Yeni sübstitüe piridin halkalı SMS tipi pincer ligand ve metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of newly substitutioned pyridine ring-driven SMS-type pincer ligand and metal complexes
  1. Tez No: 995198
  2. Yazar: BEYZA NACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SÖNMEZ, DOÇ. DR. HATİCE GAMZE SOĞUKÖMEROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: SNS Pincer, Pincer Ligand, SNS Pincer Kompleksi, Metal, Üç Dişli Pincer Sistemleri, SNS Pincer, Pincer Ligand, SNS Pincer Complex, Metal, TridentatePincer Systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
Özet
Kıskaç ligandları, üç dişli bir ligandın aynı düzlemde merkezi bir metal atomuna meridyonel olarak koordine olduğu bileşiklerdir. Kıskaç bileşikleri üzerine ilk çalışmalar Shaw tarafından yapılmıştır. 1970'lerde yaptıkları çalışmalarda, sentezledikleri kıskaç komplekslerine PCP adını vermişlerdir. Kıskaç ligandları, bu uç donör atom aracılığıyla gruplarına göre adlandırılır, örneğin NNN, SNS, ONO. Bunlar değiştirilerek metal kompleksinin sterik ve elektronik özellikleri ayarlanabilir, hemilabilite elde edilebilir ve metal merkezinin reaktivitesi ayarlanabilir. Kıskaç komplekslerinin teknolojik, biyolojik ve katalitik uygulama alanları vardır. Antikanser, antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkileri nedeniyle şu anda büyük ilgi görmektedirler. Kıskaç kompleksleri, termal stabiliteleri ve metal tuzlarına kıyasla etkinlikleri nedeniyle Heck-Mizoroki ve Suzuki-Miyaura (SM) eşleşme reaksiyonları gibi birçok katalitik uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, 2,6-piridindikarbonildiklorür ve 2-bromotiyofenol kullanılarak bir SNS ligandı sentezlenmiştir. Bu SNS ligandının Pd(II), Fe(II), Co(II), Cu(I), Ag(I) ve Rh(I) komplekslerinin sentezi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen ligand ve komplekslerin fiziksel özellikleri ve yapıları FT-IR, elementel analiz, UV-Vis, X-ışını kırınımı, LC-MS/MS, 1H ve 13C-NMR, manyetik duyarlılık ve molar iletkenlik analiz yöntemleriyle aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pincer ligands are compounds in which a tridentate ligand is meridionally coordinated to a central metal atom in the same plane. The first studies on Pincer compounds were carried out by Shaw. In their work in the 1970s, they named the pincer complexes they synthesized PCP. Pincer ligands are named according to their groups via this terminal donor atom, for example NNN, SNS, ONO. By modifying these, the steric and electronic properties of the metal complex can be adjusted, hemilability can be achieved, and the reactivity of the metal center can be adjusted. Pincer complexes have technological, biological, and catalytic application areas. They are currently attracting great interest due to their anticancer, antibacterial, antifungal, and antiviral effects. Pincer complexes are widely used in many catalytic applications such as, Heck-Mizoroki and Suzuki-Miyaura (SM) coupling reactions because of their thermal stability and their effectiveness compared to metal salts. In this study, an SNS ligand was synthesized using 2,6-pyridinedicarbonyldichloride and 2-bromothiophenol. The synthesis of Pd(II), Fe(II), Co(II), Cu(I), Ag(I), and Rh(I) complexes of this SNS ligand was carried out. The physical properties and structures of the obtained ligands and complexes were elucidated using FT-IR, elemental analysis, UV-Vis, X-ray diffraction, LC-MS/MS, 1H and 13C-NMR, magnetic susceptibility, and molar conductivity analysis methods.