Prematüre süren dişlerin uzun dönem klinik ve radyografik prognozunun değerlendirilmesi
Evaluation of the long-term clinical and radiographic prognosis of prematurely erupted permanent teeth
- Tez No: 995263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİŞ ÇELİKEL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Prematüre diş sürmesi, Demirjian evrelemesi, kök gelişimi, Premature tooth eruption, Demirjian staging, root development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalına başvuran çocukların prematüre süren daimi dişlerinin uzun dönem klinik ve radyografik özelliklerinin değerlendirilmesi ve kök gelişim evrelerinin zamansal değişiminin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamız retrospektif ve tanımlayıcı bir araştırma olarak yürütülmüştür. Prematüre süren daimi dişi bulunan 138 çocuğa ait 225 dişin başlangıç kök gelişim evrelerini belirlemek için her bir zaman dilimi için farklı hastalara ait 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl önce çekilmiş panoramik görüntüler incelenmiş, prematüre sürdüğü belirlenen dişlerin Demirjian evreleri kaydedilmiştir. Hastalar daha sonra kliniğe çağrılarak güncel Demirjian evreleri değerlendirilmiş ve gelişimsel ilerlemeyi göstermek üzere skor farkı hesaplanmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, ebeveyn eğitim düzeyi, plak skoru, oklüzyon tipi, çapraşıklık durumu ve prematüre sürmeye eşlik eden klinik bulguları da kaydedilmiş olup; elde edilen verilerin istatistiksel analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Prematüre diş sürmesi en sık birinci premolar dişlerde görülmüş olup dişler Demirjian evreleme sistemine göre D-E-F evrelerinde sürmüştür. Takip sürecinde dişlerin çoğunda gelişimsel ilerleme görülmekle birlikte, kök gelişiminin özellikle ileri evrelerde belirgin şekilde yavaşladığı saptanmıştır (p<0.001). Üç yıllık takipte tüm dişlerin yalnızca %18.8'inin D evresinden H evresine geçtiği gözlenmiştir. Cinsiyet dağılımında prematüre diş sürmesi erkeklerde daha sık gözlenmiştir (%54.3). Sonuç: Prematüre süren daimi dişlerde kök gelişimi doğrusal bir hızda ilerlememektedir. Erken evrelerde gelişim daha hızlı iken ileri evrelere doğru belirgin bir yavaşlama görülmektedir. Prematüre sürme, çürük düzeyinden etkilenmekte olup bu dişlerin kök gelişimi tamamlanıncaya kadar düzenli klinik ve radyografik takipleri önerilmektedir. Ayrıca prematüre sürmenin etiyolojisini ve gelişim paternlerini açıklığa kavuşturacak daha geniş örneklemli, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the long-term clinical and radiographic characteristics of prematurely erupted permanent teeth in children who applied to the Department of Pedodontics, Faculty of Dentistry, Atatürk University, and to investigate the temporal changes in root development stages. Methods: This study was conducted as a retrospective and descriptive investigation. To determine the initial stages of root development, panoramic radiographs taken 6 months, 1 year, 2 years, and 3 years prior from different patients were examined for 225 prematurely erupted permanent teeth belonging to 138 children. The Demirjian stages of the prematurely erupted teeth were recorded. The patients were subsequently recalled to the clinic, and the current Demirjian stages were assessed. The score difference was calculated to demonstrate developmental progression. In addition, demographic and clinical variables including age, sex, number of siblings, parental education level, plaque score, occlusion type, presence of crowding, and clinical findings associated with premature eruption were recorded. Statistical analyses of the obtained data were performed. Results: Premature eruption was most frequently observed in first premolar teeth, and eruption predominantly occurred at Demirjian stages D, E, and F. Although developmental progression was observed in most teeth during the follow-up period, root development was found to slow down significantly, particularly at advanced stages (p<0.001). Over a three-year follow-up, only 18.8% of the teeth progressed from stage D to stage H. Premature eruption was more frequently observed in males (54.3%). Conclusion: Root development in prematurely erupted permanent teeth does not progress at a constant rate. While root development is more rapid during the early stages, a marked deceleration is observed in the advanced stages. Since premature eruption is influenced by caries status, regular clinical and radiographic follow-up is recommended until root development is completed. Furthermore, prospective studies with larger sample sizes are required to clarify the etiology and developmental patterns of premature eruption.