Fransız İhtilali'nin Osmanlı'da milliyetçilik düşüncesinin gelişimine etkisi: Osmanlı aydınları örneği
The impact of the French Revolution on the development of nationalist thought in the Ottoman Empire: The example of Ottoman intellectuals
- Tez No: 995197
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Aydın, Fransız İhtilali, Milliyetçi akımlar, Osmanlı Devleti, Aydın, French Revolution, Nationalist discources, Ottoman State
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1789 Fransız Devrimi'nin Osmanlı Devleti'nde milliyetçilik düşüncesinin doğuşuna nasıl etki ettiğini ele almaktadır. Devrimle birlikte yaygınlaşan özgürlük, eşitlik ve halk egemenliği gibi kavramlar, Osmanlı'nın çok uluslu yapısını derinden etkileyerek hem entelektüel camiada hem de devletin siyasal yapısında köklü dönüşümlere yol açmıştır. Tez kapsamında, Fransız Devrimi'nin Avrupa'daki ve özelde Osmanlı'daki ideolojik yankıları tarihsel bir çerçevede incelenmiştir. Aydınlanma döneminin önemli düşünürleri olan Rousseau, Voltaire, Montesquieu, Diderot ve Condorcet'nin fikirlerinin Osmanlı aydınları üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Milliyetçilik kavramının teorik temelleri, çeşitleri ve Osmanlı bağlamında nasıl şekillendiği üzerinde durulmuştur. Osmanlı'nın Fransız Devrimi'ne verdiği tepki; reform hareketleri, Jön Türkler, İttihat ve Terakki Cemiyeti, öncü liderler, yayınlar ve örgütlenmeler çerçevesinde değerlendirilmiş; bu akımların II. Meşrutiyet sonrasındaki milliyetçilik politikaları üzerindeki etkileri sorgulanmıştır. Çalışma, nitel araştırma yöntemine dayalı olarak tarihsel belgeler üzerinden yürütülmüş; belge çözümlemesi ve karşılaştırmalı analiz teknikleriyle desteklenmiştir. Sonuç olarak, Fransız Devrimi'nin Osmanlı'nın modernleşme sürecine ideolojik bir katkı sunduğu, milliyetçiliğin ise hem imparatorluğun çözülmesini hızlandıran hem de yeni bir ulusal kimliğin filizlenmesini sağlayan temel unsurlardan biri olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of the 1789 French Revolution on the development of nationalist thought in the Ottoman Empire. The revolution introduced the principles of liberty, equality, and popular sovereignty, which posed a direct challenge to the Ottoman Empire's multi-ethnic and multi-religious structure. These ideas significantly influenced both the intellectual landscape of Ottoman thinkers and the administrative strategies of the state. The study contextualizes the ideological effects of the French Revolution within Europe and the Ottoman realm. It analyzes the philosophical contributions of Enlightenment thinkers such as Rousseau, Voltaire, Montesquieu, Diderot, and Condorcet, and explores their reception among Ottoman intellectuals. The concept of nationalism is discussed from a theoretical perspective, including its types and historical evolution, with particular attention to how it manifested in the Ottoman context. The thesis further evaluates the Ottoman response to the revolution, focusing on reform efforts, the Young Turks, the Committee of Union and Progress, influential leaders, publications, and organizations. It assesses how revolutionary ideas shaped nationalist movements, especially during and after the Second Constitutional Era. Conducted through qualitative research and historical analysis, the study uses primary and secondary sources, employing document analysis and comparative methods. It concludes that the French Revolution ideologically contributed to the Ottoman modernization process and that nationalism, while accelerating the Empire's disintegration, also laid the groundwork for the emergence of a new national identity.