Hidrojenin sanayiciler üzerindeki etkisi: AB ve Türkiye'deki fırsatlar, zorluklar ve dönüşüm süreçleri
The impact of hydrogen on industrial stakeholders: Opportunities, challenges, and transformation processes in the EU and Türkiye
- Tez No: 995200
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT CEM KARADELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Elektrik piyasası, Elektrik üretimi, Elektrik şebekesi, Enerji politikaları, Enerji verimliliği, Hidrojen enerjisi, Hidrojen üretimi, European Union, Electric market, Electricity generation, Elektrical grid, Energy policies, Energy efficiency, Hydrogen energy, Hydrogen production
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, hidrojenin sanayi sektörü üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemektir. Enerji dönüşümünde kritik bir rol oynayan hidrojenin, sanayicilerin üretim süreçlerinden stratejik karar alma mekanizmalarına kadar uzanan geniş bir yelpazede nasıl bir etki yarattığını analiz etmek hedeflenmektedir. Hidrojenin ekonomik, çevresel ve teknolojik açıdan sanayicilere sunduğu fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar, bu çalışmanın ana odak noktalarından biri olacaktır. Bu bağlamda, aşağıdaki hedefler doğrultusunda bir analiz gerçekleştirilecektir: 1. Enerji Maliyetleri ve Verimlilik: Hidrojenin sanayi tesislerinde fosil yakıtların yerini almasıyla ortaya çıkan enerji maliyeti değişimlerini ve enerji verimliliği üzerindeki etkilerini değerlendirmek. 2. Yatırım Kararları ve Stratejiler: Hidrojenin yaygınlaşmasının sanayicilerin yatırım stratejilerine, teknolojik yeniliklere yönelme kararlarına ve rekabet gücüne etkisini incelemek. 3. Çevresel Sürdürülebilirlik: Hidrojenin, sanayicilerin karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine katkısını ve yeşil hidrojenin bu dönüşümdeki önemini ortaya koymak. 4. Regülasyon ve Politika Etkileri: Hükümet politikalarının ve düzenlemelerin hidrojen kullanımını teşvik etmesi durumunda sanayi üzerindeki etkilerini analiz etmek. 5. Uzun Vadeli Etkiler: Hidrojenin sanayide yaygın kullanımının, üretim süreçlerinin dijitalleşmesi ve yenilenebilir enerji entegrasyonu gibi uzun vadeli sonuçlarını değerlendirmek. Sonuç olarak, bu tez çalışması, hidrojenin sanayide yaratabileceği ekonomik, teknolojik ve çevresel dönüşümün daha iyi anlaşılmasını sağlamakla birlikte, enerji sektörü ve sanayi için uygulanabilir çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to comprehensively examine the impacts of hydrogen on the industrial sector. As a critical component in the energy transition, hydrogen's influence is analyzed across a broad spectrum—from industrial production processes to strategic decision-making mechanisms. One of the main focuses of this study will be the opportunities and challenges that hydrogen presents to industrial stakeholders from economic, environmental, and technological perspectives. In this context, the analysis will be conducted in line with the following objectives: 1. Energy Costs and Efficiency: To evaluate the changes in energy costs and the impacts on energy efficiency resulting from the substitution of fossil fuels with hydrogen in industrial facilities. 2. Investment Decisions and Strategies: To investigate how the widespread adoption of hydrogen affects industrialists' investment strategies, their orientation toward technological innovations, and their competitive strength. 3. Environmental Sustainability: To highlight the contribution of hydrogen to industrial carbon emission reduction targets and emphasize the significance of green hydrogen in this transformation. 4. Regulatory and Policy Impacts: To analyze the effects of governmental policies and regulations that promote hydrogen use on the industrial sector. 5. Long-Term Effects: To assess the long-term outcomes of widespread hydrogen use in industry, such as the digitalization of production processes and the integration of renewable energy. In conclusion, this thesis aims not only to enhance understanding of the economic, technological, and environmental transformations that hydrogen may drive in industry, but also to offer practical policy recommendations for the energy sector and industrial stakeholders.