmayan izolatların ise tamamının biyofilm oluşturduğu saptanmıştır. Ancak biyofilm üretim gücünün MDR varlığı ile her zaman paralel artış göstermediğini düşündürmektedir. Sonuç olarak veteriner klinik yüzeylerinde KPS izolatlarının antibiyotik direnci ve biyofilm oluşturma potansiyeli açısından önemli bir risk oluşturduğu; enfeksiyon kontrol programlarında biyofilm odaklı stratejilerin güçlendirilmesi gerektiği soucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to determine the species-level distribution of coagulase-positive staphylococci (CPS) isolates obtained from veterinary clinics in the Eskişehir region, to reveal the antibiotic resistance profiles of the isolates, and to evaluate the relationship between antibiotic resistance and biofilm-forming ability. In this context, swab samples were collected using sterile swabs from ten different surface types including human and animal contact surfaces, at 10 randomly selected veterinary clinics during three different seasons. A total of 300 swab samples were collected, and Staphylococcus spp. colonies were identified to the species level using the VITEK 2 Compact system. Antibiotic susceptibilities were evaluated by the disk diffusion method, while biofilm formation capacities were assessed in 96-well microtiter plates using the crystal violet staining method. Staphylococcus spp. isolation rates were 34.0% (51/150) of human-contact surfaces and 10.7% (16/150) of animal-contact surfaces, and this difference was statistically significant (p < 0.001). Among the 67 isolates obtained, 15 (22.4%) were identified as coagulase-positive staphylococci; 80.0% (12/15) were Staphylococcus aureus and 20.0% (3/15) were Staphylococcus pseudintermedius. The highest resistance among the isolates was detected against tetracycline (73.3%) and erythromycin (60.0%), whereas all isolates were susceptible to cefoxitin and vancomycin. The prevalence of multidrug resistance (MDR) was 53.3%. Biofilm formation was detected in 86.6% of the CPS isolates. While 75% of MDR isolates were capable of biofilm formation, all non-MDR isolates also exhibited biofilm production. However, the strength of biofilm formation did not consistently increase in parallel with the presence of multidrug resistance. In conclusion, CPS isolates recovered from veterinary clinic surfaces pose a significant risk due to their antimicrobial resistance profiles and biofilm-forming potential. These findings underscore the need to strengthen infection control programs in veterinary clinics, with particular emphasis on biofilm-targeted strategies.